Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat kost het nou eigenlijk om een vlonder aan te leggen?

Gadero logo
Geschreven doorLieke

Altijd al willen weten wat het aanleggen van een vlonder kost? In deze blog leggen wij het uit! Kies je voor een hardhouten vlonder? Of toch liever voor een vlonder van composiet? Wil je de vlonder zelf aanleggen of besteed je dat liever uit?

model IMG 20230929 W-FQWmEi6L-zoom

Welke materialen vlonderplanken zijn er en wat zijn de gemiddelde kosten?

Wij hebben heel veel verschillende soorten vlonderplanken. Hout, composiet, bamboe en kunststof, elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Daarom raden wij aan om goed te kijken naar wat jij wilt en wat jij belangrijk vind. Ga je bijvoorbeeld liever voor goedkoop en voor een lange levensduur? Dit zijn allemaal factoren die je tegen over elkaar moet zetten voordat je je materiaal voor je nieuwe vlonder gaat kopen.

Vlonderplanken van composiet

Composiet is een materiaal wat bestaat uit een mix van kunststof en houtvezels. Het is een duurzaam product en er is weinig onderhoud voor nodig. Dit komt doordat de planken bestand zijn tegen vocht, schimmel en insecten. De kosten van composiet planken ligt gemiddeld tussen de 60 en 180 euro per vierkante meter. Hiermee is composiet wat duurder als hardhout. Dit komt omdat de levensduur van composiet langer is en er weinig onderhoud nodig is voor composiet vlonderplank.

Composiet vlonder

Vlonderplanken van hardhout

Iedereen kent hardhout, daarom kiezen veel mensen dit materiaal voor hun nieuwe vlonder. Hardhout heeft een natuurlijke uitstraling en het is ook nog eens een duurzame houtsoort. Je hebt wel onderhoud aan dit hout, want anders heb je straks een vlonder vol groene aanslag. Hoe je dit het beste kan verwijderen kan je hier zien in onze youtube video. Het hout kan tegen vocht, schimmel en insecten. De gemiddelde prijs van hardhouten vlonderplanken ligt tussen de 30 en 120 euro per vierkante meter. Dit is dus iets goedkoper als hardhout, want de levensduur is iets minder lang en er is meer onderhoud nodig voor hardhouten vlonderplanken, als voor composiet vlonderplanken.

Bankirai vlonder

Prijsopbouw vlonder aanleggen

De prijs voor het aanleggen van een vlonder ligt er natuurlijk aan of je van plan bent om de vlonder zelf aan te leggen of om het te laten doen. We gaan nu eerst kijken naar de bijkomende kosten als je het zelf gaat aanleggen. In dit geval nemen we dus niet de kosten voor arbeid mee. Beslis van tevoren ook of je graag verlichting of een trapje bij je vlonder wilt, hierdoor kan je van tevoren rekening houden met de bijkomende kosten.

Vlonder met lampen

Plankdikte (afhankelijk van gebruik)

De dikte van de vlonderplanken is natuurlijk afhankelijk van hoe je de vlonder wilt gebruiken, de belasting en de gewenste levensduur van de vlonder. De dikkere planken zijn geschikt voor intensiever gebruik en hebben een langere levensduur. De dunnere planken zijn meer geschikt voor lichter gebruik en een kortere levensduur. De dikkere planken zijn ook wat duurder dan de dunnere planken. Het gemiddelde verschil hierin is 35 euro per vierkante meter.

eiken wagonplanken

De gemiddelde kosten van de ondergrond

De ondergrond waar de vlonder op aangelegd wordt moet stevig en stabiel zijn, anders is de kans groot dat je vlonder op den duur gaat verzakken, wat zonde zou zijn. Het kan nodig zijn om de ondergrond te egaliseren. De kosten hiervan liggen tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter. Het kan ook nodig zijn om de vlonder te versterken met betonnen poeren of funderingspalen. De betonpoeren kosten gemiddeld 15 euro per stuk, afhankelijk van welke soort je nodig hebt. De funderingspalen variëren heel erg in kosten en is dus afhankelijk van welke lengte je nodig hebt.

betonpoer hoogteverstelbaar

Worteldoek plaatsen

Je kan ervoor kiezen om een worteldoek onder je vlonder te plaatsen. Dit helpt om onkruidgroei te voorkomen en verlengt de levensduur van je vlonder. Het worteldoek zorgt ook voor goede drainage, wat betekent dat het water goed afgevoerd kan worden zonder dat je vlonder gaat verzakken. Verder voorkomt het dat de wortels van de planten de vlonderplanken kunnen beschadigen. Worteldoek kost 5 euro per strekkende meter.

worteldoek

Het uitzetten van de lijnen en plaatsen van de palen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je van tevoren al precies weet hoe groot je de vlonder wil hebben. Om zeker te weten dat het groot genoeg is of juist niet te groot kan je het beste een lijntje spannen waar de vlonder zou komen. Hierdoor krijg je een goed inzicht waar je de vlonder wilt hebben en van de grootte van de vlonder. Daarna is het van belang dat de palen nauwkeurig geplaatst worden, zodat er een stevige en stabiele vlonderconstructie ontstaat. Wanneer je dit liever niet zelf doet, raden wij je aan om contact op te nemen met ons montageteam, zodat je zeker weet dat de basis van je vlonder goed is.

