#135 Budget overkapping maken

Low budget overkapping maken

In aflevering #135 maakt Ronny een goedkope budget overkapping van zwart gespoten lariks douglas hout. Een relatief simpele maar stevige overkapping maakt u met houten staanders, ringbalken, dakbalken en polycarbonaat golfplaten. De houtsoort die u gebruikt is afhankelijk van het budget dat u heeft. Lariks douglas is het gunstigst geprijsd, maar gaat ook minder lang mee. Hardhout ligt in een hogere prijsklasse, maar gaat ook vele malen langer mee.

Denk er bij Lariks douglas aan dat palen die in de grond geplaatst worden in de teer gezet moeten worden. Heeft u nog wat budget over? Bestel dan betonpoeren mee en plaats hier de staanders op, het hout kan op deze manier droogwaaien en heeft zo een langere levensduur.

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

12 uur

Bouwtijd:

06 uur

Geschatte kosten:

€ 700,00 - € 1.500,00

Benodigdheden:

Handzaag
Boormachine
Tuintrap
Schop
Staanders 12x12 cm
Ringbalken 5x15 cm
Dakbalk 5x10 cm
Raveeldragers
4x40 cm schroeven
Snelcement
Schroeven voor golfplaten 10 cm lengte

Stap 1: "Maken van de constructie"

Wij starten met het maken van de constructie, onze overkapping wordt niet erg groot, dus wij doen dit op de grond. De 12x12 lariks douglas palen worden ingekeept zodat de 5x15 ringbalken er in vallen. Zet de ringbalken vast aan de staanders en monteer schuine schoren (die zorgen voor stevigheid). Vervolgens worden de staanders in de gaten geplaatst. Zet een piketpaal met panlat in de grond en zet deze vast aan de constructie. Zo heeft u de ruimte om de constructie waterpas te zetten en de tijd om het snelcement te laten drogen. 

Stap 2: "Polycarbonaat platen monteren "

De polycarbonaat platen worden op de golf vastgezet, dit zorgt ervoor de de platen niet 'omhoog' kunnen waaien. Schroef de golfplaat vast met speciale schroeven, u heeft keuze uit torx polycarbonaatschroeven of golfplaat schroeven met EPDM ring. Boor de gaten voor met een boor die 6mm dikker is als de schroef die u gebruikt. 

Let op! De golfplaten die gadero verkoopt zijn niet te vergelijken met de golfplaten uit de bouwmarkt! Onze driewandige golfplaten zijn;

  • 200x slagvaster dan echt glas
  • Goed bestand tegen hagel en ballen
  • Betaalbaar
  • Verkrijgbaar in veel afmetingen
  • Eenvoudig voor te boren en te monteren

Nadeel is dat de golfplaten geplaatst moeten worden onder een afschot van 10 graden. Dit betekent een hoogte verschil van 16 cm per meter.

Stap 3: "Waterdichte overkapping golfplaten"

Plaats de golfplaten en start onderaan, laat de golfplaten horizontaal op zowel een golf als een dal overlappen en verticaal minstens 20 cm. Aan de onder en bovenzijde laat u de platen ook overlappen, afhankelijk van de ruimte die u heeft. Aan de voorzijde van de overkapping plaatst u desgewenst een regengoot om het regenwater op te vangen. 

Stap 4: "Overkapping aan de muur maken"

Plaatst u de overkapping tegen een muur dan heeft u aan de achterzijde geen staanders nodig. U monteert dan de ringbalk aan de muur. De golfplaten bevestigt u tegen de muur. Om te voorkomen dat regenwater via de muur onder de overkapping komt plaatst u een muurprofiel aan de muur en op de golfplaten. De schroeven die u gebruikt om de golfplaten vast te zetten op de dakbalken bevatten een afsluitring, deze zorgt voor een waterdichte afsluiting.

Budget overkapping

Budget overkapping

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram