Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#116 Verhoogde border van bielzen plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst22-05-2019

In aflevering #116 van Gadero TV ziet u hoe Ronny een verhoogde border van geïmpregneerde bielzen plaatst. Maak van deze houten bielzen een mooie borderrand of kantafsluiting van uw gazon.

Bielzen Geïmpregneerd grenen hout 12 x 22 x 260 cm

Deze rustieke grenen houten bielzen zijn de opvolger van de inmiddels (vanwege milieuredenen verboden) houten spoorbielzen met teer. Deze 12 x 22 x 260 cm houten bielzen zijn ook zwart te maken met onze beits, zo bereikt u op een moderne manier het effect van de oude spoorbiels.

Bielzen

Voordelen geïmpregneerde bielzen

  • Voor borderrand, trap maken of rechtop als staander voor uw poort of brievenbus;

  • Hoge druk geimpregneerd (niet gecreosoteerd met teer zoals vroeger);

  • De moderne spoorbiels / treinbiels;

  • Zeer duurzaam;

  • Ook te gebruiken voor het maken van een fraaie tuinbank;

  • Waterafstotend;

  • Zowel horizontaal te gebruiken als border verhoging en verticaal toe te passen als planten klimmuur.

Border Van Bielzen

Nadelen geïmpregneerde bielzen

  • Geïmpregneerd hout kan niet gerecycled kan worden.

Tips plaatsen geïmpregneerde bielzen

In deze video werken wij met geïmpregneerde bielzen. In de video leggen we de border tegen bestaande bestrating aan. Heeft u niet de deze mogelijkheid? Gebruik dan een uitzettouw

Graaf een geul die iets breder is dan de balken. Verwijder daarna alle puin, zoals steentjes. Wij adviseren ophoogzand in de geul te strooien, zo kunt u het makkelijk egaliseren en liggen de bielzen mooi strak. Het grote voordeel van een zandbed is dat u eenvoudig kunt waterpassen. Door te waterpassen krijgt u een mooie strakke lijn. Leg de bielzen met twee personen, want deze balken zijn zwaar. Wanneer u de bielzen op het zandbed geplaatst heeft, kunt u ze aankloppen met een hamer. Door het aankloppen zakken de bielzen mooier weg in het zandbed. 

Wanneer u meerdere bielzen op elkaar plaatst, ontbreekt het lichtelijk aan stevigheid van het geheel. U kunt stevigheid aanbrengen door hardhouten paaltjes van 5 x 5 x 100 cm aan de achterkant om de meter te plaatsen, wanneer u meer dan twee bielzen op elkaar

plaatst. Deze paaltjes kunt u vastschroeven aan de bovenste, middelste en onderste biels. Zo krijgt u een mooi stevig geheel van de borderrand.

Extra tip: voordat u de paaltjes aan de bielzen monteert, kunt u een worteldoek aan de achterkant van de bielzen nieten. Zo creëert u een mooie dichte wand.

Bielzen plaatsen

Gadero Tip:  Deze bielzen worden vaak één hoog toegepast als overgang van bestrating naar de border. U kunt ook voor een verhoogde border gaan, door vier á vijf bielzen bovenop elkaar te plaatsen.  Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een kastanjehouten hek met poort:

Bielzen Gadero

Wist u dat? U kunt van deze rustieke bielzen van 12 cm dikte en 22 cm breedte ook een prachtige tuinbank kan maken? Zaag dan aan beide kanten 30 cm van deze bielzen af en gebruik deze 2 stukken als poten van een bank zonder leuning. Monteer alles met bijvoorbeeld onze houtdraadbouten. Plaats 4 bouten per poot. Kies bouten van 18 cm en verdiep deze een beetje zodat u er niet op zit.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.