Logo Gadero
service
Klustip

Leilinde palen plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst05-12-2021

In onderstaande voorbeeld gaan we nader in op het uitleiden van leibomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan leilindes of leiplatanen. Hierbij gaan we er van uit dat de bomen op ca. 2,8 meter vanaf maaiveld een eerste vertakking hebben en op ca. 3,8 meter boven maaiveld de laatste vertakking. Veelal hebben de bomen 4 of 5 taaklagen. Dit wil per kwekerij nog wel eens verschillen. Benodigde materialen en gereedschappen:

  • Gefreesde Palen van 12 x 500 cm, ook wel leipalen genoemd

  • IJzerdraad met plastic coating

  • Krammen 20 mm

  • Tuinschep

  • Waterpas

  • Kniptang

  • Huishoudtrap met 7 treden

  • Hamer

Rondhout Grenen Gefreesd Leilindepalen
Heel eenvoudig
1
Plaats bepalen

Bepaal de plaats waar de leibomen moeten komen te staan. Indien de bomen in een rechte lijn worden geplant is het aan te bevelen om een lijn te spannen. De bomen worden vervolgens op ongeveer 2,4 - 2,6 meter van elkaar geplant.

2
Uitlijnen

Plaats langs de lijn tussen de bomen de leipalen (te bestellen via de pagina leipalen). De palen komen ongeveer 1 meter in de grond. Na het plaatsen van de palen moet men rond de palen flink aanstampen met een houten balk of de achterkant van uw paalhamer. Indien de ondergrond slappe veen of klei is dan raden wij aan om de palen met zand en portland aan te vullen. Natuurlijk komt er aan het einde bij de laatste boom ook een paal. Het recht zetten van de palen kan eenvoudig met een waterpas.

3
Spandraad

Vervolgens maken we op ca. 2,8 meter boven maaiveld een eerste horizontale spandraad. Deze draad zetten we vast met enkele krammen (voor bestellen zie krammen 20mm ). Na het monteren van de eerste horizontale draad worden de overige draden op evenwijdige afstand hier boven aangebracht. Let er op dat de draden mooi langs de vertakkingen van de leibomen lopen. Men kan de takken enigszins naar de draad toe buigen.

4
Takken vastzetten

Het vast zetten van de takken aan de draden kan eenvoudig met korte stukjes ijzerdraad. Wij adviseren de takken tenminste met 3 korte stukjes draad (eventueel met flexibel draad of bindbuis) vast te zettten. Let er wel op dat de takken gaan groeien. Na enkele jaren dient u de takken meer ruimte te geven. Anders zullen deze in de draden gaan groeien. Het geen niet het fraaie beeld geeft dat u beoogt.

5
Afwerking

Na verloop van een aantal jaren worden de takken vanzelf polsdikte. In dat geval kunnen de draden en palen zonder problemen worden weg genomen. De ronde, gefreesde palen kunnen dan bijvoorbeeld nog dienst doen als schommel of voor andere doeleinden.

detail leibomen

Heeft u vragen over leilindes leiden of het bestellen van leipalen, draad en krammen? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!