Logo Gadero
service
Gadero TV

#157 Composiet vlonderplanken leggen - onzichtbare bevestiging

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst22-01-2020

Ziet u zichzelf al zitten op uw nieuwe massief composiet terras? U zit op een zonnige dag in uw tuin en kijkt tevreden naar het resultaat van de door u zelf gebouwde vlonder. U weet dat deze vlonder, welke bestaat uit 75% hout en 25% polymeer, van topkwaliteit is. U maakt zich geen zorgen.

dolomit bruin terrasplank

Bereik dit gevoel door de vlonder te monteren. Hoe u dit doet? Dat legt Ronny u stapsgewijs uit in de video.

Vlonderplank composiet massief

Dankzij de prachtige mix van bruin en grijstinten en de 19.3 cm breedte van de plank, creëert u gelijk een unieke look in uw tuin. Doordat deze vlonderplank deels uit kunststof bestaat, zijn de eigenschappen veel meer kleurvast en onderhoudsarm dan hardhout en naaldhout. Op het oppervlak zijn houtvezels zichtbaar. Deze vervagen al na enkele maanden waardoor de terrasplank een fraaie, egaal bruin-grijze kleur krijgt. De massief composiet vlonderplanken komen uit een Duitse fabriek en zijn van de beste kwaliteit. Tevens beschikt dit product over een garantie van maar liefst 3 jaar. De afmetingen van deze composiet terrasplank zijn 16 mm dikte, 193 mm breedte en verkrijgbaar in 3 en 4 meter lang.

Interessant voor u: blog over Hout vs. Composiet

Composiet vlonder

Massief composiet vlonder monteren met onzichtbare clips

Deze terrasplanken krimpen en zetten ook nauwelijks uit bij allerlei weersomstandigheden. Houd bij het plaatsen van uw terras rekening met minimaal 0.5 cm tussenruimte bij elke plank. Ook in de lengte kunnen de composiet vlonderdelen uitzetten. Houd daarom bij het kops doorleggen van de vlonderplanken minimaal 1 cm ruimte over aan de kopse kanten van elke plank. 

Met een Easydeck constructieregel of hardhout constructieligger monteert u eenvoudig en snel uw terras. De composiet vlonderplanken kunnen met de Easydeck bevestigingsclips onzichtbaar worden bevestigd. Om de vlonderplanken goed te ondersteunen dient u maximaal 35 cm hart-op-hart ruimte tussen de constructieregels aan te houden. 

Onzichtbare clips

Onderconstructie massief composiet vlonder

U kunt de onderconstructie uitvlakken door middel van rubberen tegeldragers  en hoogteverstellers. Zo kunt u eenvoudig het geheel waterpas maken. Op deze manier wordt er een stabiele onderconstructie gerealiseerd. Een handig hulpmiddel om te voorkomen dat de planken gaan glijden, is de speciale tape voor de onderbalken. Deze tape plakt u op een onderbalk, zo blijft de vlonderplank op zijn plek.

Gadero tip: U kunt onkruid voorkomen door een worteldoek onder uw terras te leggen, zorg wel altijd voor een ruimte zodat de planken kunnen ademen.

Lees ook: Composiet vlonderplanken: massief of holkamer?

Rubberen tegeldragers

Voordelen composiet vlonderplanken

 • Zeer kleurvast ten opzichte van hout;

 • Nagenoeg onderhoudsvrij;

 • Splintert niet, kindvriendelijk;

 • Composiet hoeft niet behandeld te worden met olie;

 • Door blinde bevestiging geen schroeven in het zicht;

 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Nadeel composiet vlonderplanken

 • Het wordt iets lichter van kleur na verloop van tijd.

Ons advies is om uw composieten terras 2 maal per jaar te reinigen. U kunt uw vlonder schoonvegen met een (harde) bezem. Voor deze behandeling heeft u geen schoonmaakmiddel nodig. 

Benodigde materialen:

Benodigde gereedschappen:

 • Afkortzaag

 • Handcirkelzaag met geleiderail

 • Accuboormachine

 • Lange waterpas

 • Rubberen hamer

 • Rolmaat

 • Potlood

Interessant voor u: blog over Hout vs. Composiet