Logo Gadero
service
Gadero TV

Product spotlight: Robinia hout

Gadero logo
Geschreven doorMaaike
Geplaatst04-05-2022

In Gadero TV #256 vertelt Henk Jan u meer over Robinia hardhout. Meer weten over Robinia hout? Lees dan snel verder!

Wat is Robinia?

Robinia is hardhout afkomstig uit Hongarije. Het hardhout is te gebruiken voor diverse toepassingen, zoals een beschoeiing of schutting. Het is ook zeker geschikt voor tuinmeubelen, speeltoestellen of hekwerken.

Robinia is afkomstig van Acacia bomen. Daarom wordt het hout ook wel Acacia genoemd. Het hout heeft een lichtgele tot bruine kleur en de vergrijzing is lichtgrijs.

Uitstraling Robinia

Robinia hout is van zichzelf ruw. Het wil graag trekken en scheuren. Hierom wordt het ook veel toegepast als weidepaal. De scheuren trekken bij vochtig weer snel dicht. Het heeft geen invloed op de duurzaamheidsklasse, maar wel op de ruige uitstraling van het hout.

Robinia hout

Behandeling Robinia

Het hout kan prima worden gebruikt zonder behandeling. Het hout gaat van zichzelf al een lange tijd mee en heeft duurzaamheidsklasse 1. Behandeling is daarom niet per se nodig. Dit maakt het hout extra aantrekkelijk.

Alternatieven Robinia

Een alternatief voor Robinia is tropisch hardhout. Deze houtsoorten hebben minder last van scheuren, maar moeten daarentegen een lange afstand afleggen en zijn in prijs duurder. Hout uit Europa is daarom milieuvriendelijker.

Robinia paaltjes