Logo Gadero
service
Blog

Wat is het verschil tussen Premium FAS en Standaard Ipé hardhout?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst29-03-2019

U heeft het bij uw zoektocht naar nieuwe vlonderplanken vast wel eens voorbij zien komen: Premium FAS ipé en ipé hardhout. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? Beide zijn van uitstekende kwaliteit en geschikt voor een duurzame vlonder. Toch is Premium FAS Ipé net iets luxer dan standaard ipé hardhout. Deze planken zijn namelijk met de hand uitgezocht, waardoor ze nauwelijks kleurverschil, geen oneffenheden (zoals pinholes) en een mooie structuur hebben.

gevelbekleding Siegha Clips Ipe

Eigenlijk is staat Premium voor het beste wat Ipé hardhout te bieden heeft. In de onderstaande video legt Henk Jan het verschil nog eens uit en kunt u het ook goed zien:

Wat is Premium FAS ipé hardhout?

Premium FAS ipé hardhout is een kwaliteitsaanduiding voor ipé planken. FAS betekent "First and Seconds", dus de beste planken die van de boom gezaagd zijn. Ruwweg komt FAS ipé van de beste 20% van de boom. Hierdoor ziet u bijna geen kleurverschil in de planken, terwijl dit bij standaard ipé nog wel wil voorkomen. Bovendien is Premium ipé vrij van pinholes. Voor Premium ipé wordt alleen kernhout gebruikt, dus geen spinthout. Bovendien zijn deze planken ook nooit gemaakt van jong hout. Hierdoor heeft u prachtige hardhouten planken van hoogwaardige kwaliteit, waar u jaren plezier van heeft. 

Premium fas ipe hardhout terras

Standaard Ipé hardhout

Nu hoeft het bestaan van Premium ipé niet te betekenen dat u standaard ipé helemaal afschrijft. Standaard ipé blijft ook een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige hardhoutsoort. Zo heeft het een hoge duurzaamheid, neemt het weinig vuil en vocht op en kent het weinig werking. De ideale ingrediënten dus voor een mooie houten vlonder. Hoewel standaard ipé iets meer onregelmatigheden zal vertonen (zie onderstaande vlonder) is het nog steeds een kwalitatief goede houtsoort. Bovendien is de natuurlijke uitstraling, en dus enig verschil tussen de planken, ook de charme van het gebruik van echt hout.

Vlonder hongaarse punt ipe

Het verschil tussen Premium FAS en standaard Ipé hardhout

Het grootste verschil tussen Premium FAS ipé en standaard ipé zit vooral in twee dingen: het uiterlijk en de prijs. De Premium FAS ipé planken worden met de hand uitgeselecteerd, wat dus voor planken met weinig onderling verschil zorgt. Dit proces is echter arbeidsintensief, wat ook in de prijs terug te zien is. Ipé hardhout valt al in het hoge segment, omdat het een hele luxe hardhoutsoort met veel goede eigenschappen is. Premium FAS is nog net even wat duurder, maar zeker de moeite waard als u graag een vlonder zoals u hieronder ziet wenst.

Premium fas ipe hardhout vlonder

Benieuwd naar deze mooie terrasplanken? Bekijk ons aanbod aan Premium FAS vlonderplanken