Houtverbindingen - inkepen houten Lariks Douglas balk

Houtverbindingen maken - Lariks Douglas houten balk inkepen

In deze aflevering van Gadero TV laten wij u zien hoe u eenvoudig een houten Lariks Douglas balk of paal kunt inkepen! Met een inkeping maakt u stevige houtbouw constructies. Ook oogt een ingekeepte balk vaak mooier dan een gordingen op een staanders schroeven.

Gaat u een Lariks Douglas overkapping maken? Of een houten veranda bouwen? Dan komt u op het punt waarbij u moet nadenken over de houtverbindingen. Schroeft u de palen en balken aan elkaar of kiest u voor een mooiere oplossing; het inkepen van het hout. Zodat bijvoorbeeld uw dakbalken in uw staanders verwerkt worden. 

Wat betekent inkepen?

Bij het inkepen van hout wordt er een ruimte in de houten paal gemaakt, zodat daar een balk in kan vallen. Op deze manier kan er een mooie verbinding gemaakt worden. Het inkepen van balken zien we vooral bij overkappingen en veranda's, maar ook blokhutprofielen worden ingekeept.

Op onderstaande foto ziet u de bovenste balk die niet ingekeept is en de balk daaronder die ingekeept is en vastgezet met slotbouten.

Hout inkepen palen

Hoe houten balk inkepen

Het inkepen van een houten balk kan het beste met een cirkelzaag. Wij werken met een accucirkelzaag van Metabo. Deze machine komt moeiteloos door Lariks Douglas hout.

Houten paal inkepen

  • Teken af waar de balk moet komen op de paal. Stel de cirkelzaag in op de dikte van de houten balk. 
  • Zaag meerdere sleufen met ongeveer een halve centimeter tussenruimte, op en tussen de afgetekende lijnen.
  • Gebruik een beitel om de losse stukken hout weg te beitelen. 
  • Kijk of de balk goed past.
  • Boor gaten met een slangenboor.

Houten paal inkepen

  • Steek de slotbouten door de gaten
  • Zet vast met een borgmoer, deze houdt de slotbout stevig vast, zelfs bij trillingen.

Benodigde materialen van Gadero voor het inkepen van een balk:

Houten balk inkepen

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero. Abonneer op ons Youtube kanaal of laat u inpireren op ons Pinterest account.

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram