Logo Gadero
service
Gadero TV

#69 Tips voor tuinontwerp maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst22-07-2018

Vaak krijgen wij de vraag: heeft het wel zin om een tuinontwerp te maken? Ons antwoord hierop is volmondig ja. Een goede tuinontwerper houdt rekening met allerlei aspecten waar u normaal gesproken niet zo snel aan denkt.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • De stand van de zon (per seizoen)

 • Wanneer wilt u buiten zitten en is dat in de zon of schaduw?

 • De gewenste materialen en verhoudingen

 • Kindvriendelijkheid of huisdierveiligheid

 • Looplijnen in de tuin

 • Soorten beplanting en niet te vergeten: de hoogte van de beplanting

 • Budget

Looplijnen in de tuin

Looplijnen en paden in uw tuin zijn erg belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld een terras aan uw woning vast, maar ook nog één achterin? Denk dan goed na over de ideale looproute die u neemt om daar te komen en leg hier bestrating. Als u een omweg gaat aanleggen zult u zien dat u alsnog over het gras heen loopt en dat is natuurlijk zonde. Bestrating is niet alleen bedoeld als aankleding van uw tuin, maar ook als functioneel gebied om te lopen.

Beplantingsplan

Eén van de belangrijkste onderdelen van de tuin is het beplantingsplan. Een goede tuinontwerper houdt voor het beplantingsplan rekening met vier punten. Allereerst kijkt een ontwerper naar de hoogte van borders en de ideale hoogtes van de beplanting hierin. Daarnaast speelt de bloeiperiode een grote rol, waarbij de beplanting zo gemaakt wordt dat verschillende elementen, in verschillende periodes bloeien. Verder kijkt een ontwerper naar de kleur en denkt deze eraan of een plant in de zon of schaduw moet staan.

Tips om over na te denken:

 1. Wilt u op het terras een eettafelset voor 4-6 personen en bijvoorbeeld ook nog een loungebank plaatsen? Dan heeft u al gauw een terras nodig van 4 x 6 meter. Bedenk van tevoren wat u op het terras wil plaatsen en gebruik ook de rekentool van Gadero om alles te berekenen.

 2. Op de plekken waar niet gelopen wordt, kunt u een border maken met beplanting. Dit zorgt er voor dat uw tuin echt tot leven komt.

 3. De schutting is een onderdeel dat vaak met de buren moet worden afgestemd. Denk bij de schutting er ook om dat als u deze laat begroeien, deze niet te zwaar wordt. De levensduur wordt daardoor minder omdat bij bijvoorbeeld een storm de schutting sneller omwaait. Weet u niet welke schutting u moet kiezen? Bekijk dan ook eens de keuzehulp schutting video.

 4. Heeft u veel borders/beplanting en bent u regelmatig van huis? Denk dan eens na over een sprinkler systeem voor de besproeiing van de beplanting. Of houd uw buren te vriend zodat zij water geven als u weg bent.

 5. Neemt u een overkapping? Dan adviseren wij om een deel van de overkapping open te laten. Zo krijgt u een minder hokkerig gevoel en komt er meer licht in. Vergeet ook niet om stroom aan te leggen voor eventuele verlichting of andere apparaten.

 6. Als u een gazon gaat leggen heeft u een vruchtbare bodem nodig. Breng dus een compostlaag aan zodat het gras een vruchtbare bodem heeft.

 7. Geef door aan de tuinontwerper hoeveel ruimte u eventueel nodig heeft voor uw containers. Dan zorgt de ontwerper ervoor dat er een afgeschermde ruimte komt voor uw afvalcontainers.

In de video worden nog meer tips gegeven om vooraf al over na te denken, of om te overleggen met de tuinontwerper. Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op: wij denken graag mee!

Het budget

Is uw budget voor het laten maken van een tuinontwerp niet heel hoog? Dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf een ontwerp te maken en het beplantingsplan over te laten aan de tuinontwerper. Ook kunt u vooraf zelf al inspiratie opdoen voor het tuinontwerp, zie bijvoorbeeld:

Bent u zelf tuinontwerper?

Neem dan contact met ons op via info@gadero.nl! Wij plaatsen standaard tuinontwerpen op onze website ter inspiratie voor onze klanten. Daarbij vermelden we vrijblijvend uw naam!