Logo Gadero
service
Gadero TV

#62 5-hoekige overkapping

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst29-05-2018

Zoekt u de ideale oplossing voor in de hoek van uw tuin? Maak een 5-hoekige overkapping! In aflevering 62 kijken we bij een klant die zo'n 5-hoekige overkapping heeft gemaakt. In deze tuin is er ruimte zat, helemaal geen gek idee dus dat de klant gekozen heeft voor 20x20 cm lariks douglas palen en daarbij 15x15 cm dikte schoren. 

Overkapping met zwarte wanden

Deze zogenaamde hoek overkapping is opgebouwd uit 2 lange zijden in een 90 graden hoek. Deze zijden hebben een wand van 5 meter lang, dubbel bekleed, tot boven aan toe met zwarte potdekselplanken (verdeeld in 2 vakken). De korte zijwanden (van 180 cm lang) van deze terrasoverkapping zijn voor driekwart bekleed met een dubbele wand. Dit zorgt voor een onderbreking van de wand en hierdoor lijkt de overkapping minder hokkerig. Deze wanden zijn afgedekt met een 5x15 cm lariks douglas balk. Wanden dubbel bekleden is een prijzige klus, maar u heeft er zeker profijt van. Wanneer er regen tegen de buitenkant van de overkapping aan komt, zal dit niet aan de binnenkant te voelen zijn. Lekker droog onder dak zitten dus!

20x20 lariks douglas

Lariks Douglas hout

Voor het dak van deze vijfhoek is er gebruik gemaakt van 7x20 cm lariks douglas balken en dubbellips dakbeschot aan de binnenzijde. Op het dak ligt dakleer met op 2 punten een dakdoorvoer, zodat het regenwater gemakkelijk weg kan.

Wat wij helemaal tof vinden is de overstek aan de voorkant van de overkapping, deze steekt wel 50 cm over. Het geeft de overkapping een stoere en robuuste uitstraling. Maar het is ook nog eens heel praktisch, er zal minder water tegen de voorste wanden aan spatten en daardoor wordt de levensduur van de overkapping aanzienlijk verlengt. De boeidelen zijn gemaakt van zwarte planken, dit steekt mooi af tegen het lariks douglas hout en matcht bij de zwarte wanden.

Tot slot mochten we helpen bij het leggen van de vlonder. Handig van deze vlonderplanken is dat ze een gladde zijde en een zijde met groeven hebben. Zoals u in eerdere afleveringen wel heeft kunnen horen zijn wij fan van de gladde zijde. Vooral omdat deze veel minder snel glad wordt!

Deze overkapping is gerealiseerd door Joris ten Hoor, Sappemeer.  

Heeft u nou ook een project gemaakt met Gadero artikelen en wilt u ons dat laten zien? Neem contact op, stuur een mail of reageer op de video. En wie weet komen wij de volgende keer bij u filmen.