funderingsbalken van een vlonder

Een vlonder plaatsen

Het plaatsen van een vlonder is een heel precies klusje. Meestal is hier vakmanschap voor nodig, maar als je zelf handig bent, kom je met onze filmpjes ook al heel ver. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de vlonder nauwkeurig wordt gemonteerd en stevig wordt bevestigd aan de onderliggende constructie. Dit zorgt ervoor dat de vlonder bestand is tegen belasting en weersinvloeden.

vlonder word gemonteerd door monteur

Plaatsen van de vlonderplanken

Het is van groot belang dat de vlonderplanken nauwkeurig geplaatst worden, dit zal zorgen voor een mooi eindresultaat. Bepaal voordat je van start gaat de juiste afstand tussen de planken en plaats de planken op gelijke hoogte en in lijn met elkaar. Daardoor creëer je een gelijkmatig oppervlak dat stevig en stabiel is.

monteren van een vlonder

Plaatsen van de liggers voor de fundering

Voor het maken van de fundering van je vlonder plaats je de liggers. De liggers moeten op gelijke hoogte en afstand van elkaar worden geplaats, deze liggers dienen als steunpunten voor je vlonderplanken. Zorg ervoor dat je voordat je begint de juiste positie van de liggers bepaald, vervolgens veranker je de liggers stevig in de grond. Je kan ervoor kiezen om onder de liggers een worteldoek te plaatsen, zoals eerder in dit blog toegelicht is.

Plaatsen van de liggers voor de fundering

Montage van vlonderplanken met clips

Wil je het jezelf makkelijker maken met de montage van vlonderplanken? Gebruik clips! Clips hebben een heleboel voordelen, zoals een eenvoudige installatie, verbeterde ventilatie en drainage. De clips kosten 55 euro voor 90 clips. Ook is het eindresultaat heel strak, de clips zorgen er namelijk voor dat de vlonderplanken op een gelijke afstand van elkaar worden gemonteerd. Daardoor kunnen de planken minder snel kromtrekken en vervormen.

Montage van vlonderplanken met clips 

Hoogteverschil met een vlonderterras

Voordat je start met het aanleggen van een vlonder is het belangrijk om van tevoren na te denken over de eventuele hoogteverschillen en niveauverschillen in de tuin. Wat wil je hiermee? Wil je dit helemaal gelijk trekken of wil je verschillende niveaus in je vlonder creëren? Je kan kiezen voor een trap of voor verschillende niveaus. Als je kiest voor verschillende niveaus kun je bijvoorbeeld een vlonderterras een dynamische buitenruimte creëren en benut je de ruimte optimaal.

Hoogteverschil met een vlonderterras

De vlonder afwerken

Om zolang mogelijk van je vlonder te kunnen genieten moet je de vlonder goed afwerken. Als je kiest voor composiet vlonderplanken dan is deze stap niet nodig, deze planken hebben geen afwerking nodig. Schuur en olie je houten vlonderplanken, dit bevordert de levensduur van je vlonder. Hardhout olie kost ongeveer 50 euro voor 2.5 liter verf. Je kunt ervoor kiezen om randafwerking aan te brengen zoals plinten of trapprofielen. Plinten kosten voor 2.2 meter ongeveer 25 euro.

De vlonder afwerken

Wat komt kijken bij het aanleggen van een vlonder?

Het aanleggen van een vlonder heeft heel veel stappen, een aantal hiervan is hierboven beschreven. Een aantal belangrijke stappen zijn het voorbereiden van de ondergrond, het plaatsen van de palen, het monteren van de vlonderplanken en het afwerken van de vlonder met randafwerking langs je zwembad en eventuele extra’s zoals lampjes.

hoekjes zwembad netjes afwerken

Waarom vlonder laten aanleggen?

Het laten aanleggen van een vlonder biedt veel voordelen, maar ook een paar nadelen. De voordelen hiervan zijn vakmanschap, tijdbesparing en je hebt garantie dat je vlonder goed geplaatst is, want je mag er van uit gaan dat degene de kennis en ervaring heeft voor het aanleggen van een vlonder. Een nadeel van het laten plaatsen is dat het meer geld kost en dat je even moet wachten voordat je vlonder geplaatst wordt. De gemiddelde uurprijs ligt rond de 50 euro. Wat het exact kost is lastig te zeggen, als je dit zou willen weten kan je het beste vrijblijvend een offerte aanvragen bij Gadero.

de fundering van een vlonder

Werkzaamheden hovenier bij vlonder aanleggen

Als je ervoor kiest om het door iemand anders te laten aanleggen kun je zelf kiezen welke werkzaamheden je zelf gaat doen om eventuele kosten te besparen. Voor het gemak kan je het beste ervoor kiezen om alles uit te besteden. De werkzaamheden die de hovenier voor je kan doen zijn graven van gaten voor de palen, het plaatsen van de fundering, het monteren van de vlonderplanken, het afwerken van de randen en het installeren van alle extraatjes die je graag wilt. Als je ook een nieuwe schutting in je tuin wilt kan het ook allemaal in één keer, zodat je weer een mooie nieuwe tuin hebt.

vlonder die wordt aangelegd door het montageteam van Gadero