Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#139 Hardhouten dakplanken voor tuinverblijf

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst10-09-2019

In deze aflevering van Gadero TV wordt een dakbeschot gemaakt van hardhout. Door hardhouten dakplanken te gebruiken krijgt uw tuinverblijf een echte luxe uitstraling. 

Verschillende hardhoutprofielen

Gadero heeft drie verschillende hardhoutprofielen in het assortiment, namelijk: channelsiding planken, halfhouts rabat en een mes en groef variant. De channelsiding rabat planken zijn geschikt voor een verticale montage en hebben een betere afwatering door de rechte zijde. Het halfhouts profiel en de mes en groef variant zijn door de ronde zijde minder geschikt voor deze toepassing. Wel is het halfhouts rabat zeer snel te monteren, wat een groot voordeel is.

Advies hardhouten dakbeschot monteren

In deze Gadero TV wordt gebruik gemaakt van de channelsiding rabat planken. Hierbij kan de keuze worden gemaakt welke zijde de zichtzijde wordt, houd wel rekening met minimaal een millimeter tussenruimte. Zeker als het hout droog is wil het door de buitenlucht nog een beetje uitzetten. Maar omdat het hardhout is, zal de werking veel minder zijn dan bij bijvoorbeeld naaldhout.

Bij de eerste channelsiding plank wordt de volle lengte van de lip eraf gezaagd, zodat de overkapping een strakke zijkant krijgt. Dit wordt gedaan met de tafelzaag. Vanaf de bovenkant worden de planken als dakbeschot gemonteerd, hierbij is het belangrijk dat de constructie schoren in de hoeken heeft voor stevigheid. In de video wordt gebruik gemaakt van channelsiding planken met een breedte van 14 centimeter, hierdoor hoeft maar 1 schroef te worden gebruikt in het midden. Voor deze planken wordt een 5x50 RVS schroef gebruikt. Het is belangrijk om te voorboren met een 3/3,5 millimeter boor. Zorg ervoor dat je af en toe aan de onderkant kijkt om te zien als de profielen strak aansluiten en probeer losjes te werken, zodat het hout ruimte heeft voor werking. 

Alternatieven voor hardhouten dakplanken

Alternatieven die kunnen worden gebruikt voor deze hardhouten dakplanken zijn veelgebruikte Lariks/Douglas vellingdelen. Deze vellingdelen zijn 18 millimeter dik en 195 millimeter breed, hierdoor moeten twee schroeven worden gebruikt in plaats van één. Deze vellingdelen zijn ook in smallere varianten beschikbaar. Een ander alternatief is dakbeschot van blank Vurenhout zonder vellingkant. Het blank Vuren zorgt voor een heel strak geheel van bijna één oppervlakte.

Ga je nou bijvoorbeeld EPDM dakleer of onze easyroofing aluminium dakfolie aanbrengen als dakbedekking? Dan adviseren wij panlatten bovenop de dakplanken te monteren met daarop een underlayment plaat voor een vlakke onderlaag voor de dakbedekking. Hierdoor zal het dakbeschot onder andere een veel langere levensduur krijgen.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.