Logo Gadero
service
Blog

4 aandachtspunten voor het plaatsen van een tuinkamer

Noëlle
Geschreven doorNoëlle

Heerlijk buiten genieten in de zomermaanden en in de wintermaanden? Dat kan met een luxe tuinkamer. Deze aanbouw beschermt u tegen weer en wind terwijl u onbezorgd tot rust komt. En dankzij de lichtdoorlatende wanden en dak heeft u prachtig uitzicht op uw tuin.

In onze blog hebben wij 4 belangrijke aandachtspunten voor het plaatsen van een tuinkamer, voor u op een rijtje gezet. Lees verder en ontdek de mogelijkheden!

Glasschuifwand-op-tegelvloer 1

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een complete overkapping met glas dat aan uw huis of vrijstaand in uw tuin geplaatst kan worden. De buitenruimte geeft u de mogelijkheid om ook in de winter heerlijk ‘buiten’ te kunnen zitten terwijl u de comfort van binnen behoud. Doordat de buitenkamer grotendeels uit glas bestaat, geniet u van veel lichtinval.

tuinkamer met glasschuifwand

Functie van de tuinkamer

Zet uw wensen voor uw tuinkamer goed op een rijtje. Wilt u graag een dak van glas of polycarbonaat? Wat is de beste locatie voor de buitenruimte? Welk materiaal spreekt u het meeste aan? Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van de kamer? Dit zijn een aantal belangrijke vragen die uiteindelijk gaan bepalen hoe uw tuinkamer eruit komt te zien en voldoet aan al uw wensen. Start met het noteren van de functie van de buitenkamer.

Tuinkamer als aanbouw

De aanbouw monteert u aan de gevel van uw woning en wordt van uw huis gescheiden met een schuifdeur. Start uw dag hier met een heerlijk kopje koffie of thee. Of gebruik de ruimte om heerlijk tot rust te komen.

Vrijstaande buitenkamer

Een vrijstaande buitenkamer plaatst u gemakkelijk op de gewenste plek in uw tuin. Onder deze overkapping zit u lekker droog wanneer het begint te miezeren en verlengt ook nog eens de levensduur van uw tuinmeubels. Door wanden te plaatsen heeft u de mogelijkheid om het hele jaar door gebruik te maken van de tuinkamer.

Bouwplannen

Zet voor uzelf goed op een rij wat er allemaal bij komt kijken, bij de aanbouw van uw overdekte buitenruimte. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk! Daarnaast is het aan te raden om eerst bij uw gemeente na te vragen of u een vergunning nodig heeft. Voor een buitenkamer met een oppervlak kleiner dan 30m2 hoeft u over het algemeen geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Een tuinkamer met een nok hoger dan 3 meter of groter oppervlak heeft u een vergunning nodig.

aluminium-tuinkamer

Locatie bepalen

Het is goed om voor uzelf te oriënteren waar u de tuinkamer gaat plaatsen. Een kamer naar het noorden zal in de zomer koel blijven en heeft in de wintermaanden verwarming nodig. Wilt u graag genieten van de ochtendzon? Dan is een oriëntatie in oostelijke richting prettig. Liever de avondzon, plaats de buitenkamer dan naar het westen. Voor beide richtingen zal het overdag niet al te warm worden in uw tuinkamer. Een buitenruimte in zuidelijke richting is ideaal voor de winter, echter kan het hier erg warm worden in de zomer. Om extreme warmte te voorkomen onder uw overkapping raden wij hittebestendig polycarbonaat aan of plaats zonwering.

Materiaalkeuze

Alvorens u een tuinkamer gaat bouwen is het belangrijk om goed te kijken naar het benodigde materiaal. Komen uw wensen bijvoorbeeld meer overeen met een aluminium of houten constructie? En wilt u graag genieten van veel of weinig lichtinval?

Tuinkamer van hout

Hout geeft uw overkapping een mooie warme uitstraling. Daarnaast is hout sterk, wat grote oppervlakten met glas mogelijk maakt. Ook is het eenvoudig over te schilderen in een kleur naar wens. De kwaliteit van uw tuinkamer is uiteraard afhankelijk van de houtsoort die u kiest en het onderhoud. Ga bijvoorbeeld voor luxe Lariks Douglas of voor eikenhout.

Aluminium aanbouw

Liever een tuinkamer die heel lang mee gaat? Dan is aluminium een uitstekende keuze! Deze constructie is net als hout zeer sterk, wat grote glazen oppervlaktes mogelijk maakt. Aluminium geeft uw buitenruimte een mooie strakke en moderne uitstraling waar u weinig onderhoud aan heeft. Het materiaal heeft wel als nadeel dat het relatief gevoelig is voor krassen.

Wanden en dak

Wilt u graag optimale bescherming tegen de zon, maar wel kunnen genieten van veel lichtinval? Kies dan voor uw dak van polycarbonaatplaten. Deze platen hebben een UV werende laag en zijn verkrijgbaar in helder of opaal melkwit. Voor een volledig dichte tuinkamer raden wij aan om te kiezen voor IR of IQ polycarbonaatplaten. Deze platen zorgen in de zomermaanden voor circa 5 graden minder hitte doorlating. Het is ook mogelijk om te kiezen voor echt glas. Hierbij raden wij wel een stevige constructie voor aan, aangezien glas relatief zwaar is. Voor de wanden van uw tuinkamer heeft keuze uit een ruim assortiment bij Gadero. Kies bijvoorbeeld voor glazen schuifwanden of vaste glazen wanden die overigens prachtig staan bij een houten constructie.

glas-schuif-wand-aluminium

Nu u alles duidelijk op papier hebt gezet, kunt u beginnen met het bouwen van uw tuinkamer. U besteld bij Gadero eenvoudig al uw benodigdheden voor uw luxe buitenruimte mee! Bekijk ook onze handige klus filmpjes op Gadero TV.

Meer blog posts