Logo Gadero
service
Blog

Thermisch Gemodificeerd Essenhout: een duurzame oplossing!

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst12-03-2021

Bent u op zoek naar een verantwoord alternatief op hardhout? Bekijk dan eens ons Thermisch Gemodificeerd Essenhout. 

Thermisch Essen Hout

Door de lichte kleur en de golfende vlamtekeningen van het hout, is dit een prachtige houtsoort om een binnenvloer of houten meubels mee te creëren, maar ook buiten kan het gebruikt worden als vlonder of gevelbekleding!  Benieuwd naar deze houtsoort? Lees snel verder! 

Gadero Essen Vlonder

Europees en Amerikaans Essen

Essenhout kan verdeeld worden in twee verschillende soorten. Hierbij onderscheiden we Europees en Amerikaans essenhout. Beide houtsoorten hebben een ongeveer gelijk uiterlijk, met een lichte kleur en opvallende vlamstructuur. Europees Essen is iets lichter dan Amerikaans. Beide zijn zonder behandeling niet geschikt voor buitengebruik. Maar door het thermisch te modificeren is dit eenvoudig op te lossen. Hiermee wordt het hout zichtbaar duurzamer gemaakt en gaat het daarom ook langer mee. Het grootste verschil tussen beide soorten is dat Amerikaans essen aantrekkelijker is geprijsd dan Europees essen, omdat Europees essen minder wordt verhandeld dan Amerikaans essen. Amerikaans Essen groeit overigens ook gewoon in Europa en wordt doorgaans voor de houtindustrie nauwelijks geïmporteerd, daarom spreekt met ook wel van Europees hardhout. 

Gadero Essen Mes En Groef

Thermisch Gemodificeerd

Essenhout is als onbehandeld hout niet duurzaam en daardoor ook niet buiten te gebruiken. Door het essenhout thermisch te modificeren, wordt de levensduur enorm verlengd en valt het daarmee in duurzaamheidsklasse 1. Daardoor kan ook de vergelijking worden gemaakt (in levensduur) met hardhout. Door verduurzaming met stoom en warmte is Europees essenhout milieuvriendelijker, maar ook doordat het uit Europa komt is er minder transport vervuiling. Wat ook beter is voor het milieu. De thermowood behandeling is milieuverantwoord en bestaat uit een stoomproces zonder chemische middelen. Hierdoor raken de terrasplanken van thermo essen hun schimmels en uitzet stoffen kwijt. Het hout krijgt hiermee ook een mooie bruine kleur, maar blijft wel licht van gewicht. Ook heeft het na de behandeling geen werking meer en blijft het hout vormvast!

Eigenschappen

Het essenhout heeft (onbehandeld) een witte tot licht geelbruine kleur. Essenhout is zeer sterk en taai, maar kan makkelijk bewerkt worden. Het hout is vrij elastisch, waardoor het ideaal is om er onder andere turntoestellen van te maken. De essenhouten planken zijn licht van gewicht en daarmee geschikt voor een dakterras of balkon. Let er wel op dat onbehandeld essenhout niet gebruikt kan worden voor buiten. Dit kan beter binnen worden gebruikt voor trappen of houten meubels. Door de lichte kleur en de prachtige tekeningen in het hout, krijgt u opvallende meubels. 

amerikaans essen

Het toepassen van Essenhout 

Het onbehandelde essenhout is erg populair als brandhout. Doordat het een trage verbranding heeft en niet spat, is het ook geschikt voor de openhaard. Ook is het erg droog hout, wat het eenvoudiger maakt om het te stoken. De groeiringen die zich aftekenen op het dosse vlak als vlamtekeningen maken dat essenhout zeer geliefd is als decoratieve toepassing. U kunt hiermee bijvoorbeeld een schitterende lichte binnenvloer van maken! Na behandeling (via het milieuvriendelijke thermisch modificeren) kan het echter ook gebruikt worden voor vlonders, gevelbekleding (ook zonder clips) of houten meubels. 

thermisch essen vergrijsd

De voordelen van Thermisch Gemodificeerd Essenhout

  • Prachtige vlamstructuur

  • Europees hardhout (erg duurzaam)

  • Egale vergrijzing

  • Ook verkrijgbaar met clips montage en zeer stabiel

Bent u benieuwd geworden naar Europees Hardhout? Thermisch Essenhout heeft de toekomst. Bekijk ons assortiment Thermisch gemodificeerde vlonderplanken of onze Thermisch gemodificeerde gevelbekleding