Logo Gadero
service
Blog

Wat is het verschil tussen onbehandelde, geïmpregneerde en gecoate betontegels?

Berjan
Geschreven doorBerjan
Geplaatst14-02-2020

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: beton is overal. En terecht, vinden wij. Betontegels zijn modern, stevig en zeer multifunctioneel. Dit maakt de betontegel geschikt voor elke tuin, dus ook die van u. Heeft u interesse om uw tuin te perfectioneren, maar weet u niet welke soorten betontegels er zijn en wat het verschil daartussen is? Lees dan deze blog door en hopelijk kunnen wij u verder op weg helpen naar een moderne tuin, met een luxueuze uitstraling!

In dit artikel leest u over: Wat is het verschil tussen onbehandelde, gecoate, geïmpregneerde betontegels en betonnen terrastegels met deklaag? 

terrastegel naturel nero zwart 60x60x4cm

In dit artikel vertellen wij u alles over betontegels. Na het lezen van deze blog weet u hopelijk meer over welke betontegel u nodig heeft om bijvoorbeeld uw tuin nog mooier te maken.

Wat is beton?

Beton is een kunstmatig steenachtige grondstof, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het beton imperium is begonnen met de klassieke grindtegel. Deze klassieke grindtegel is niets meer dan een betonnen onderlaag met daarop een deklaag van grind. Er werd al snel na de vinding van deze tegel gevraagd om een kindvriendelijke variant. Dit moest dan een tegel zonder de scherpe grindrand worden, en zo ontstond de betontegel! De betontegel is in Nederland algemeen bekend onder de naam stoeptegel of trottoirtegel met de afmetingen 30x30x4,5cm. Deze kindvriendelijke, betontegels worden voor fietspaden gebruikt met de 40x60x5cm afmetingen. Kortom, de betontegel is nuttig voor gevarieerd gebruik.

betontegels 50x50cm antraciet

Beton in de mode

In de jaren ‘70 kwamen de 40x60x5cm betontegels in de mode. Ze werden steeds vaker gebruikt en iedereen begon het nut van de tegel in te zien. Zo werden betontegels toegepast bij het aanleggen van tuinen en bijvoorbeeld op campings, vaak met het typische molenwiek als legverband met een pastegel in het midden.

Mien Ruys, één van de belangrijkste Nederlandse tuinarchitecten uit de 20e eeuw was een groot aanhanger van de betontegel. Zij zag al vroeg in dat deze tuintegels uitstekend te combineren waren met weelderige planten en bloemen. Daarom nam zij de moderne tegels eigenlijk altijd mee in haar bewonderenswaardige tuinontwerpen.  Tegenwoordig worden betontegels vaak toegepast bij nieuwbouwwoningen en in moderne tuinontwerpen. Gedateerde betontegels worden vaak in tweeën gebroken om vervolgens verwerkt te worden tot stapelmuurtje of traptrede. Hiernaast kunnen betontegels weer vermalen worden tot grondstof voor een nieuwe betontegel. Ook nog eens goed recyclebaar dus!   Zodoende wordt beton veel gebruikt en is dus erg populair. Hieronder behandelen we verschillende soorten betontegels om voor u te verduidelijken welke betontegel geschikt is voor uw tuin.

Onbehandelde betontegel 

Onbehandelde betontegels staan bij Gadero bekend als goedkope betontegels. Dit is de originele betontegel en deze is precies zoals beton ooit bedoeld is: onbewerkt en onbehandeld. De originele tegel heeft dus geen extra behandeling gehad en heeft daarom ook geen extra bescherming tegen vervuiling of weersinvloeden. Daarom is deze betontegel aanzienlijk minder prijzig dan de andere betontegels die wij aanbieden. Dus heeft u een beperkt budget? Dan is deze tegel wat u zoekt. Wel wordt deze tegel sneller vuil en glad. Het is dus vooral geschikt voor onder een vakantiehuisje of in een tuinschuur als vloer.

terrastegel grezzo sfeerfoto

Betontegels met een deklaag

Tegenwoordig zijn er luxere betontegels te vinden op de markt. Dit zijn betontegels met deklaag of toplaag. Deze luxe betontegels zijn opgebouwd in twee delen. Het bestaat uit een iets grovere onderlaag van beton die voor de stevigheid zorgt en een speciale deklaag (het bovenste laagje) die is opgebouwd uit fijnere materialen en zorgt voor een luxe en mooi uiterlijk. In deze deklaag worden natuurlijke mineralen gebruikt die ervoor zorgen dat een tegel langer mooi blijft dan een onbehandelde tegel. 

Geïmpregneerde betontegels

Een ander soort betontegel is de geïmpregneerde betontegel. Dit zijn tuintegels waar de bovenste laag tot ongeveer tien millimeter diep doordrongen is met een beschermend middel, impregneermiddel. Het is een techniek om betontegels bestand te maken tegen vuil en vocht. Ook zorgt deze techniek ervoor dat de tuintegel makkelijk schoon te maken is. De kenmerken van deze geïmpregneerde betontegels zijn dus aanzienlijk beter dan die van de onbehandelde betontegels. Ze zijn nou eenmaal verduurzaamd door de beschermlaag.

