Logo Gadero
service
Gadero TV

Deens Rabat Red Class Wood monteren

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst20-04-2022

In aflevering #254 van Gadero TV vertelt Henk-Jan over Deens rabat. Benieuwd naar wat voor soorten er bestaan van deze houtsoort en wat je ermee kunt maken? Lees dan snel verder.

De verschillende soorten Deens Rabat

Deens rabat, ook wel triple blokprofiel genoemd, is bij Gadero in heel veel verschillende kleuren en houtsoorten te vinden. Op de site bieden wij thermisch gemodificeerd Ayous, thermisch gemodificeerd Vuren, Bankirai hardhout, Red Class Wood en Vuren zwart en grijs gespoten aan.

Deens Rabat Triple Blokprofiel

Red Class Wood

In deze aflevering gaan we ons verdiepen in Red Class Wood. Deze houtsoort is een variant van ons Lariks Douglas hout. De houtsoort is geschikt voor een wand, overkapping of schutting. Een groot voordeel is dat Red Class Wood geen last heeft van noesten die uit het hout vallen. Hierdoor ontstaan er geen gaten, wat bij Lariks Douglas wel regelmatig voorkomt. Het hout heeft een behandeling gehad en dat maakt het fijn om mee te werken. De vergrijzing vindt binnen een paar maanden plaats.

Red Class Wood Deens Rabat

Een wand opbouwen van Deens rabat

In de video gebruikt Henk Jan een geïmpregneerde achterconstructie om zijn wand tegenaan te bouwen. De wand van Deens rabat moet worden opgebouwd van onder naar boven. Het is belangrijk dat de eerste plank geplaatst wordt met een waterpas. De lip van de plank moet naar boven staan. Houd ongeveer 10 centimeter over aan de onderkant, zodat de onderste plank langer mooi blijft.

De planken moeten niet te strak op elkaar gemonteerd worden. Zorg voor 2 millimeter tussenruimte onder en boven iedere plank. Hout wil namelijk zijn werking kwijt en daar moet wel de ruimte voor zijn. De montage kan worden gedaan met verschillende schroeven. Deze schroeven moeten op minimaal twee plekken in de groef worden vastgemaakt.

Deens rabat triple

Materialen en gereedschappen voor Deens rabat

Alternatieven voor Red Class Wood

Red Class Wood In aflevering #254 is er gebruik gemaakt van Deens rabat Red Class wood 2.2 x 14 centimeter Triple profiel kunstmatig gedroogd. Andere alternatieven voor deze soort zijn bijvoorbeeld Siberisch Lariks en geïmpregneerd tuinhout. Ook het eerdere genoemde Lariks Douglas en Vurenhout zijn goede alternatieven.

Bent u geïnspireerd geraakt door deze Gadero TV en wilt u meer informatie opdoen? Abonneer op ons gratis YouTube kanaal en blijf wekelijks op de hoogte van onze afleveringen.