#130 Groen dak maken - sedum dakbedekking cassettes

Groen dak maken met dakbedekking cassettes

Henk Jan neemt u in aflevering #130 mee naar de leverancier van groene dakbedekking cassettes. In deze aflevering hoort u de voordelen van een groen dak en tips voor het aanleggen. 

Kant-en-klare dakcassettes voor een groen dak

Een groen dak neemt hemelwaterafvoer en CO2 op, werkt isolerend, draagt bij aan de biodiversiteit, trekt insecten als bijen en vlinders en veel gemeentes geven subsidie op het plaatsen van een groen dak. Het handige van de sedum cassettes is dat deze makkelijk in elkaar te klikken zijn. De afmeting van de cassettes is 54x54 cm, is dit te groot, dan zaagt u deze eenvoudig op maat met een handzaag. Leest u liever alle voordelen even rustig na? Bekijk ons blog '10 voordelen van een groen dak'.

Elke cassette bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag zijn sedum planten, daaronder zit een substraat laag met voeding voor de planten en daaronder zit een reservoir wat regenwater kan opvangen. Hierdoor kunnen de planten goed gedijen op een dak en in periodes van droogte overleven. De retentiecapaciteit bedraagt tot wel 20 liter per m2!

Welke planten voor een groen dak?

Sedum planten zijn de beste planten die u kunt gebruiken voor een groen dak. Deze vetplanten kunnen goed tegen een lange periode van droogte. In de kant-en-klare dakcassettes zijn 8 verschillende sedum soorten gebruikt, u draagt dus echt bij aan de biodiversiteit. 

Hoe groen dak zelf aanleggen

Let op, dakcassettes kunnen alleen geplaatst worden op een degelijk plat dak of anders een maximaal afschot van 10%. Bij het bouwen van de constructie dient u al rekening te houden met het plaatsen van de cassettes. Een groen dak weegt tot 58 kg per m2. Het dak van uw schuur of overkapping moet wortelwerend doek bevatten. Op de buitenste randen plaatst u grind om het microklimaat te bevorderen.

Onderhoudsvrij groen dak

Helemaal onderhoudsvrij is een groen dak niet, onderhoudsarm is een betere benaming. Eenmaal per jaar in het voorjaar bemest u de sedumplanten. In het najaar snoeit u de planten en verwijdert ongewenst onkruid. Klein snoeiafval kan blijven liggen, groot afval dient verwijdert te worden.

Wist u dat zonnepanelen die op een groen dak geplaatst worden doorgaans een betere opbrengst hebben? Dit heeft te maken met de temperatuur van het groene dak, die lager ligt dan een normaal dak. En hierdoor functioneren de zonnepanelen beter.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal