Logo Gadero
service
Klustip

Overkapping maken van geïmpregneerd hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst14-09-2022

De trend van de laatste jaren zijn overkappingen van onbehandeld Lariks Douglas hout. Het Lariks Douglas heeft zijn populariteit te danken aan de mooie warme kleur. Echter vergrijst deze kleur binnen 2 maanden. Wat dan rest is onbehandeld hout, hetgeen hoe dan ook minder duurzaam is dan keteldruk geïmpregneerd hout. Bovendien voor de prijs hoeft u het Scandinavisch vuren of grenen niet te laten liggen.

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Klopboormachine

  • Cirkelzaag

  • Hoekijzers

  • Schroeven en pluggen

  • Waterpas

tuinontwerp lariks douglas overkapping
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€1500 - €12.00
Gemiddeld
1
De staanders

Wij hebben glad geschaafde 12x12 cm en 14x14 cm vierkante palen die u perfect kunt gebruiken als staander van uw terrasoverkapping. Plaats deze op een antraciet of lichtgrijze betonpoer. Op deze pagina staan ook lichtruwe staanders van 15x15 cm. De keuze is aan u. Door de keteldruk behandeling gaan deze staanders 15 tot 20 jaar mee. U kunt de levensduur verlengen door ze op een betonnen voet te plaatsen, vrij van de grond en vrij van opspattend vuil. 

2
De dakbalken

Voor de dakbalken hebben wij diverse maten balken, van 45x145 mm balken tot zwaardere gordingen van bijvoorbeeld 63 mm dikte (zie producten op de rechterkant van deze pagina). Keep uw staanders aan de bovenzijde in met een zaag en beitel. Schuif hier de balken rondom uw raamwerk rechtop in. Maak deze balken met verzinkte of RVS slotbouten of flenskopschroeven van 100mm vast aan uw palen. 

Plaats tegen de balken ook meteen schuine schoren van minimaal 70 cm in alle hoeken. Dit maakt uw overdekte terras bestand tegen harde wind. Een must! 

3
De dwarsbalken

Plaats vervolgens 4.5x9.5 cm of 4.5x14.5 cm geïmpregneerde balken om de 40 cm dakdwarsbalken op uw raamwerk. Schroef deze met flenskopschroeven vanaf de bovenkant vast, wel even voorboren.

4
Plat dak maken

Maak nu van veer en groef vellingdelen een dakbeschot. Dit staat fraai als u naar boven kijkt vanuit uw overkapping. Monteer deze met 4x40 mm schroeven in het midden. Kiest u geïmpregneerde vellingdelen en voelen deze nog vochtig aan dan kunt u deze strak in elkaar monteren. Kiest u voor onbehandeld en gedroogd vuren vellingdelen dan dient u tussen elke vellingdeel 2 mm ruimte over te laten voor werking. Deze gedroogde dakbeschot planken gaan nog uitzetten zodra ze vochtig worden. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid van de buitenlucht. 

5
Ventilatielaag

Vervolgens maken we een ventilatielaag van panlatten (om de 40 cm), zo worden uw vellingprofielen nooit vochtig, daar bovenop leggen we underlayment of Fins vuren platen. Plaats hier bovenop rondom een afgeschuinde balk, zie bijbehorende producten aan de rechterkant van deze pagina. Voordat u begint met de dakbedekking maakt u met een gatenzaag een gat (meestal in de hoek aan de achterkant) voor een dakdoorvoer, hier kan regenwater ontsnappen. Heeft u uw dakbalken iets verder door laten lopen dan uw staanders, dan kan uw afvoer recht naar beneden lopen, kies anders voor een schuine afvoer die door uw achterwand gaat. 

6
Keuze voor dakbedekking

De genoemde plaatmaterialen zijn zeer geschikt voor een plat dak van dakleer, EPDM of Easy-roofing. Wij kiezen in dit voorbeeld voor een EPDM dakbedekking. Met EPDM spuitbuslijm maakt u deze steeds met stroken van 40 cm vast. Zorg voor een stukje overlap en snij later de resten weg. Eindig nu met boeidelen van 20x200 mm of 2 lagen van 16x400 mm geïmpregneerde planken. Timmer deze rondom tegen uw afgeschuinde balken en dakbalken aan. Gebruik hiervoor 4x40 mm schroeven. Voor het afwerken van een dakrand kunt u kiezen voor een daktrim. 

7
Wanden dicht maken

Maak van 14.5 of 19 cm brede Zweeds rabat profielen desgewenst de achterwand of zijwanden dicht. Ook gaaf om deze planken zwart of wit te beitsen of in deze kleuren kant en klaar te kopen. 

8
Vloer leggen

Maak een vloer van betontegels, abbeystones, keramische terrastegels of bijvoorbeeld glad geschaafde hardhout terrasplanken. Wij adviseren bij een terrasoverkapping van geïmpregneerd hout geen vlonder van geïmpregneerd tuinhout, dit is te veel van hetzelfde en oogt niet mooi. Zorg voor contrast. 

Op vergelijkbare wijze kunt u ook uw overkapping aan uw gevel monteren als zijde een aanbouw veranda. Desgewenst kunt u het houten dak dan ook uitvoeren met doorschijnende polycarbonaatplaten. Daarvoor hebben wij een speciaal stappenplan gemaakt vol handige doe het zelf tips. 

Desgewenst kunt u uw staanders ook een kleur geven, bijvoorbeeld wit, zwart of grijs. Ook een fraaie combinatie zijn zwarte staanders met Geïmpregneerde wanden. Of zwarte wanden met grijs gebeitste staanders.  

Nu heeft u een duurzame overkapping met plat dak van keteldruk geïmpregneerd hout. Deze gaat al snel 5 tot 10 jaar langer mee dan onbehandeld Lariks Douglas hout, zeker als uw terrasoverkapping op een schaduwrijke plek tussen de bomen staat. 

Doe-het-zelf bouwpakket overkapping

Gaat u voor iets meer gemak, maar wilt u wel klussen? Kies dan een Doe-het-zelf overkapping bouwpakket. Dit bouwpakket wordt geleverd met alle benodigde materialen, maar dient u zelf op maat te zagen. In aflevering #129 van GaderoTV laat Ronny zien hoe makkelijk deze overkappingen te plaatsen zijn.

Gerelateerde klustips van Gadero