#117 Palenwand maken met zwart Lariks Douglas hout

Palenwand maken met zwart Lariks Douglas hout

In aflevering #117 laat Henk Jan zien hoe u meer diepte in uw tuin creëert door een palenwand te maken met zwarte Lariks Douglas palen. Door meer diepte te maken in uw tuin, ziet het er ook groter uit. Een palenwand plaatsen is maar een kleine aanpassing en het is binnen een mum van tijd gedaan.

Zwarte Lariks paal

Paal Lariks 15 x 15 cm Zwart Fijnbezaagd

Deze zwarte paal van 15x15 cm is echt een eyecatcher voor een het maken van een palenwand of border. Daarnaast zijn deze Lariks Douglas palen in de kleur zwart tevens geschikt voor een overkapping, houten schuur, tafelpoot of voor een pergola. Deze 15x15 cm lariks paal in het zwart (black wash) zijn verkrijgbaar in 2,5 en 3 meter.

Voordelen zwarte Lariks Douglas palen

  • Kant-en-klaar in black wash kleur;
  • Gemaakt van duurzaam lariks douglas hout;
  • Tevens geschikt voor vele andere project, denk aan een overkapping of pergola;
  • Een zeer luxe uitstraling;
  • Prachtige kleur, perfect in combinatie met beplanting.

lariks douglas hout

Nadelen zwarte Lariks Douglas palen

  • Ongedroogd, dus de eerste maanden kans op vochtuittreding;
  • Voor een door-en-door zwarte kleur dient u zelf nog 1 keer zwart verven.

Tips plaatsen zwarte Lariks Douglas palen

Allereerst dient u een geul te graven, want u wilt natuurlijk diepte creëren in uw tuin. De palen worden geplaatst in het midden van de border. In deze video graven wij een geul van ongeveer 50 centimeter diep. De palen zijn voor de helft afgezaagd, naar 1.50 meter. Wanneer u de palen 50 centimeter in de grond plaatst, heeft u een palenwand van 1 meter hoog. Een ideale hoogte voor klimplanten. 

Qua lengte van de geul houden wij in de video de dikte van de paal aan, dat is 15 centimeter. In de video plaatsen wij 4 palen, dat maakt de totale lengte 60 centimeter. Qua tussenafstand kunt u de dikte van de paal weer aanhouden. Dat houdt in dat er een tussenruimte is van 45 centimeter. Wij houden in dit voorbeeld een totale lengte aan van 1.05 meter. Check met een waterpas of de bodem waterpas is, zodat alle palen op gelijke hoogte staan. U kunt uiteraard ook variëren met de hoogtes, voor een speels effect.

Wanneer u de palen geplaatst heeft, controleer of ze waterpas staan met een lange waterpas. Daarna kunt u met een korte waterpas of een hoekwaterpas per paal kijken of deze waterpas staat. Hierna kunt u de grond weer aanvullen met zand. Het is belangrijk dat de palen goed aangestampt worden, dit kunt u bijvoorbeeld doen met de achterkant van een schep. Zorg ook voor potgrond als aanvulling, zo kunnen de (eventuele) klimplanten goed wortelen.

Lariks paal
 

Gadero Tip: maak de palenwand af door deze iets aan te kleden met bijvoorbeeld klimplanten en grind. Dit geeft de afscheiding een mooiere uitstraling en brengt meer leven in uw tuin.

Benodigde materialen van Gadero voor het plaatsen van een palenwand:

Zwarte Lariks paal

Wilt u liever een palenwand maken van kastanjepalen? In aflevering #60 van Gadero TV ziet u hoe wij een palenwand plaatsen van kastanjepalen.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram