Logo Gadero
service
Blog

Ons goede voornemen voor 2022 - Nederland nog groener en duurzamer maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst10-12-2021

Nederland nog groener en duurzamer maken, dat is ons goede voornemen voor 2022. We hebben hier 10 pijlers voor op een rij gezet. 

wilgentakken los te koop

Bij Gadero vinden we steeds belangrijker en steeds leuker om na te denken over meer groen en meer duurzaamheid in en rond de tuin. Steeds vaker denken wij: als Singapore het imago heeft van groenste land ter wereld, dan kunnen wij het toch ook? Bijdragen aan Nederland groen en duurzaam maken, dat is bovendien een leuke uitdaging. 

1. Europees hardhout

Bijj houtbedrijf Gadero bedachten wij de term “Europees Hardhout”. Dit zijn speciale houtsoorten uit gecertificeerde bossen in Europa die de duurzaamheid van tropisch hardhout benaderen. Want we kunnen wel verantwoord gekapt (ondanks dat de papieren kloppen blijft altijd de vraag of echt alles klopt) hout uit de verre tropen halen, de enorme containerschepen die het hout naar Nederland brengen zijn eveneens vervuilend. Bovendien geloven wij in “meer lokaal doen”, dus minder transportvervuiling. Met zelfs Nederlandse initiatieven als Nobifix wood, Accoya hout en gestoomd hout hebben we uitstekende alternatieven voor tropisch hardhout. Onze favoriet, thermisch gemodificeerd (milieuvriendelijke gestoomd) Essenhout uit Europa doet echt niet onder voor Ipé of Bankirai hardhout. Ook Siberisch Lariks uit Rusland is echt een perfect alternatief, let op, dit is iets anders dan gewoon Lariks of Douglas uit Europa. Staan jullie open voor onze Europese alternatieven? Bekijk hier onze vlonderplanken van Europees hardhout en tuinplanken van Europees hardhout

Vlonder van Thermisch Gemodificeerd Essen

2. Schutting = groen

Achtertuinen volledig ommuren met schuttingen, dat is niet meer van deze tijd. Iedereen kan prima een paar schuttingdelen, waar de zichtlijnen minder bepalend zijn, vervangen voor trellis schermen met klimplanten of moderne haagplanten. Hiermee draag je al bij aan de biodiversiteit. Zeker als je langbloeiende klimplanten kiest, zoals de Toscaanse Jasmijn of wintergroene Clematis Armandii. Afwisselen met groen geeft daarnaast een ruimtelijk effect en een goed gevoel. Zoek je een ranke haagplant? De groenblijvende Portugese Laurier is dan een aanrader of ga voor een smalle taxushaag.

3. Tegels wippen

Binnen sierbestrating verplichten men in België dat een bepaald percentage van je oprit waterdoorlatend moet zijn. Daar wordt al veel gewerkt met waterdoorlatende bestrating, hierin komen ook steeds mooiere oplossing. In plaats van gras tussen de waterdoorlatende bestrating kan je ook kiezen voor kruiptijm of andere bodembedekkers die zich hier voor lenen. Hiermee wordt de druk op de riolen en waterwegen bij heftige regenval minder groot. Bijna volledig bestrate achtertuinen, schaam je! Een stuk of 10 tegels vervangen voor een tuinborder met bijvoorbeeld een vlinderstruik, kant en klaar borderpakket of ander groen maakt al veel verschil. Ook een compacte boom of fruitboom is een aanrader. Gelukkig zijn de jaarlijkse tegelwip acties elke keer weer een enorm succes. Doe mee! 

4. Clips ipv schroeven

Een houten vlonder op piketpalen met een laag schelpen vangt ook heel veel regenwater op. Zorg dan wel voor een goede installatie, ventilatie en onderhoud. Ook als we stoppen met onnodig schroeven in hout, kunnen we hout veel vaker hergebruiken of herschaven. Met onzichtbare clips monteren van vlonderplanken en wandplanken kan het. Bekijk hier onze vlonderplanken voor onzichtbare montage met clips en gevelbekleding met clips montage.

