Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

XL Picknicktafel maken met Red Class balken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst28-08-2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u uw eigen XL picknicktafel kunt maken met Red Class Wood balken van 4.5 x 9 cm. Ook uw eigen picknicktafel maken voor in de tuin? Lees dan snel verder hoe we dit gedaan hebben!

Benodigdheden:

 • Cirkelzaag

 • Duimstok

 • Rolmaat

 • Accuboormachine

 • 17 sleutel

 • Platte kwast

 • Winkelhaak

 • Potlood

 • Afkortzaag

1
De poten op maat zagen

De poten van de picknicktafel hebben een lengte van 85 cm wanneer u uitgaat van 9 cm breedte. Deze dienen gezaagd te worden op een schuinte van 30 graden. Handig om te zagen met een afkortzaag, die versteld kan worden in versterk. Zaag vervolgens vanaf het hoogste punt van uw balk, aangezien deze al op maat is. De schuinte dient aan de andere kant hetzelfde te zijn. Dit herhaalt u vier keer. Zo heeft u vier dezelfde poten. 

2
De staanders op maat zagen

Op de staanders dienen uiteindelijk de bankjes te komen. Ook hiervoor worden 4.5 x 9 cm balken gebruikt. Op 4.5 cm in de breedte van de balk (het midden) dient u een stukje van 45 graden weg te zagen. Dit doet u ook aan beide zijden van de balk. Deze stap herhaalt u twee keer.

3
Schuine schoren op maat zagen

De schuine schoortjes welke zorgen voor extra stevigheid, zijn 38.5 cm lang. Ook deze zaagt u aan beide zijden 45 graden af. Pak hiervoor ook weer het hoogste punt, aangezien de balk al op maat is.

4
Voorboren van de gaten voor de slotbouten

Na het op maat zagen is het tijd voor het voorboren van de gaten voor slotbouten. Ronny maakt in deze video gebruik van M10 RVS slotbout van 12 cm lang. Zorg dat u op de juiste positie uw gaten boort. Meet dit op met uw winkelhaak. Bekijk onze klustip zelf een houten picknicktafel maken voor een voorbeeld waar de afmetingen worden vermeld.

5
Frames in elkaar zetten

Met de materialen die u net heeft gezaagd, kunt u twee frames in elkaar zetten. Het geheel kunt u in elkaar bouwen met slotbouten. Deze kunt u aandraaien met een 17 sleutel. Wij maken gebruik van 12 cm lange schroeven, echter is het ook mogelijk gebruik te maken van 10 cm lange schroeven.

6
Onderbalk op maat zagen

Deze balk zal zorgen voor extra stevigheid voor uw constructie. Ook worden hier de schuine schoren aangemaakt. U dient op 20 cm tot aan 24.5 cm een klein stukje eruit te halen. Maak hiervoor inkepingen van 1 á 2 cm diep. Gebruik hier een cirkelzaag voor.

7
Monteren van de onderbalk op de frames

Om uw onderbalk te monteren kunt u schroeven gebruik van 5x100 of 5x120 mm gebruiken. U zult zien dat de inkeping precies past in de balk. Zorg er zelf voor dat u uw balk in het midden monteert (meet dit op!) en schroef vervolgens de schroef er vanaf de bovenkant in voor extra stevigheid.

8
Klosjes zagen

Maak gebruik van 4.5 x 7 cm balken om uw klosjes van te zagen. Zaag deze in de lengte door midden. U kunt hierin straks de schroeven aan de onderkant monteren, zodat u deze niet in het zicht heeft.

9
Tussenruimte bepalen

Voordat u de planken gaat vastzetten voor uw banken en het tafelblad, is het belangrijk eerst te kijken welke tussenruimte haalbaar is. Voor bredere planken geldt een bredere tussenruimte. In dit geval wordt rekening gehouden met 1 cm tussenruimte. 

10
De draaiconstructie fixeren

Per bevestigingspunt zit op dit moment 1 slotbout perfect in het midden. Dit zorgt ervoor dat u een vreemde draaiconstructie krijgt. Om dat te fixeren kunt u vanaf de binnenkant 4 x 70 mm RVS 410 schroefjes vastschroeven. Zo fixeert u het draaipunt, maar behouden de slotbouten toch nog de echte stevigheid.

11
Beitsen van de picknicktafel

Breng met een platte kwast uw beits aan op uw hout. Wij beitsen in dit geval alleen het onderstel met een witte beits, maar u bent zelf vrij om te beslissen welke gedeelten u wilt beitsen. Voor gebruik eerst even de beits roeren zodat u ook het kleurpigment onder uit het blik haalt. Wilt u het extra wit hebben? Verf dan twee keer uw houten balken.

