Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe plaats je een horizontale schutting?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek hoe je stap-voor-stap een horizontale schutting kunt maken!

1
De planning en voorbereiding

Voordat je begint met het bouwen van je schutting, is het belangrijk om alle benodigde materialen en gereedschappen klaar te hebben. Als je van plan bent om naaldhouten planken te gebruiken, overweeg dan om hardhouten palen te gebruiken, omdat deze beter bestand zijn tegen vocht en de levensduur van je schutting zullen verlengen. Kies palen van minimaal 7 x 7 cm. Het is essentieel om te onthouden dat de palen ongeveer 1/3 van hun lengte in de grond moeten worden geplaatst om een stevige fundering te garanderen. Bijvoorbeeld, als je een schutting van 180 cm hoog wilt, heb je palen nodig van minimaal 270 cm.

Als je te maken hebt met zachte grond of een winderig gebied, overweeg dan het gebruik van snelcement om de palen stevig te bevestigen. Houd er rekening mee dat je ongeveer één zak snelcement per paal nodig hebt voor een goede bevestiging.

2
Het plaatsen van de palen

Zodra al je materialen klaarliggen, begin je met het meten en markeren van de locaties waar de palen voor je horizontale schutting moeten komen. Zorg ervoor dat ze de palen een tussenruimte hebben van 70 cm. Vervolgens graaf je gaten voor de palen. Hiervoor kun je een grondboor voor gebruiken. Als je snelcement gebruikt voor extra stevigheid, dien je rekening te houden met het graven van grotere gaten. Zorg ervoor dat de palen waterpas in de grond worden geplaatst.

3
Bevestigen van de horizontale planken

Nu is het tijd om de horizontale planken aan de palen te bevestigen. Als je met lange planken werkt, kun je zowel voor een visueel aantrekkelijk resultaat als voor extra stevigheid van de schutting ervoor kiezen om de naden tussen de planken te laten verspringen. Begin aan de onderkant van de schutting en werk vervolgens per plank omhoog. Zorg ervoor dat je bij de onderste plank een opening van ongeveer 10 cm. Dit helpt de hoeveelheid spatwater die op de schutting komt te verminderen, waardoor de onderste plank langer meegaat. Als je dit te hoog vindt, kun je altijd overwegen om een betonband tussen de palen te plaatsen voor een strak en aaneengesloten uiterlijk. Voor stabiliteit is het essentieel om bij het bevestigen van de planken twee schroeven te gebruiken voor elke plank die een paal kruist. Zorg ervoor dat de planken waterpas zijn terwijl je ze monteert. De ruimte tussen de planken kan variëren afhankelijk van het type profiel en de houtsoort. Het is handig om een malletje te maken met de juiste afstand tussen de schroeven, bijvoorbeeld op 1/4 en 3/4 van de plank. Plaats dit malletje steeds precies in het midden van de paal waarop je de plank bevestigt, zodat je een mooie rechte lijn van schroeven krijgt.

Hoe plaats je een horizontale schutting?
play video