Logo Gadero
service
Blog

Ontdek de veelzijdigheid van Eikenhout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst22-02-2019

Eikenhout is een houtsoort die veel mensen wel kennen. Maar waarom moet u voor eikenhout kiezen? Steeds meer mensen ontdekken deze houtsoort als alternatief voor Lariks Douglas, bijvoorbeeld voor het maken van overkappingen en pergola’s. Eikenhout is wel duurder dan Lariks Douglas, maar gaat dan ook ongeveer 2x zo lang mee. Eikenhout is geliefd om de karakteristieke uitstraling, maar is daardoor wel echt voor de liefhebber.

Eiken pergola balken eikenhout

Meer weten over deze robuuste houtsoort? Lees dan verder of bekijk de video over houtsoort van de maand Eiken.

Eikenhout of Lariks Douglas?

Lariks Douglas is verreweg de meest bekende houtsoort als het gaat om tuinhout, maar het zou jammer zijn als u niet verder kijkt voor uw volgende tuinproject. Zo is eikenhout ook een optie, zeker als u een overkapping of pergola gaat maken. U vindt in onze webshop robuuste staanders van eikenhout, die goed als basis van uw kapschuur kunnen dienen. Eikenhout is bovendien duurzamer dan Lariks Douglas en heeft geen behandeling nodig. Daarnaast is het hout voor de liefhebber. Eikenhout heeft een hele natuurlijke uitstraling, met een mooie kleur, maar ook noesten, scheurvorming en vlekken. Voor ons is dit de charme van het hout, maar als u dit storend vindt is deze houtsoort niet geschikt voor u.

Eikenhouten kapschuur

Wat is Eikenhout?

Eikenhout komt uit verschillende plekken in de wereld. Zo is er Amerikaans eiken, Europees eiken en Chinees/Japans eiken. Bij Gadero vindt u voornamelijk Europees eiken. Ook binnen Europa is er nog veel verschil tussen de eikensoorten. Zo is Oost-Europees eiken meer noestvrij dan bijvoorbeeld Frans Eiken, maar is Frans Eiken weer donkerder van kleur. Eikenhout verschilt per soort van duurzaamheid, maar valt over het algemeen in duurzaamheidsklasse 2. Hiermee heeft het bij buitengebruik een levensduur van zo’n 20 jaar. Eikenhout kunt u het beste gedroogd kopen, omdat het dan de minste werking kent. Bij het monteren van deze houtsoort dient u RVS ijzerwaren te gebruiken, om zo zwarte vlekken te voorkomen.

Eikenhouten visgraat vloer luxe binnenvloer

Toepassingen van Eikenhout

Deze houtsoort is geschikt voor veel buitentoepassingen. Zo zijn er robuuste eikenhouten palen en balken voor overkappingen. Ook maakt u een robuuste inrijpoort van eikenhout. Voor hout met nog meer karakter kiest u voor spoorbielzen of wagonplanken van eikenhout. Ook maakt u een mooie pergola van eikenhout. In de onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe u dit doet.