#130 Groen dak maken - sedum dakbedekking cassettes

Groen dak maken met dakbedekking cassettes

Henk Jan neemt u in aflevering #130 mee naar de leverancier van groene dakbedekking cassettes. In deze aflevering hoort u de voordelen van een groen dak en tips voor het aanleggen. 

Kant-en-klare dakcassettes voor een groen dak

Een groen dak neemt hemelwaterafvoer en CO2 op, werkt isolerend, draagt bij aan de biodiversiteit, trekt insecten als bijen en vlinders en veel gemeenten geven subsidie op het plaatsen van een groen dak. Het handige van de sedumcassettes is dat deze makkelijk in elkaar te klikken zijn. De afmeting van de cassettes is 54x54 cm, is dit te groot, dan zaagt u deze eenvoudig op maat met een handzaag. Leest u liever alle voordelen even rustig na? Bekijk ons blog '10 voordelen van een groen dak'.

Elke cassette bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag zijn sedumplanten, daaronder zit een substraatlaag met voeding voor de planten en daaronder zit een reservoir wat regenwater kan opvangen. Hierdoor kunnen de planten goed gedijen op een dak en in periodes van droogte overleven. De retentiecapaciteit bedraagt tot wel 20 liter per m2!

Check hier onze actuele groene dak sedum artikelen, kies uit sedumtrays en sedummatten aanbiedingen. 

Welke planten voor een groendak?

Sedumplanten zijn de beste planten die u kunt gebruiken voor een groen dak. Deze vetplanten kunnen goed tegen een lange periode van droogte. In de kant-en-klare dakcassettes zijn 8 verschillende sedumsoorten gebruikt, u draagt dus echt bij aan de biodiversiteit. 

Hoe groen dak zelf aanleggen

Let op, dakcassettes kunnen alleen geplaatst worden op een degelijk plat dak of anders een maximaal afschot van 10%. Bij het bouwen van de constructie dient u al rekening te houden met het plaatsen van de cassettes. Een groen dak weegt tot 58 kg per m2. Het dak van uw schuur of overkapping moet wortelwerend doek bevatten. Op de buitenste randen plaatst u grind om het microklimaat te bevorderen.

Onderhoudsvrij groen dak

Helemaal onderhoudsvrij is een groen dak niet, onderhoudsarm is een betere benaming. Eenmaal per jaar in het voorjaar bemest u de sedumplanten. In het najaar snoeit u de planten en verwijdert ongewenst onkruid. Klein snoeiafval kan blijven liggen, groot afval dient verwijdert te worden.

Wist u dat zonnepanelen die op een groen dak geplaatst worden doorgaans een betere opbrengst hebben? Dit heeft te maken met de temperatuur van het groene dak, die lager ligt dan een normaal dak. En hierdoor functioneren de zonnepanelen beter.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram