#192 Lariks vlonder met extra brede planken plaatsen

Extra brede Lariks vlonderplanken

In de nieuwste aflevering van onze wekelijkse YouTube update gaat Ronny aan de slag met extra brede vlonderplanken van Lariks hout. Deze vlonderplanken monteert hij in onze showroom in Meppen. Wilt u met eigen ogen bekijken hoe de planken eruit zien? Maak dan bij voorkeur een afspraak. Dergelijke vlonderplanken hebben een levensduur van zo'n 7 à 15 jaar, maar dit is afhankelijk van de plek waar deze planken komen te liggen. U kunt wel nagaan dat vlonderplanken onder een overkapping minder te lijden hebben, dan vlonderplanken op een drassige veengrond. Zorg in beide gevallen voor voldoende ventilatie en een hardhouten fundering!

Europees Lariks kenmerkt zich door de zalmroze kleur, grote karakteristieke noesten en veelzijdigheid aan toepassingen in de tuin. Deze extra brede terrasplanken van 2.8 centimeter dikte en 17.5 cm breedte geven uw vlonder een luxe uitstraling, doordat er minder naden ontstaan dan bij 14 cm brede planken.

Glad geschaafde vlonderplank Lariks extra breed

Eigenschappen en toepassingen Europees Lariks

Larikshout heeft een lichtgele tot zalmroze kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Ten onrechte wordt Lariks hout ook wel Europees hardhout genoemd. Lariks Douglas is natuulijk harder dan de naaldhoutsoorten als grenen of vuren, maar haalt het niet bij tropische hardhoutsoorten. Wilt u een duurzamere vlonder dan hardhout? Kies dan voor ons brede assortiment vlonderplanken van hardhout

Lariks is de laatste jaren bezig aan een opmars in toepassingen. In het bijzonder is Lariks geschikt gebleken als hout voor terrasoverkappingen, steeds vaker zien we Lariks Douglas hout ook opduiken bij schuttingen en vlonders of om meubelen van te timmeren. 

Lariks hout is in de regel onbehandeld hout. Wij adviseren om de planken te beitsen voor een langere levensduur. 

Lariks extra breed

Gebruik onze handige vlonder rekentool voor het berekenen van de benodigde materialen voor een vlonder met deze vlonderplanken. Vul de afmetingen van uw terras in en kies de gewenste onderbalken en accessoires.

Bekijk ook onze vlonder klustip pagina. Hier staan veel handige tips en weetjes over het plaatsen van vlonders, u kunt hier extra inspiratie op doen. Met deze tips kan elke doe-het-zelver gemakkelijk een terras plaatsen.

Vlonderplank extra breed Lariks

Monteren van Lariks vlonderplanken

In deze situatie hadden we een stevige basis in de vorm van bestrating. De onderconstructie is uitgevlakt door middel van rubberen tegeldragers, een andere keuze is hoogteverstellers. Op deze manier maakt u het geheel waterpas. Ook een basis op piketpalen is mogelijk, dit zorgt voor een zeer stabiele constructie.
Houd in beide gevallen een minimale afstand aan van 40 centimeter hart op hart tussen de liggers. Deze liggers kunnen van hardhout zijn zoals in de video. Minder budget? Gebruik dan geïmpregneerde liggers, maar kies NOOIT voor onbehandeld Lariks als onderbalk. Deze zullen binnen de kortste keren wegrotten, waardoor al het werk voor niets is geweest!

Hanteer tussen de planken minimaal 1 centimeter tussenruimte. Zo zorgt u voor goede ventilatie en is er ruimte voor de werking van hout. Bij de kopse naden is 1 a 2 mm al voldoende.

Gadero Tip: Ook fraai en uniek om te variëren met verschillende plankbreedtes. Afwisselen kan tussen vlonderplanken met dezelfde dikte, maar verschillende breedtes zoals bijvoorbeeld:
- Vlonderplank 2.8 cm dik en 14.5 cm breed
- Vlonderplank 2.8 cm dik en 17.5 cm breed
- Vlonderplank 2.8 cm dik en 19.5 cm breed
Creeër bijvoorbeeld een barcode profiel vlonder door een variërend patroon aan te houden!

Wij raden aan om deze terrasplanken met 5x60 RVS410 schroeven van het A-merk Wovar te monteren.
Schroef de planken vast met 2 schroeven per kruising met een onderbalk op 1/4e en 3/4e van de breedte van de plank. Besteed extra aandacht aan het in lijn krijgen van deze schroef lijn. Dit geeft voor later het mooiste eindresultaat.
Vergeet niet om de slimme 2 in 1 boor met schroefkop verzinker en hardhoutboor mee te bestellen. U koopt een verzinkboor en hardhoutboor inclusief diepteaanslag! Deze handige en zeer sterke boor voorkomt versplintering van de vlonderplanken. Hierdoor verzinkt u de kop van de schroef volledig.

Vlonderplank Lariks

In de video ziet u verschillende producten. Om het u makkelijk te maken, leest u hieronder een handig overzicht van de producten die wij gebruiken om een vlonder van Siberisch Lariks te leggen.

Benodigdheden om een vlonder van Siberisch Lariks hout te plaatsen:

  • Lange waterpas
  • Accuboormachine
  • Haakse hoek
  • Duimstok of Houten klosjes/latje (voor het aanhouden van tussenruimte)
  • Potlood
  • Winkelhaak
  • Zaag met zaaggeleider

Wat maakt u met deze veelzijdige Lariks planken? De mogelijkheden zijn oneindig!

Loungebank Lariks planken

Bent u er nog niet helemaal over uit welke vlonderplanken u kiest? Lees onze blog over welke houtsoort past bij uw vlonder?

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram