Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe plaats je een verticale schutting?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek hoe je zelf een verticale schutting kunt maken!

1
De voorbereiding voor het maken van een schutting

Voordat je begint met de bouw van je schutting, is het essentieel om voorbereidingen te treffen met betrekking tot de benodigde materialen en gereedschappen. Als je van plan bent om naaldhouten planken te gebruiken, raden we sterk aan om toch hardhouten palen te overwegen. Deze palen zijn beter bestand tegen vocht, waardoor je schutting aanzienlijk langer meegaat. Het is raadzaam om palen te selecteren met een minimale afmeting van 7 x 7 cm. Belangrijk is om te onthouden dat de palen ongeveer 1/3 van hun totale lengte in de grond geplaatst moeten worden. Als je bijvoorbeeld een schutting van 180 cm hoog wilt hebben, dien je palen te gebruiken met een lengte van minimaal 270 cm.

Indien je te maken hebt met zachte grond of een winderig gebied, is het verstandig om snelcement te overwegen voor een stevige verankering van de palen. Houd in gedachten dat je doorgaans ongeveer één zak snelcement per paal nodig hebt om deze stevig te bevestigen.

2
De schuttingpalen plaatsen

Meet en markeer de plek waar de schuttingpalen komen te staan. Zorg dat de ruimte tussen de schuttingpalen 100 cm is. Graaf vervolgens de gaten voor de palen. Hiervoor kun je een grondboor gebruiken. Het is ook aan te raden om per paal een zak snelcement te gebruiken. Hiervoor moet je het gat rondom de paal wel weer iets groter maken

3
De horizontale liggers tussen de schuttingpalen plaatsen

We bevestigen drie horizontale balken van 4,5 x 7 cm tussen de palen. Deze balken dienen als ondersteuning voor de verticale planken. De bovenste balk moet over de palen steken om te voorkomen dat regen de schutting in druppelt. De onderste balk monteer je 10 cm vanaf de grond en wanneer je geen doorkijk onder de schutting wilt, kun je een betonband tussen de palen plaatsen. Bevestig de balken met schutting hoekjes voor stevigheid.

4
Bevestiging van de verticalen schuttingplanken

Nu is het tijd om de verticale planken aan de horizontale balken te bevestigen. Hou rekening met de ruimte tussen de planken omdat hout deze ruimte nodig heeft om te werken. Gebruik vervolgens zes schroeven per plank om ze stevig vast te maken. Om hier een mooi geheel van te maken, plaats je de schroeven op 1/4 en 3/4 of 1/3 en 2/3 van elkaar. Meet dit elke keer per plank dus goed uit. Wat nog makkelijker is en sneller zal werken is dat je gaatjes boort op een latje met de gewenste afstand en dit malletje steeds per plank kunt gebruiken voor de juiste afstand. Zorg ervoor dat elke plank waterpas is, zowel in de lengte als bovenop.