12
Prefab maken van de bankjes

Nu is het tijd om uw bankjes en de tafel prefab te maken. Gebruik hiervoor de eerder gezaagde klosjes. Zorg ervoor dat u uw klosjes nog wel even op maat zaagt (gelijk aan de breedte van de bank). Monteer uw klosjes op 24.5 cm vanaf de zijkant. Schroef deze vanaf de onderkant vast, zo heeft u geen schroefgaten in het zicht. Gebruik hier 5x50 mm RVS A2 schroeven voor. U kunt voorboren, maar dit is niet nodig aangezien deze schroeven een zelfborende punt hebben.

13
Prefab maken van het tafelblad

Voor het tafelblad geldt dezelfde werkwijze als bij stap 12. Echter begint u hier met het vastzetten van de uiterste twee balken, begin met 1 schroef. Doe dit aan beide zijden en begin daarna met het verdelen van de rest van de balken. Zo kunt u uw tussenruimte beter bepalen. Voordat u daarmee begint, dient u echter eerst op te meten of u nog haaks aan het werk bent. Zorg dat dit (van linksboven naar rechtsonder en andersom) overeenkomt. Dan schroeft u de tweede schroef vast aan de uiterste balken en kunt u beginnen met het opmeten van de tussenruimte bij de tussenbalken.

14
Balk monteren in het midden van uw tafelblad

Een klein balkje van 70 cm waarbij de uiteinden weer in 45 graden zijn gezaagd, komt precies in het midden van uw tafelblad. Schroef deze balk met lange schroeven vast aan het tafelblad.

15
Tafelblad en bankjes vastschroeven aan het frame

Het is nu tijd om uw blad vast te schroeven aan uw frame. Doe dit vanaf de onderzijde met 4 x 70 mm schroefjes. Schroef vervolgens uw schuine schoren ook vast aan uw frame en tafelblad voor extra stevigheid. Ook uw bankjes kunt u aan de onderzijde vastschroeven met 4 x 70 mm schroeven. 

XL picknicktafel maken met Red Class balken

In Gadero TV #230 maakt Ronny deze picknicktafel met onze glad geschaafde Red Class Wood balken. Deze balken, in Lariks Douglas kleur zijn noestvast, kunstmatig gedroogd en zoals eerder genoemd, glad geschaafd. De liggers zijn gemaakt van A-kwaliteit naaldhout en behouden hun Lariks Douglas kleur langer dan gewone Lariks Douglas liggers. 

Voordelen van Red Class Wood

Red Class Wood is een vrij nieuwe geïmpregneerde naaldhoutsoort met de looks van Lariks Douglas hout, maar niet de negatieve eigenschappen ervan. Daarom hebben wij bij Gadero de voordelen voor u op een rijtje gezet:

 • Tot 4x langer kleurbehoud dan Lariks Douglas. Vergrijst niet snel.

 • Mits geen grondcontact duurzamer dan Lariks Douglas. Mits onbewerkt 10 jaar garantie op bovengronds gebruik.

 • Al het Red Class Wood hout is PEFC/EUTR gekeurd door houtgroothandel Tuindeco

 • Ecologisch verantwoord productieproces

 • Sterk hout, dus ideaal voor aanbouw verandas, tuinschuren en overkappingen

 • Kunstmatig gedroogd alvorens het behandeld wordt dus veel stabieler en maatvaster tijdens verwerking en gebruik

 • Alleen A-kwaliteit hout welke veelal knoestvast is. De kans op uitvallende noesten is daardoor zeer beperkt

 • Egale kleur in Lariks Douglas stijl

 • Prachtige, moderne kleur, wel behandeld voor buiten, maar niet die groene gloed

Balken Red Class gebruiken voor picknickbank

Materiaal en gereedschappen

In Gadero TV #230 zijn verschillende materialen en gereedschappen gebruikt. Om u op weg te helpen hebben wij daarom een lijstje gemaakt met alle benodigdheden:

Materialen

Alternatieven

Behalve Red Class Wood balken, kunt u natuurlijk ook andere houtsoorten gebruiken voor uw picknicktafel. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld onze Lariks Douglas balkengeïmpregneerde balken of wat dacht u van hardhouten balken voor uw picknicktafel.

Behalve een andere houtsoort, kunt u er ook voor kiezen om andere slotbouten te gebruiken voor de montage van uw picknicktafel. Wij gebruiken in deze aflevering de RVS M10 x 120 mm variant van Wovar, maar er zijn ook nog andere opties. Kies bijvoorbeeld in plaats van RVS voor verzinkte slotbouten van M10 x 120 mm, ideaal als u besluit met hardhout te werken. Wilt u een luxere uitstraling? Dan kunt u ook kiezen voor zwarte slotbouten.

Maken Picknickbank Red Class

Lees ook onze klustip: "Zelf een houten picknicktafel maken". Hier staat het stappenplan visueel uitgelegd aan de hand van verschillende foto's. Bekijk ons assortiment Red Class balken en ga aan de slag!

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!