Logo Gadero
service
Blog

De meest gestelde vragen over beschoeiing

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst06-09-2018

Wat is beschoeiing? Hoe beschoeiing maken? Allemaal vragen die wij veel voorbij zien komen. In dit blog gaan we er uitgebreid op in.

Beschoeiing azobe

Wat is beschoeiing?

Beschoeiing is een houten keerwand, damwand of grondkering. Deze wordt veel gebruikt voor een verhoogde tuinborder of als walkant van een vijver of sloot.

Waarom beschoeiing?

Een beschoeiing zorgt ervoor dat de grond niet wegzakt. Dit kan dus aan de waterkant zijn, maar ook als u een schuin aflopende tuin hebt. Als u dan een vlonderterras wil aanleggen kan een beschoeiing uitkomst bieden.

Beschoeiing moderne tuin

Wanneer beschoeiing?

Een beschoeiing kan al gebruikt worden om een hoogteverschil in de tuin van 10 cm te overbruggen. Maar het is ook prima geschikt voor grotere hoogteverschillen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oeverversteviging, daarbij worden de hoogteverschillen vaak al groter.

Dubbele beschoeiing wal azobe

Hoe beschoeiing plaatsen / Hoe maak je beschoeiing?

De basis van de beschoeiing zijn de palen in de grond. De regel die wij hanteren is dat ⅓ van de paal boven de grond moet komen, ⅔ van de paal komt in de grond. Tegen de palen worden de beschoeiingsplanken, damwandprofielen, beschoeiingsschotten of steenschotten geplaatst. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het maken van beschoeiing bij onze klustips.

Welk hout voor beschoeiing?

Beschoeiing wordt vaak geplaatst in en om het water. Gebruik dus ook een hardhoutsoort die hiervoor geschikt is. Azobe en Angelim Vermelho zijn hardhoutsoorten die hier prima tegen bestand zijn en dus uitermate geschikt.

Damwand profiel verticaal hardhout

Redelijk nieuw en nog niet zo bekend is Accoya hout. Accoya is geacetyleerd met een gifvrij azijnzuur. Door deze behandeling kan Accoya bij plaatsen in het water gegarandeerd 25 jaar mee, bij plaatsen boven de grond zelfs gegarandeerd 50 jaar! Accoya hout is door de milieuvriendelijke behandeling een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout.

Hoe lang gaat beschoeiing mee?

Als u voor de juiste houtsoorten kiest kan uw grondkering makkelijk 20-25 jaar mee gaan. Het is ook niet een klus die u om de paar jaar zou willen herhalen. Onderhoud is belangrijk, houd regelmatig in de gaten of het hout nog goed is en of er geen beschadigingen in uw beschoeiing zitten.

Damwandprofiel hardhout

Hoe diep moeten de palen voor beschoeiing?

Hoe diep de palen voor beschoeiing in de grond gaan is afhankelijk van hoe hoog de beschoeiing moet worden. Onze vuistregel is dat de paal ⅓ boven de grond komt, ⅔ van de paal komt in de grond. 

Bekijk ons volledige assortiment producten voor beschoeiing.