Logo Gadero
service
Klustip

Houten Gleufpaal met stapelrabat schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-06-2020

Steeds meer klanten ontdekken onze gleufpalen van hout of beton gevuld met stapelbare profielen of tuinschermen. Hoe gaat u te werken bij het plaatsen van een zogenaamde stapelrabat schutting? Eerst even de voordelen van een dergelijke schutting:

  • Geheel dicht, geen enkele doorkijk. Dit zorgt ook voor meer geluiddemping!

  • Gelijk aanzicht beide zijden, geen gedoe met de buren wie welke zijde krijgt (zoals bij potdekselplanken).

  • Combineren van beton, aluminium, composiet en hout geeft een optisch mooie uitstraling

Stapelrabat hardhout schutting
Gemiddeld
1
De gleufpalen plaatsen

Plaats de eerste paal in de grond. Zorg dat alle palen uiterst waterpas staan, zo voorkomt u dat uw planken bol gaan staan doordat deze op een bepaalde plek te strak in het systeem zitten. Plaats nooit eerst alle palen, maar werk deel voor deel. Zorg dat er aan beide kanten in de sleuf minimaal 2 mm ruimte vrij is, zodat de stapelbare profielen van hout of composiet de ruimte hebben om uit te zetten. 

Een geheel dichte tuinwand vangt veel wind, plaats daarom bij voorkeur uw palen 70 a 90 cm in de grond. Dit is veel steviger dan ijzeren vlakke of gepunte paalhouders waar u een paal op zet. Probeer in de hoeken een driehoekslat aan de bovenkant te maken, dit maakt uw schutting extra stevig. Ook kunt u uw dichte schutting afwisselen met open trellis schermen waar de wind door kan waaien. Deze zijn zowel geheel van hout en staal bij ons te koop. Ook leveren wij deze met stalen rasters en houten kaders.

2
De stapelbare profielen plaatsen

Zoals gezegd dienen deze aan weerszijde ruimte over te houden. Wilt u aan de bovenkant precies gelijk met uw paalkoppen uitkoppen, bereken dan even waar u op uitkomt of test het bij het eerste deel om deze even op te bouwen zodat al echt vast te zetten (aanrader). 

Plaatst u uw eerst stapelrabat plank (ook wel blokhutprofiel genoemd) niet op een betonnen onderplaat dan adviseren wij deze minimaal 5 cm boven uw border of gras te monteren. Zo kan ook de onderste plank luchten en gaat deze langer mee. Plaats 2 stevige schroeven in uw palen en plaats hier uiterst waterpas de eerste blokhutplank op. Stapel vervolgens ophoog, schuif de stapelrabat planken rustig inelkaar, ga deze niet te strak opelkaar monteren.

Alvast, de meeste gemaakte fouten

  • Te strak monteren van de blokhutprofielen (stapelbare planken) zowel horizontaal als verticaal zorgen voor enkele mm ruimte voor werking.

  • Gleufpalen niet waterpas genoeg geplaatst, hierdoor krijgen de stapelrabat planken geen ruimte om te werken.

  • De stapelbare profielen vastschroeven aan de palen, alleen de onderste plank vastmaken, de rest opstapelen, zo kan het hout werken.

Maximale afstand van stapelrabat profielen

Wij adviseren bij hardhout maximaal 180 cm planken. Bij voorkeur nog iets korter, bij korte lengtes is de werking namelijk minimaal. Bij Lariks en Geïmpregneerd hout (vuren en grenen) adviseren we elke 150 cm een sleufpaal te plaatsen. Kies bij voorkeur kunstmatig gedroogd hout, hier is de werking grotendeels uit. 

Voor hoeken van 90 graden hebben we speciale hoekpalen. Voor het begin- en einde heeft u doorgaans een paal met aan 1 zijde een open sponning nodig. De palen voor het verlengen van 2 delen noemen wij tussenpalen, deze hebben een gleuf aan weerszijden.

stapelrabat lariks sleufpaal antraciet

 

Betonpalen met sleuf vullen met stapelrabat

Werk dan altijd met sleufpaal type Zaan en 1 gladde onderplaat van 24 cm hoog en 180 cm lengte. Vul uw betonschutting met 28 mm dikte blokhutprofielen (stapelrabat) van 180 cm. Werk deze altijd af met een U-profiel aan de bovenkant. Werk zeer nauwkeurig, uw sleufpalen moeten uiterst waterpas staan. Werk per deel. Zodra deze helemaal staat en gevuld is met 1 onderplaat en de blokhutprofielen voegt u pas het snelcement toe bij uw palen.

Foto: sleufpalen Zaan wit grijs met Lariks Douglas blokhutprofiel stapelrabat (tip voeg hier een U-profiel afdek lat aan toe)

Extra tips bij een betonnen gleufpaal schutting plaatsen met stapelrabat:

  • Schroef de blokhutprofielen nooit aan elkaar vast, u heeft dus geen bevestigingsmaterialen nodig.

  • Vooral grijs, zwart en geïmpregneerde stapelrabat kan behoorlijk werken, met een U-profiel bovenaan kunt u dit goed maskeren. Bestel U-profielen dus absoluut mee. Deze schroef u vast bovenop uw sleufpaal.

  • Zorg voor goed gereedschap, een grondboor 10 cm, stootijzer op betonpalen een stukje te kunnen opschuiven in de grond of puin uit de grond weg te bikken en een lange waterpas of laserapparaat.

  • Maak nooit langere delen dan 180 cm.

  • Werk altijd met sleufpalen type Zaan als u stapelrabat wenst, niet met andere sleufpalen.

  • Wilt u een hoek om, gebruik dan 2 eindpalen die u tegen elkaar plaatst. 

  • Heeft u iets minder budget? Combineer dan sleufpaal Zaan met red class wood blokhutprofielen, deze zijn zeker 20% goedkoper dan Lariks Douglas en zien er vergelijkbaar uit.

Sleufpaal Beton Wit Grijs Zaan

Lees hier meer over betonnen sleufpalen en stapelrabat van hout

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero