Hoe moet ik kunstgras leggen?
 

In deze aflevering van Gadero TV gaat Gerben kunstgras leggen. Benieuwd hoe hij kunstgras legt? Lees snel verder!

Kunstgras leggen

Kunstgras oftewel een kunstgras gazon is ideaal wanneer u weinig of geen tijd hebt om uw tuin te onderhouden. U hoeft nooit meer uw gazon te maaien en hebt geen last meer van ongewenste mossen of onkruid. Ook is veilig. In vergelijking met gewoon gras droogt kunstgras erg snel op en hebt u geen last van gladheid. Na een regenbui kunnen u, uw spelende kinderen of huisdieren snel weer het gazon op.

Hoe moet ik kunstgras leggen?

Voordelen van kunstgras leggen

  • Kunstgras hoeft u nooit meer te maaien;
  • Kunstgras is bijna niet meer van echt gras te onderscheiden.
  • Kunstgras verkleurd niet. Het blijft het hele jaar groen;
  • Kunstgras is slijtvast, kleurvast en weerbestendig;
  • Kunstgras is milieuvriendelijk;
  • Kunstgras laat onder speeltoestellen geen verkleurde plekken achter;
  • Kunstgras geeft geen allergische reacties zoals hooikoorts;
  • Door kunstgras heeft u geen last meer van mollen;
  • Kunstgras is eenvoudig per m2 op rol te bestellen in onze webshop;
  • Ontlasting van huisdieren tast het kunstgras niet aan;
  • Door kunstgras hoeft u nooit meer kanten knippen, bemesten, zaaien, onkruid wieden of sproeien;
  • Kunstgras geeft geen of minder afval meer in uw GFT-bak;
  • Door kunstgras heeft u geen plasvorming en modderpoelen meer;
  • Kunstgras kunt u hergebruiken wanneer u bijvoorbeeld gaat verhuizen;
  • Kunstgras leggen is eenvoudig zelf te doen;
  • Kunstgras vereist weinig onderhoud wat veel tijd en werk bespaart.

Stappenplan voor het kunstgras leggen

 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

06 uur

Geschatte kosten:

€ 700,00 - € 4.000,00

Benodigdheden:

Trilpaat
Waterpas
Harde bezem
Stanleymes
Rubberen hamer

Stap 1: "Ondergrond voorbereiden voor kunstgras"

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u het kunstgras gaat leggen, moet u eerst de ondergrond vlak maken. Dit kunt u doen door ophoogzand aan te trillen met een trilplaat. Daarna kunt u beginnen met het baan maken. Dit kunt u doen met behulp van een waterpas. In deze situatie is er gekozen om opsluitbanden langs de randen te plaatsen. De hoogte van de opsluitband kunt u gebruiken om de waterpas overheen kunt trekken. Het kunstgras komt over de opsluitbanden heen te liggen.

Stap 2: "Geotextiel stabilisatiedoek aanbrengen"

Geotextiel is een kunstgras stabilisatiedoek. Deze dient als ondergrond voor het kunstgras en verdeeld de druk. Dit zorgt voor een stabiele ondergrond. Hierdoor zal er geen kuilen in het kunstgras komen mocht er een persoon vallen of springen op het kunstgras. Het stabilisatiedoek is twee meter breed. Het kunstgras wat in deze tuin komt te liggen is vier meter breed. Het stabilisatiedoek zal voor een deel overlappen. Hoe hier rekening mee dat het doek minimaal 15cm overlapt. Voor het afsnijden kunt u een stanleymes gebruiken. Op deze manier heeft u een stevige ondergrond.

Stap 3: "Kunstgras aanleggen"

Let bij het uitrollen op dat er een kijkrichting in het gras zit. Het gras heeft opgerold gezeten en is daardoor platgedrukt. Laat het kunstgras een half uur liggen, zodat het kan acclimatiseren.

Stap 4: "Kunstgras op maat snijden"

Snij het kunstgras zoveel mogelijk vanaf de onderkant, zodat u de vezels niet beschadigd. Snij het kunstgras aan beide kanten een stukje in. Vouw deze dan naar binnen. Gebruik uw waterpas om een rechte lijn te snijden.

Stap 5: "Kunstgras vastzetten"

Om te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft leggen, kunt u gebruik maken van speciale kunstgraspennen. Deze worden ook wel kunsgrashaken of kunstgras pinnen genoemd. Om de meter kunt u een pen plaatsen. Hiervoor kunt u een rubberen hamer gebruiken. In de situatie in de video liggen onder de zijkanten van het kunstgras opsluitbanden. U kunt dan het kunstgras op de opsluitbanden vastlijmen. Hiervoor kunt u speciale kunstgraskit voor gebruiken.

Stap 6: "Zand instrooien en het kunstgras invegen met zand"

Nadat het kunstgras vastzit, kunnen we beginnen met het inzanden van het kunstgras. Hiervoor kunt u kwartszand voor gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de grassprietjes recht overeind blijven staan. Strooi het zand eerst voorzichtig in. Daarna kunt u met een harde bezem tegen de haren in borstelen. U zult zien dat het kunstgras een andere en mooie uitstraling krijgt. Geniet van uw strak gazon.

Kunstgras aanleggen

Verschillende soorten kunstgras

In deze video maakt Gerben gebruik van Kunstgras Real Meadow 35 Poolhoogte 42mm. Dit kunstgras bestaat uit 17.850 steken per m2 en een poolhoogte van 45 mm. De sprieten zijn iets langer dan bij gemiddeld kunstgras, maar door grasdichtheid zullen de sprieten niet gauw gaan liggen. Het kunstgras Real Meadow 35 heeft een waterdoorlatendheid van 60 liter per m2 per minuut, waardoor er geen plassen zullen ontstaan op uw kunstgras! 

Naast Kunstgras Meadow hebben we meerdere stukken kunstgras. Zowel met een lagere en hogere poolhoogte. Wilt u ook kunstgras zelf leggen? Ontdek het assortiment Kunstgras.

Niks willen missen? Abonneer op ons YouTube kanaal!

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram