Logo Gadero
service
Gadero TV

#92 Uitkijktoren bouwen in onze nieuwe showtuin in Breukelen

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst17-01-2019

De kans dat u een uitkijktoren gaat bouwen is vrij klein. Toch is deze video zeker de moeite waard om te bekijken, we laten namelijk zien hoe u verschillende materialen met elkaar kan combineren en hoe u balken of palen kunt inkepen. Zo krijgt u ideeën voor uw eigen maatwerk Lariks Douglas houtbouw project. 

Onze uitkijktoren wordt gemaakt van fijnbezaagde 20x20 cm lariks palen in combinatie met hardhout. Voor de trap gebruiken we 28x190 mm glad geschaafde bankirai planken. En de boording boven wordt gemaakt van keruing planken, deze planken zijn niet geschikt als vlonder, maar prima te gebruiken voor een verticale wand. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor de omheining gevelhout te gebruiken. Denk aan ons populaire Deens Rabat horizontaal of Triple blokprofiel verticaal te verwerken.

Inkepen paal

U gaat ook aan de slag met een maatwerk houtbouw project van Lariks Douglas hout? Dan is het handig dat u hout kunt inkepen. De balken en staanders van de uitkijktoren worden bij ons project ook ingekeept. Kiezen voor de standaard ingekeepte balken is een mogelijkheid, maar zelf inkepen is relatief makkelijk en laten we in deze video zien. Hiervoor bepaalt u waar de balk moet komen, teken af. Met de cirkelzaag maakt u zaagsnedes, deze beitelt u met een scherpe beitel los. Wanneer het oppervlakte helemaal mooi vlak is plaatst u de balk in de inkeping.

Bevestigen van deze balk is mogelijk op verschillende manieren, met een flenskopschroef met handige torx kop, houtdraadbout (de ouderwetse manier) of met een slotbout (voor extra stevigheid). Wij kiezen voor de slotbout, hiervoor moeten we een gat boren die volledig door de balk en staander heen gaat. We gebruiken hiervoor een slangenboor (een extra lange boor), vervolgens zetten we de slotbout vast met een borgmoer.

Showtuin Breukelen

Wij bouwen onze uitkijktoren in onze showtuin in Breukelen. Hierin laten we verschillende voorbeelden zien voor uw vlonder, schutting of overkapping. Wilt u de showtuin bezoeken? Maak dan een afspraak, zo weet u zeker dat wij alle tijd voor u hebben.

Gebruikte materialen

Benodigde gereedschappen

  • Cirkelzaag

  • Hamer

  • Beitel

  • Boormachine

  • Sleutel

  • Waterpas

Meer Gadero TV afleveringen