Logo Gadero
service
Klustip

Palenwand maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst06-04-2020

Lees hier ons plan van aanpak van de aanleg van een rond of recht palenscherm, een klimscherm van verticaal naast elkaar geplaatste ronde palen.

Benodigd hout en gereedschap

- Ronde palen (zie rondhout) - Worteldoek / Torx 50 mm Schroeven - Paalhamer - Spade / Tuinschep - Handschoenen - Dunne lat of enkele meters (oude) tuinslang

palen schutting strandtuin
Heel eenvoudig
1
Plaatsing

Bepaal waar u de halfronde palissade / palenwand wilt hebben.

2
Bereken hoeveelheid palen

Bereken hoeveel strekkende meter ronde palen u nodig heeft. Deel het aantal meters door de diameter van de paal (voorbeeld 3 meter palenwand van doornede 8 cm palen geeft 38 stuks benodigde palen). Bestel de palen samen met een strook (dit voorbeeld 3 meter palisade) gronddoek (anti worteldoek) in onze tuinhoutshop.

3
Geulen graven

Graaf de sleuf met de spade uit om de palen te plaatsen. Plaats de palen op de juiste diepte. Eventueel de laatste 10 cm met de paalhamer na slaan. Sla de palen niet over de gehele lengte. Dan zal de paalkop onnodig beschadigd raken. Zet de palen net beneden maaiveld met een torx 50 mm schroef vast aan een buigbare dunne lat. Deze lat zorgt er voor dat de palen mooi in een ronde lijn komen te staan. Bij kleine scherpere rondingen kan een (oud) stuk tuinslang vervangen worden voor de dunne lat (nog beter buigbaar).

4
Palen vastzetten

Als de laatste paal staat kan de sleuf worden gevuld. Het is aan te raden eerst een strook worteldoek langs de palen te leggen. Bij het aanvullende de grond per laag van 10 cm goed aanstampen. Daarmee krijgen de palen extra stevigheid in de grond. Vervolgens verder aanvullen van de sleuf en inplanten van de omliggende tuin.

Video palenwand maken in een border

Algemene tips palenscherm (palisade) maken

Ronde, gefreesde of naaldhout palen lenen zich bij uitstek voor het maken van een halfrond verticaal palenscherm. Gefreesd hout is namelijk zeer recht. De dikte van de paal en de lengte kunt u zelf kiezen, in onze webshop bieden we diverse maten tuinpalen aan. Hou er rekening mee dat de palen tenminste 60 cm in de grond staan. Anders kan de wand bij een storm en regen scheef komen te staan. Zeker als er na verloop van tijd ook nog zware klimplanten op het palenscherm groeien. De palen kunnen op 1 hoogte maar ook op wisselende hoogte worden aangebracht voor een speels effect.

Extra TIP: u kunt van rondhout kastanjepalen (12-14 cm) dik ook een schutting maken, zie onderstaande foto's.

kastanjepalen schutting rondschutting van ronde palen

Zoekt u ronde palen met een grillige vorm, bekijk de pagina's kastanje palen en geschilde palen voor rasterpalen en weidepalen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero