Logo Gadero
service
Gadero TV

#151 Prieel eenvoudig zelf plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst04-12-2019

In aflevering #151 van Gadero TV vertelt Ronny u hoe u eenvoudig zelf een prieel monteert. Ronny plaatst in deze video een groot prieel van geïmpregneerd grenen hout. 

Dit mooie tuinprieel heeft een nokhoogte van circa 2.70 meter hoog. Dit prieel is opgebouwd uit staanders met een diameter van 9.5 cm. De geïmpregneerde staanders zijn net als de prieel zeskant afgewerkt. De afstand tussen de palen is 180 cm. 

Het gehele prieel is geïmpregneerd ter bescherming en verduurzaming van het hout. Alle bevestigingsmaterialen worden meegeleverd. Voor een gaaf effect kun je een trellisboog aan het prieel monteren. Deze trellisboog (en schroeven) worden niet meegeleverd bij het prieel, maar zijn voor het optisch effect zeker een aanrader.

Prieel plaatsen

Hoe plaats ik een prieel?

Tip voordat u van start gaat! Start allereerst met het bij elkaar leggen van de materialen. Zo krijgt u een goed overzicht en kunt u alles controleren aan de hand van de materiaallijst en zo kunt u makkelijker werken. 

Het prieel wordt standaard geleverd met zeskant palen. U kunt beginnen met de zijkanten te schroeven, dat is de eerste zijde na de hoge kant. Ook de ringbalken beschikken over de juiste schuinte van het dak. Let erop dat u deze op de goede manier monteert, de langste kant dient aan de binnenkant van het prieel geplaatst te worden. 

Aangezien het prieel bestaat uit een zeskant met puntdak zal het daarom naar elkaar toelopen. De kleine, korte balk komt in het midden van het prieel en zal de dakbalken aan elkaar verbinden. Op deze kleine, korte balk zet u 25 centimeter onder de punt een streepje met behulp van een potlood en een rolmaat. Zo kunt u eenvoudig de balken op gelijke hoogte monteren. Aan beide zijdes van de balk kunt u de balken monteren. Hierna kunt u de dakbalken op de ringbalken plaatsen.

Prieel bevestigen

Trellisbogen prieel

Voor een mooi effect en meer stevigheid kunt u diagonaal trellisbogen met holle lijst aan het prieel monteren. U creëert met een trellisboog meer stevigheid, aangezien het dient als een soort schoor. Tip! Mocht u erg lang zijn, dan kunt u één trellisboog minder plaatsen, zodat u een hogere doorloophoogte heeft. Deze trellisbogen zijn bevestigd met de Wovar 4x70mm schroeven verzinkt.

Trellisbogen

Dakbedekking groot prieel

Het prieel wordt standaard geleverd met 21m2 rechte dakshingles. U kunt zelf kiezen welke kleur u wilt (keuze uit zwart, rood, blauw, bruin of groen). Het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor andere type dakshingels. Daarnaast kunt u voor een kleine meerprijs kiezen voor beverstaart of hexagonale shingles. Kijk bij de extra opties bij het product voor de mogelijkheden betreffende de diverse dakshingles. Het bevestigingsmateriaal voor de dakbedekking kunt u apart bestellen.

Gadero tip: plaats dakbedekking nooit op een nat dakbeschot, dan kan het aan de onderkant van de dakshingles gaan broeien en dan bestaat de kans op rotting. 

Ondergrond prieel

In deze video staat de prieel op een houten ondergrond. Om te voorkomen dat het vocht in de balken trekt, kunt u rubberen tegeldragers plaatsen. De staanders van dit prieel zijn niet geschikt voor het gebruik van betonpoeren. Wij adviseren de 6 staanders van het houten prieel te verankeren in de grond. Wanneer u het prieel in de grond/tuin wilt plaatsen, dan adviseren wij instortankers en sneldrogend beton te gebruiken.

Voordelen groot prieel geïmpregneerd grenen

  • Een unieke uitstraling;

  • Prachtige zeskant vorm;

  • Dakshingels (recht) van 21m2 worden bijgeleverd;

  • Het dakbeschot is gemonteerd op kant en klare panelen; 

  • De balken waar het dakbeschot op rust, beschikken over een piramidepuntje, een inkeping en gemonteerd ijzerwaren;

  • Te gebruiken als theehuis of overkapping.

Nadelen groot prieel geïmpregneerd grenen

  • Trellisbogen en schroeven voor montage van de trellisbogen zijn exclusief.

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een groot prieel:

Bent u op zoek naar een kleiner prieel? Klik dan hier.

Wilt u meer inspiratie opdoen voor het maken van een overkapping? Lees dan onze klustips of bekijk de categoriepagina overkappingen van Gadero TV.