Denk dus eerst na voordat je gaat schroeven in hout. Gebruik eventueel Wovar hout recycle schroeven, dit zijn schroeven met een torx aandrijving en zeskantige kop. Indien de torxkop kapot wordt gedraaid kan je altijd nog met een zeskantsleutel de oude schroef verwijderen. 

terrasplank padouk clips

5. Iedereen een Pergola met klimplanten in je tuin

Een pergola van bijvoorbeeld Europees Hardhouten palen laten begroeien met een klimmende tuinplanten maakt eten uit eigen tuin een eitje. Combineer voorjaars- en najaarsbloeiers, dan heb je elke tijd van het jaar iets om naar te kijken. Bijvoorbeeld een blauwe of witte regen en een klimdruif (waar je in het najaar ook heerlijke druiven van snoept).

Nog een stap verder gaan dan een pergola? Maak dan een houten framewerk met een open dak, plaats daarop een aantal spandraden en laat deze volledig begroeien met klimplanten. Het kost een aantal jaren voordat deze volgroeid is, maar het resultaat is ontzettend gaaf. Maak er eventueel een lichtkoepel in om wel licht in de overkapping te houden.

6. Nog meer groene daken 

Gelukkig zagen wij afgelopen jaar al dat veel mensen sedum dakcassettes kochten voor nog meer groene daken. Sterk is ook dat veel gemeentes er subsidies op geven. Sedum, een soort vetplanten, staat mooi, heeft nagenoeg geen onderhoud nodig en trekt enorm veel bijen en andere insecten aan. Daarbij vangt het hemelwater op. Sedum cassettes zijn eenvoudig te leggen op een plat dak. Bijvoorbeeld op (een deel van) het dakterras waar je nooit komt of op je overkapping met plat dak (deze moet dan wel robuust zijn uitgevoerd).

Sempergreen sedumat kruiden

7. Eten uit eigen tuin is cool!

In jouw terras of gazon een aantal vakken van bijvoorbeeld 1 bij 1 meter veranderen in een moestuinbak is echt een aanrader. Ja, het is een proces om een beetje goed te worden in moestuinieren. Als je dan eenmaal een krop sla, courgette, aardbei of tomaat uit eigen tuin eet, geeft dat wel een supergevoel. Begin met simpele moestuinplanten of kruidenplanten die het gemakkelijk goed doen. Online barst het van de tips, zaaikalender enzovoorts. Ook kan je op veel plekken kant en klare moestuinplanten en kruidenplanten kopen, dan sla je het zaaien over. Een beetje tijd maken (lees prioriteiten maken) voor je moestuintje en voor je het weet ben je verknocht.

8. Vlechtwerken maken met wilgentenen 

In Nederland stikt van de wilgentenen afkomstig van knotwilgen. We doen er alleen weinig mee in onze tuinen. Een gemiste kans als je ons vraagt. Vlecht er een verhoogde border van, ronde vormen van tuinborders komen weer terug, dat gaat perfect met wilgentakken. Of maak een 1.80 meter hoge schutting en laat deze begroeien met klimplanten. Het staat ook nog eens heel mooi. Ik ga er met GaderoTV binnenkort hier aandacht aan besteden.

Het alternatief voor wilgentenen zijn de iets dikkere hazelaartakken, ook hierin leveren wij kant en klare hazelaar tuinschermen en voortuin hekwerken.

9. Huizen bouwen van CLT hout

Woningen bouwen van prefab massief houten panelen in plaats van beton, dat is de toekomst. Dergelijke panelen wordt CLT genoemd. CLT hout wordt samengesteld van Europees hout en heeft een veel kleinere voetprint dan beton. Het wordt o.a. in Duitsland en Oostenrijk gemaakt. Bovendien geeft CLT een prettig luchtklimaat, staat het prachtig (wel white washen of transparant behandelen) en is het zeer brandveilig (al zou je dat niet direct verwachten). 

10. Ontdek de lol van een tuinkas

Wie een stap verder wil gaan met thuis groente kweken gaat voor een echte tuinkas. (hier staan wat tips waar je op moet letten bij het kopen van een hobbykas). Op een heldere zomeravond kan je jouw tuinkas ook gebruiken om naar de sterren te kijken, dus koop een extra groot formaat zodat je er een zitvlonder in kan bouwen. Nog een extra reden om een tuinkas te kopen.

kweekkas Tuinkas Royal Well Popular

Nederland groen en duurzaam maken. De wereld een stukje mooier met je tuin. Het kan, het moet, het is leuk.