Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat zijn mijn rechten en de rechten van mijn buren met betrekking tot de erfafscheiding op mijn grond?

Schutting op eigen grond wat mogen de buren doen? Waar moet je op letten voordat je een erfafscheiding koopt? Hoe zit het met een erfafscheiding op de erfgrens? Wat gebeurd er als iemand schade veroorzaakt aan jouw erfafscheiding op jouw grond?

Hardhout Schutting rhombus profiel

Wat zijn mijn rechten en de rechten van mijn buren met betrekking tot de erfafscheiding op mijn grond?

Schutting op eigen grond wat mogen de buren doen? Waar moet je op letten voordat je een erfafscheiding koopt? Hoe zit het met een erfafscheiding op de erfgrens? Wat gebeurd er als iemand schade veroorzaakt aan jouw erfafscheiding op jouw grond?

Waar moet je in het algemeen op letten voordat je een schutting plaatst?

Of je de schutting nu alleen plaatst of samen met je buren, het is belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt. Bekijk de lokale voorschriften en beperkingen voordat je van start gaat. Zorg er ook voor dat je de grens duidelijk in kaart brengt.

Schutting Rico Verhoeven

Lokale voorschriften en beperkingen

Als eigenaars van de grond ben jij over het algemeen vrij om een te plaatsen binnen de grenzen van je eigendom, hier heb je geen toestemming voor nodig van je buren. Voordat je je schutting gaat plaatsen is het verstandig om de regels van de plaatselijke wetgeving, dit kan je navragen bij de gemeente en de regels van een vereniging van eigenaren. Deze regels kunnen gaan over de maximale hoogte, de materiaalkeuze en de afstand tot de perceelgrens.

Verifieer de grenslijnen

Zorg ervoor dat de exacte grenslijnen bekend zijn voordat je begint met het maken van schutting of erfafscheiding. Het is handig om dit door een landmeter te laten doen, zo weet je zeker dat je op de goede grens zit en dat je je nieuwe erfafscheiding niet te ver op je eigen grond of op die van de buren plaatst. Als je een erfafscheiding plaatst samen met de buren, zet deze dan precies op de erfgrens.

Een erfafscheiding plaatsen samen met de buren

Als je met je buren samen hebt besloten om de erfafscheiding samen te plaatsen moet je nog beslissen wat er komt te staan. Leg alle definitieve afspraken vast in een notariële akte. Bespreek ook alle alternatieven voor een schutting, zodat je achteraf geen spijt krijgt. Als je samen met je buren een erafscheiding plaatst, kunnen jullie hem plaatsen op de erfgrens.

Materiaal en ontwerp

Ga samen eens achter de computer kijken, zodat je kan zien wat voor schutting jullie allebei mooi vinden. Neem factoren zoals duurzaamheid, privacy en harmonie en omgeving mee bij het keuze proces. Denk er ook over na of jullie er voor kiezen om er beplanting tegenaan te plaatsen.

Alternatieve oplossing en compromissen

Soms is een schutting na overleg met je buren niet het beste idee, dan kan je eventueel samen gaan kijken naar een alternatieve oplossing. Zoals het planten van een haar, het plaatsen van hekken of gezamenlijk gebruik maken van de bestaande erfafscheiding. Maar je kan er ook voor kiezen om het op je eigen grond te zetten, dan hebben de buren er niks over te zeggen.

Juridische overeenkomst

Stel een gezamenlijke overeenkomst op waarin je alle afspraken en andere regels met betrekking tot de schutting vastlegd. Dingen zoals, kostenverdeling, onderhoudsverantwoordelijkheden en andere dingen die jullie belangrijk vinden. Daarin kun je vastleggen dat jullie samen eigenaar zijn. Mocht er ooit een minder goede sfeer ontstaan, dan hebben jullie alles vastgelegd en kan je daar op terugkomen. Je bent uiteindelijk samen met je buren verantwoordelijk voor de erfafscheiding, ook als die niet precies op de erfgrens staat.

Een erfafscheiding plaatsen zonder de buren

schutting betonplaten

De kosten en het onderhoud

Als jij ervoor kiest om de schutting op je eigen grond te plaatsen, in plaats van op de erfgrens samen met je buren, dan ben jij zelf verantwoordelijk voor de kosten en het onderhoud. Dit gaat om reparatie, vervangen van beschadigde onderdelen en regelmatig onderhoud zoals schilderen of beitsen/behandelen van het hout. Als je een gemeenschappelijke erfafscheiding met je buren hebt, dan is het normaal om de kosten te delen met je buren.

Samenwerking en overleg

Het is verstandig om eerst even met je buren te overleggen voordat je je nieuwe schutting gaat plaatsen, maar het is niet verplicht. Als je je plannen gewoon openlijk deelt met je buren voorkom je misverstanden. Als de buren bezwaar hebben kunnen jullie gewoon in gesprek gaan, maar het is wel zo dat je dan nog gewoon het recht hebt om ondanks de bezwaren er toch voor te kiezen om je schutting gewoon te plaatsen.

De schutting levert problemen op met de buren

Je wilt natuurlijk zo leuk mogelijk omgaan met je buren, maar het kan gebeuren dat er problemen ontstaan met betrekking tot je erfafscheiding. Door de grond waarop de erfafscheiding staat of doordat er vernieling, beschadiging of verandering plaats vindt aan je erfafscheiding zonder dat je dat weet.

Natuurlijke schutting

Juridische geschillen

Als er problemen ontstaan met de buren over het plaatsen van een schutting, is het natuurlijk fijn als je dit kan oplossen door middel van met elkaar praten of bemiddeling. Als dit niet lukt, kunnen juridische stappen ondernomen worden, je kan ervoor kiezen om een mediator in te schakelen of de zaak indienen bij een rechter. Toch is het fijner voor beide partijen om de zaak op een fijne manier op te kunnen lossen, je bent immers toch buren.

De buren verven je schutting

Het kan natuurlijk voorkomen dat je buren iets willen doen met jouw schutting, maar wat doe je dan? Je schutting verven is natuurlijk jouw keuze, maar de kant van de buren hoe zit dat? Dat ligt eraan van wie de schutting is, als de schutting van jouw is en de schutting staat niet op de erfgrens staat, maar op jouw grond staat, dan mag jij beslissen wat er gebeurd met de schutting. Ga je de schutting schilderen, dan mag je beide kanten doen of één kant. Als de buren zonder overleg hun kant van de schutting gaan verven is het verstandig om in gesprek te gaan met de buren, kom je hier niet uit, dan kan je voor bemiddeling kiezen en als dat ook niet werkt kan je naar de rechter stappen. Als ze toestemming vragen dan kan je natuurlijk zelf beslissen, want voordat ze wat mogen doen hebben ze toestemming nodig van de eigenaar.

De buren beschadigen je schutting

Stel je voor je buren hebben je erfafscheiding beschadigd, dan moeten ze dit gewoon maken, gebeurd dat niet kan je erover in gesprek gaan door middel van bemiddeling. Zorg ervoor dat je ergens duidelijk hebt dat de erfafscheiding jouw eigendom is, bijvoorbeeld door rekeningen, wat bewijst dat jij betaald hebt en de rechtmatige eigenaar bent. Werkt dit niet kan je het beste de rechter inschakelen. Welke regels gelden er in dit geval? Als je iets vernield van een ander moet je het weer in dezelfde staat herstellen als dat het daarvoor was.