Logo Gadero
service
Gadero TV

#138 Gebruikte dakpannen leggen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-09-2019

In deze aflevering van Gadero TV staat alles in het teken van gebruikte dakpannen. Door gebruikte dakpannen te leggen krijgt een overkapping, kapschuur of woning een fraaie uitstraling. En door dakpannen te hergebruiken, wordt ook rekening gehouden met het milieu. 

De gebruikte dakpannen zijn verkrijgbaar in de kleuren rood en grijs met bijbehorende nokvorsten. De dakpannen zijn met de hand geselecteerd en daardoor zeer bruikbaar. Bij dit product worden geen gevelpannen geleverd. Deze zijn echter ook niet nodig als er wordt gewerkt met boeiplanken aan de zijkanten en bovenkant van een schuin dak.

Afname gebruikte dakpannen

De minimale afname bij Gadero voor deze dakpannen is 10 vierkante meter. Wij rekenen 15 euro voor de speciale kratpallet waarin deze dakpannen geleverd worden. Dit is een wegwerppallet die niet retour gehaald kan worden. De webshop berekent dit automatisch. 

Landelijke overkapping met oude dakpannen

Het is belangrijk de constructie van de overkapping zwaar uit te voeren met dikke balken en spaanders, omdat deze gebruikte dakpannen relatief zwaar zijn. Daarnaast zijn deze dakpannen ook geschikt voor de kapschuurmodellen Hamar en Bergen. 

Advies gebruik

Houd er rekening mee dat de dakpannen al eens gebruikt zijn. Hierdoor kunnen met name de rode pannen nog vies zijn. Deze zijn goed schoon te krijgen met een hogedrukreiniger. 

Doordat het hergebruikt materiaal is kunnen de dakpannen soms kwetsbaar zijn. Daarom adviseren wij 10% extra aan vierkante meters te bestellen. 

Tijdens het slijpen van een dakpan is het belangrijk dat de dakpan op een stabiele ondergrond ligt. Pas dus op met een wankele vloer. Door de dakpan in het zand te leggen, ligt het stabiel tijdens het slijpen en zo neemt de kans op breuk af. 

Voor optimale afwatering van uw kapschuur of overkapping wordt aangeraden om met 30% afschot rekening te houden. Extra klustips voor het plaatsen van een kapschuur zijn stap voor stap uitgelegd in de Gadero klustip: Zelf kapschuur maken.

Benodigdheden voor het zelf leggen van dakpannen

  • Panlatten

  • Accuboormachine

  • Ladder tot 2.5 meter hoogte of steiger 

  • Spijkers en schroeven voor de panlatten en golfplaatschroeven voor het vastschroeven van de nokvorsten

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.