Logo Gadero
service
Klustip

Houten Gleufpaal met stapelrabat schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-06-2020

Steeds meer klanten ontdekken onze gleufpalen van hout of beton gevuld met stapelbare profielen of tuinschermen. Hoe gaat u te werken bij het plaatsen van een zogenaamde stapelrabat schutting? Eerst even de voordelen van een dergelijke schutting:

  • Geheel dicht, geen enkele doorkijk. Dit zorgt ook voor meer geluiddemping!

  • Gelijk aanzicht beide zijden, geen gedoe met de buren wie welke zijde krijgt (zoals bij potdekselplanken).

  • Combineren van beton, aluminium, composiet en hout geeft een optisch mooie uitstraling

Stapelrabat hardhout schutting
Gemiddeld
1
De gleufpalen plaatsen

Plaats de eerste paal in de grond. Zorg dat alle palen uiterst waterpas staan, zo voorkomt u dat uw planken bol gaan staan doordat deze op een bepaalde plek te strak in het systeem zitten. Plaats nooit eerst alle palen, maar werk deel voor deel. Zorg dat er aan beide kanten in de sleuf minimaal 2 mm ruimte vrij is, zodat de stapelbare profielen van hout of composiet de ruimte hebben om uit te zetten. 

Een geheel dichte tuinwand vangt veel wind, plaats daarom bij voorkeur uw palen 70 a 90 cm in de grond. Dit is veel steviger dan ijzeren vlakke of gepunte paalhouders waar u een paal op zet. Probeer in de hoeken een driehoekslat aan de bovenkant te maken, dit maakt uw schutting extra stevig. Ook kunt u uw dichte schutting afwisselen met open trellis schermen waar de wind door kan waaien. Deze zijn zowel geheel van hout en staal bij ons te koop. Ook leveren wij deze met stalen rasters en houten kaders.

2
De stapelbare profielen plaatsen

Zoals gezegd dienen deze aan weerszijde ruimte over te houden. Wilt u aan de bovenkant precies gelijk met uw paalkoppen uitkoppen, bereken dan even waar u op uitkomt of test het bij het eerste deel om deze even op te bouwen zodat al echt vast te zetten (aanrader). 

Plaatst u uw eerst stapelrabat plank (ook wel blokhutprofiel genoemd) niet op een betonnen onderplaat dan adviseren wij deze minimaal 5 cm boven uw border of gras te monteren. Zo kan ook de onderste plank luchten en gaat deze langer mee. Plaats 2 stevige schroeven in uw palen en plaats hier uiterst waterpas de eerste blokhutplank op. Stapel vervolgens ophoog, schuif de stapelrabat planken rustig inelkaar, ga deze niet te strak opelkaar monteren.

Gerelateerde klustips van Gadero