Logo Gadero
service
Gadero TV

Houtsoort van de maand - April - Itauba hardhout

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst08-04-2019

Itauba, ook wel bekend als itauba amarela of itauba grande, heeft een mooie geel-bruine kleur. Deze kleur zal uiteindelijk zeer fraai vergrijzen. De boom kan een hoogte van wel 40 meter halen, de diameter ligt rond de 75 cm. Itauba wordt veel gebruikt voor gevelbekleding en houten terras dekdelen. 

Houtsoort van de maand - April - Itauba hardhout
play video

Itauba hout groeit in het Amazonegebied, namelijk in Zuid-Amerika. Het is een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1, dus daar heeft u al snel 25 a 40 jaar plezier van. Itauba heeft veel vergelijkbare eigenschappen met teakhout. Deze duurzame houtsoort is dan ook voor diverse toepassingen geschikt, zoals vlonders, balken, gevelbekleding en vloeren. Itauba kan soms zwarte stipjes vertonen, echter vergrijzen deze binnen een jaar. Deze zwarte stippen geven het hout juist een uniek karakter en deze stippen zijn juist heel duurzaam/hard. 

itauba hardhout latten

Voordelen houtsoort Itauba:

  • Hoogwaardig hardhouten planken voor zeer voordelige prijs

  • Lichtgewicht voor dakterras of balkon

  • Ook te gebruiken als schuttingplank of zelf plantenbak maken

  • Duurzame houtsoort met weinig werking

Vlonder Itauba hardhout

Waarom Itauba hardhout?

Deze zeer smalle planken kennen weinig werking en zijn daardoor met weinig tussenruimte te leggen. Daarnaast zijn ze minder zwaar dan bredere hardhouten planken, wat ze bijvoorbeeld heel geschikt maakt voor een vlonder op een dakterras of balkon. Door het glad geschaafde oppervlakte krijgen deze vlonderplanken een luxe uitstraling. Daarnaast kunt u deze planken gebruiken voor een mooie schutting. Met deze smalle schuttingplanken maakt u een chique verticale schutting of gebruik deze hardhouten latten als constructiehout. 

Itauba is een zeer hoogwaardige houtsoort, die niet onderdoet aan hardhoutsoorten als Ipé en Bankirai.

plantenbak itauba hardhout pilaar

Plantenbak Itauba hardhout

Itauba hardhout is zeer geschikt voor een plantenbak, omdat het goed tegen vocht en andere invloeden uit de natuur kan. Hierdoor heeft de plantenbak een langere levensduur dan andere houtsoorten. De kleur van het Itauba hout is ook erg mooi, wel moet u het hout regelmatig oliën om de kleur te behouden. De randen steken uit zodat u niet direct in het aarde van de plantenbak kijkt, dit zorgt voor een mooier aanzicht.

De lengte en breedte van dit gedeelte wat uit steekt zit niet bij de bovenstaande lengte in dus de plantenbak is in werkelijkheid iets groter. De Itauba hardhouten plantenbak zit in elkaar met RVS schroeven van hoog kwaliteit. Zo blijft de plantenbak zijn gehele levensduur stevig in elkaar zitten. 

Plantenbak itauba hardhout

Montage tips Itauba hardhout

Gebruik onze handige vlonder rekentool voor het berekenen van de benodigde materialen met deze itauba 20x68 plank glad geschaafd of itauba 21x145 plank glad geschaafd. Klik op de link om de rekentool te starten. Vul vervolgens de afmetingen van uw terras in en kies de gewenste onderbalken en accessoires.

Het aanbod van Itauba hardhout bij Gadero:

Itauba plank 21x14