Logo Gadero
service
Blog

Wat is de beste manier om Western Red Cedar te behandelen en te verduurzamen?

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst27-09-2019

Het veelgebruikte Western Red Cedar is een duurzame houtsoort die zonder behandeling prima vele jaren mee kan. Deze Noord-Amerikaanse naaldhoutsoort kenmerkt zich door het lichte gewicht en de duurzaamheid en is hierdoor zeer geschikt als gevelbekleding. Dit alles betekent niet dat behandelen niet zinvol kan zijn. Ook Red Cedar heeft te lijden onder het Nederlandse klimaat.

Red cedar shingles

Wilt u meer informatie over de houtsoort Western Red Cedar en wilt u weten wat geschikte manieren zijn om dit hout te behandelen? Lees dan verder!

Kenmerken Western Red Cedar

Western Red Cedar is een lichtroze naaldhoutsoort (dus geen hardhout) van de Noord-Amerikaanse westkust. De beste kwaliteit Red Cedar komt uit de provincie British-Columbia, Canada. Dit hout is geliefd vanwege de duurzaamheid die het van nature bezit, waardoor het hout niet snel wordt aangetast. Insecten houden in de regel niet van Red Cedar.

Western Red Cedar is te herkennen aan de grote jaarringen, deze groeiringen laten de jaarlijkse aanwas van het hout zien. Red Cedar onderscheidt zich van andere naaldhoutsoorten, omdat Western Red Cedar geen hars bevat. Een van de belangrijkste kenmerken is dat het hout niet snel krimpt of zwelt bij temperatuurschommelingen. Hierdoor is het hout goed bestand tegen vochtopname en geschikt voor gevelbekleding. Western Red Ceder heeft duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het een levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar heeft. Dit is in vergelijking met Vuren of Grenen een groot verschil. Deze naaldhoutsoorten gaan maar 5 tot 7 jaar mee een vallen in duurzaamheidsklasse 5.

red cedar halfhouts rabat

Toepassingen Western Red Cedar

Red Cedar wordt onder andere gebruikt voor buitentoepassingen. Doordat het hout licht is, goed bestand tegen vocht en erg duurzaam, is Western Red Cedar zeer geschikt voor gevelbekleding. Hierbij kan het zelfs onbehandeld toegepast worden. Daarnaast heeft Western Red Cedar een buitengewoon lange levensduur.

Red Cedar gevelbekleding

Is Western Red Cedar bewerkbaar?

Van alle zachthoutsoorten heeft Western Red Cedar de allerbeste eigenschappen voor bewerkingen. Western Red Cedar behandelen gaat dus heel gemakkelijk. Western Red Cedar laat zich goed glad schuren of schaven. Het hout heeft een rechte draad en een gelijkmatige structuur. Verf of beits zal goed hechten op het geschuurde hout. U zult ook nauwelijks problemen tegenkomen bij het verlijmen van Cedarhout.

Western Red Cedar behandelen

Ondanks de duurzaamheid van Western Red Cedar kan het verstandig zijn om Red Cedar te behandelen met verf, olie of beits. Een semi-transparante beits kan Red Cedar verder verduurzamen zonder de mooie uitstraling van het natuurlijke hout aan te tasten. Een nadeel van een dekkende beits is dat het de oorspronkelijke houtkleur verbergt, echter blijft de structuur van het hout wel zichtbaar. Kies daarom bijvoorbeeld voor een dekkende transparante beits. Deze beits moet wel vaker worden bijgewerkt. Op tijd beginnen met Red Cedar hout te behandelen verlengt de duurzaamheid.

Bent u fan van een verweerde uitstraling? Dan kunt u beits aanbrengen die bleekt. Vooral op fijnbezaagd cederhout kan dit mooi zijn. Door regelmatig blekende beits te gebruiken, draagt u bij aan het gelijkmatig vergrijzen van Red Cedarhout.

Daarnaast kunt u Western Red Cedar ook verven in iedere gewenste kleur. Het is belangrijk bij behandeling minimaal twee lagen aan te brengen en dat u voor en na de eerste laag het hout even opschuurt. Het is belangrijk dat het vochtgehalte zich aan kan passen aan de omgeving, daarom dient u minimaal 6 weken te wachten.

Heeft Western Red Cedar lak nodig?

Deze keuze is aan u zelf, maar in principe zal dit niet nodig zijn, omdat Cedarhout van nature duurzaam is. Hierdoor gaat het hout lang mee en verkleurt en zilvergrijs als u het niet behandelt. Toch kunnen wij u aanraden om Western Red Cedar wel te behandelen, hierdoor zal de duurzaamheid verder vergroot worden en kunt u het vergrijzen tegengaan. Vindt u de oorspronkelijke tekening en kleur mooi? Dan wordt een transparante beits aangeraden.

Vergrijzing Western Red Cedar

Helaas vergrijst Western Red Cedar zelden gelijkmatig. Dit komt door weersomstandigheden en gevels die niet goed beschut zijn. Het niet gelijkmatige vergrijsde hout oogt bont en vlekkerig. Wanneer u kiest voor een verf die de vergrijzing nabootst, vergrijst het hout wel egaal. Hiervoor kunt u kiezen voor een transparante/grijswitte beits.

Vlekken in Western Red Cedar hout verwijderen

Vlekken in het hout zien er vaak niet mooi uit. Deze vlekken zijn meestal gewoon vuil en kunt u schoonmaken met een mild reinigingsmiddel. Daarnaast kan ‘inkrijten’ voorkomen. Hierbij verschijnt een soort fijn poeder op het oppervlak wat betekent dat de verf zijn beste tijd heeft gehad. Hiervoor is opnieuw verven de oplossing. Sommige schimmels kunnen ook voor vlekken in het hout zorgen, al is de kans daarop klein bij deze duurzame houtsoort. Heeft u wel last van schimmel, dan kunt u gebruik maken van een schimmeldodend middel.

red cedar shingle

Hoe moet ik Western Red Cedar onderhouden?

Ondanks dat Western Red Cedar van zichzelf een hoge duurzaamheid heeft, kan de levensduur nog verder worden verlengd door het hout in topvorm te houden. Tevens zorgt onderhoud ervoor dat het Western Red Cedarhout er mooi uit blijft zien. Cedarhout wat minder wordt blootgesteld aan weersinvloeden heeft minder verzorging nodig dan hout wat wel weer of wind vangt. Red Cedar kan het best worden onderhouden door het vaak te controleren op de staat van hout. Dan kan de keuze worden gemaakt als iets moet worden gerepareerd of als het moet worden afgewerkt met verf of beits. De levensduur van fijnbezaagd Cedarhout kan met een dekkende verf worden verlengd. Een alternatief hiervoor is dekkende beits. Gebruik hiervoor beits met pigment, omdat deze beits schadelijke effecten van de Uv-straling afremt. Wacht niet te lang met nieuwe lagen verf of beits.

Het onderhoud van Western Red Cedar verlengt dus de levensduur. Door het hout op de juiste manier te verzorgen bespaart u op hoge herstelkosten en blijft de bijzondere uitstraling van het hout behouden.

Door deze informatie kunt u zelf ook aan de slag gaan met Western Red Cedar hout. Bekijk bijvoorbeeld onze populaire rabatdelen en dakpannen van Cedarhout. Bij het behandelen van Red Cedar adviseren wij altijd het gebruik van een goede olie of beits met een open-systeem.