Logo Gadero
service
Gadero TV

#60 Wand maken met kastanjepalen

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst16-05-2018

Zoekt u een manier om meer diepte in uw tuin te creëren? Of ziet u een opvallende wand van ronde palen in uw droomtuin staan, maar lijkt het heel ingewikkeld? Nergens voor nodig. Een in het oog springende wand van ronde palen is namelijk heel eenvoudig te maken. Daarnaast is deze opvallende afscheiding op veel verschillende plekken te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een afscheiding tussen uw terras en gazon om uw tuin groter te laten lijken of plaats de palenwand in uw voortuin of border. Hoe u een palenwand van kastanjepalen maakt? Dat ziet u in aflevering 60 van Gadero TV. 

#60 Wand maken met kastanjepalen
play video

Om te beginnen dient u eerst een gleuf in de grond graven. Hiervoor kunt u een sleuven schep gebruiken. Vervolgens plaatst u naar keuze de palen in de gleuf en slaat ze vast met een paalhamer. Bij het plaatsen van de iets grillig gevormde kastanjepalen houden wij een tussenruimte aan, maar u zou ook rechtgefreesde palen strak naast elkaar kunnen monteren. Hiermee maakt u bijvoorbeeld een omheining om uw containers.

De rondhout palen

In deze video maken wij gebruik van onze kastanjepalen. Deze duurzame rondhout palen van kastanjehout hebben een dikte van 6-8 en 8-10 cm en hebben een lengte van 120 cm tot en met 180 cm. In de video gebruiken wij palen van verschillende lengtes en laten we de hoogte steeds willekeurig verspringen om een speels effect te creëren. Het is natuurlijk ook een optie om één hoogte aan te houden.

In plaats van deze kastanjepalen, die een wat grillege vorm hebben en ongeschorst zijn, kunt u ook onze gefreesde palen gebruiken. Deze palen zijn geheel recht en tot de kern geïmpregneerd. Een goedkopere optie zijn grenen geschilde palen, ook deze zijn iets grillig. Met Robinia palen uit Hongarije bereikt u ongeveer hetzelfde effect, deze rondhoutpalen zijn ook zeer duurzaam en zeer grillig qua vorm.  

Uitstraling

Maak de palenwand af door deze iets aan te kleden met bijvoorbeeld klimplanten en grind. Dit geeft de afscheiding een mooiere uitstraling en brengt meer leven in uw tuin. In deze video maken wij gebruik van Carrara grind, dat een dikte heeft van 16 tot 25 mm. Uiteraard wordt er een worteldoek aangebracht onder het grind.

Gadero artikelen gebruikt in deze aflevering

Meer Gadero TV afleveringen