Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Lariks/Douglas of Eiken kiezen? Wat is het verschil?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst01-03-2018

Mooizo, u gaat een overkapping of buitenverblijf van hout bouwen. Wordt het Lariks / Douglas of toch Eikenhout? In deze blogpost helpen we u op weg om de keuze eenvoudiger te maken.

douglas eiken

Lariks douglas vs. Eiken

Eiken en Lariks / Douglas hout zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. De verschillen zijn groot. Toch worden beide houtsoorten veel gebruikt bij het maken van terrasoverkappingen en dergelijke.

Het grootste verschil zit in de prijs, duurzaamheid en de uitstraling. Lariks Douglas hout is zeer goedkoop ten opzichte van eikenhout. Het scheelt grofweg wel de helft. De duurzaamheid is echter ook veel minder. Qua uitstraling zou je kunnen zeggen dat Lariks Douglas hout voor de massa is en Eiken voor de echte liefhebber die valt voor de unieke look and feel van deze houtsoort.

Nog even de voordelen en nadelen van Lariks / Douglas en Eiken op een rij. 

Eiken overkapping

Voordelen Eiken

 • Dichte structuur

 • Duurzaamheidsklasse 2, zeer lange levensduur

 • Nostalgische look and feel, schitterende uitstraling

 • Normaal is Eiken niet goedkoop, echter bij Gadero hebben we 15x15x300 cm staanders en 7x20 cm balken op voorraad en voor een aantrekkelijke prijs leverbaar

Nadelen Eiken

 • Vervorming komt voor, vooral bij ongedroogde variant

 • Vochtplekken en zwarte vlekken kunnen bij eiken zomaar ontstaan

 • Haarscheurtjes

 • Alleen voorzichtig met RVS schroeven en ijzerwaren te monteren (looizuren zorgen bij verzinkte schroeven voor zwarte vlekken)

 • Veel verschil in kwaliteit. Frans Eiken gedraagt zich heel anders dan Oost Europees Eiken. Weet wat u koopt. Ook het drogen van eikenhout is een vak apart

Overkapping oslo type 8 zwarte wanden

Voordelen Lariks / Douglas

 • Aantrekkelijke prijs van palen, balken, planken (vooral in fijnbezaagde variant, glad geschaafd iets duurder)

 • Eenvoudiger te verwerken dan Eiken. Boren en zagen gaat een stuk gemakkelijker dan bij taai Eikenhout

 • Mooie warme kleur en fraaie egale vergrijzing

 • In heel veel maten beschikbaar, bijvoorbeeld 6 meter balken, 12x12 tot 20x20 palen, dakbeschot in allerlei maten, potdekselplanken smal en breed, boeidelen 20 en 25 cm breed en meer. Ook in zwart, grijs en wit gespoten. Bij Gadero kunt u ook bijzondere items kopen, zoals reeds ingekeepte staanders, schuine schoren en sinds kort zelfs 190x190 mm glad geschaafde staanders bestellen. 

Nadelen Lariks / Douglas

 • Kwetsbaar voor vocht, altijd zwevend monteren, bij voorkeur 20 cm boven het maaiveld op betonpoeren en betonbanden

 • Minder duurzaam dan geïmpregneerd hout, behandelen aanbevolen

 • Kan soms iets harsig zijn

Combinatietip!

U vindt waarschijnlijk de uitstraling van de vierkante staanders en dakbalken van Eikenhout schitterend. Deze kunt u prima uitvoeren in Eiken. Immers dit zijn grote kopmaten die niet snel gaan trekken. Echter voor dakbeschot en wanden is eikenhout onrustig. De kans dat planken gaan schotelen en trekken is domweg groot, zelfs bij gedroogd eiken. Onze combinatie tip is als volgt. Als u toch zwarte wanden maakt, maakt de houtsoort ook niet uit en kunt u net zo goed Lariks / Douglas of geïmpregneerde potdekselplanken of verticale wandplanken toepassen.

Voor het dakbeschot kunt u ook veer en groef Lariks Douglas geschaafd dakbeschot kiezen. Deze liggen stabiel en zijn aantrekkelijk qua prijs. Ook ramen en deuren van eikenhout raden wij zeer af. Kies gedroogd Vuren of Lariks/Douglas blokhut deuren en ramen, deze zijn stabiel en geschikt voor kozijnen.

Zo combineert u Eiken met andere houtsoorten. Zo blijft niet alleen de prijs een stuk lager, ook loopt u geen risico met dunne kopmaten die bij eikenhout vaak onrustig zijn.

Eiken en Lariks/Douglas houten palen, balken enz.

Wilt u een fraaie overkapping, veranda aan de gevel of houten schuur op maat maken? Bekijk hier ons aanbod Lariks Douglas hout, hier vindt u ook dakbedekking, deuren, ramen enzovoorts. Ontdek hier ons aanbod Eiken houten balken enz.

Overzicht: verschil Lariks en Eiken

Schema verschil lariks eiken

De verschillen in een video