Impregneermiddel is op betontegels niet of nauwelijks zichtbaar. De levensduur van het gebruikte impregneermiddel is volledig afhankelijk van het gebruik en onderhoud van de bestrating. Vermijd bij deze soort tuintegel altijd zuurhoudende reinigingsmiddelen, strooizout en het gebruik van een hogedrukreiniger. Dit is met geïmpregneerde betontegels absoluut af te raden omdat dan de bovenste laag beschadigd raakt en de bescherming dus niet meer zo goed werkt als hij zou moeten.

Gecoate tegels

Naast de originele betontegel en de geïmpregneerde betontegel is er nog een grote speler op het gebied van tuintegels: de gecoate tegel. Gecoate betontegels zijn tuintegels waarop na het maken van de tegels een laklaag(coating) is aangebracht. De voordelen van een coating op tuintegels zijn onder andere dat de tegels waterafstondend, waterbestendig en vlekbestendig zijn. Vuil hecht zich nauwelijks aan de steen. U hoeft dus niet veel tijd te besteden aan het schoonmaken van de tegel. Coating op betontegels is meestal zichtbaar. De Coating is op te merken doordat een gecoate tegel altijd licht glanzend is. De levensduur van een gecoate betontegel is vergelijkbaar met die van een geïmpregneerde betontegel. Het is erg afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Als de gebruiker nooit schoonmaakt met zuurhoudende middelen, een hogedrukspuit of strooit met zout, zal de levensduur van de tegel heel lang zijn.

Het verschil

Onbehandelde, geïmpregneerde en gecoate betontegels onderscheiden zich van elkaar dus vooral door het verschil in kwaliteit en daarom prijs. De goedkope, onbehandelde betontegel is het goedkoopst en blijft het minst lang mooi. Een betontegel met een deklaag of een geïmpregneerde betontegel gaat veel langer mee en is dan ook duurder. De terrastegel met een coating gaat het verst van deze vier tegels en gaat dus het langste mee. Dit maakt deze tegel daarom duurder dan de andere drie betontegels. 

Terrastegel plus 60x60x4 geimpregneerd

Wat is nu het beste qua behandeling?

U vraagt zich af, wat is nu het beste? Een tuintegel met deklaag, een geïmpregneerde terrastegel of een gecoate betontegel? Exact antwoord geven op deze vraag is niet te doen omdat iedere tegel een eigen prijs/ kwaliteit verhouding heeft echter kunnen wij met zekerheid zeggen dat een behandelde tegel veel langer mooi blijft dan een onbehandelde tegel. De betontegels met een deklaag en de gecoate tegels steken hier bovenuit. Wat wij wel kunnen zeggen is welke tegels de afgelopen jaren een succes zijn gebleken op het gebied van verkoop maar vooral het lage aantal klachten die er naar voren zijn gekomen.  De meest verkochte tegels met coating zijn de "Tuintegels" en "Optimum" tegels van het merk Excluton. De meest verkochte betontegels met deklaag zijn de luxe Geostretto tegels van het merk MBI. Onder de geïmpregneerde tegels doen de Soft Comfort tegels en de "Terrastegel+" serie van Excluton het erg goed. Deze tegels zijn ondanks de behandeling erg voordelig. Kiest u toch voor een goedkope onbehandelde betontegel maakt het niet veel welke u neemt. 

Bekijk nu ons aanbod 50x50, 60x60 en rechthoekige betontegels van A-merken als Excluton, MBI en Gardenlux, allemaal hoogwaardige merken in sierbestrating voor tuinen en terrassen.

Onderhoud is ook belangrijk

De beste bescherming biedt altijd een gecoate betontegel. Nog hoogwaardiger zijn keramische terrastegels. Deze zijn niet van beton maar van gebakken klei gemaakt. Doordat het klei hard gebakken wordt zijn keramiek tuintegels keihard en dus krasvast, kleurvast, slijtvast en maatvast. Dankzij deze eigenschappen zijn keramische tegels voor buiten zeer onderhoudsarm en gaan ze een levenlang mee. Voor alle tegels geldt regelmatig met een harde bezem er over, voorkom behandeling met hoge druk reinigers. Probeer regelmatig uw betontegels of keramische tegels te vegen en laat ze in de herfst en winter niet weken onbeheerd. Als u het bijhoudt gaat vegen heel gemakkelijk. Als u weken wacht krijgt alg kans. Dus houd uw betontegels vrij van vuil, want alg maakt glad, water niet!

LET OP: Een betontegel, met wat voor beschermlaag dan ook, is niet te vergelijken met een keramische 'gebakken' terrastegel of een natuursteen tegel. Deze materialen zijn namelijk helemaal niet gevoelig voor vocht, vuil en zuren en gaan vaak een leven lang mee. 

Neem gerust een kijkje in in ons uitgebreide beton terrastegel assortiment, bekijk bijvoorbeeld onze populairste betontegels. Wilt u meer doen met beton dan alleen een terras aanleggen? Kijk dan in ons enorme stapelblokken en muurelementen assortiment.