Logo Gadero
service
Blog

De 4 tuintrends van 2022

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst03-01-2022

Het nieuwe jaar is aangebroken en dit betekent dat u over een aantal zaken gaat nadenken. In een tijd waarin zoveel onzeker is; gaat u bijvoorbeeld op vakantie dit jaar? En zult u nog veel thuiswerken? is het fijn om vooruit te kijken en plannen te maken. Eén van de zaken waar u zelf invloed op heeft in uw eigen huis en tuin! Zeker de tuin is een heerlijke plek om te ontsnappen aan alle pandemie stress en heerlijk tot rust te komen.

Tuintrends 2022

Benieuwd naar de tuintrends van het aankomende jaar? Lees hieronder alles over de 4 grootste tuintrends van 2022.

1. Duurzaamheid centraal

Hoewel het afgelopen jaar de pandemie centraal stond, bleven ook de zorgen over het klimaat belangrijk. Steeds meer komen we tot de realisatie dat het duurzamer moet, om de aarde te bewaren voor de volgende generatie. Dit is een trend die ook terugkomt in de tuin. Zo maken steeds meer klanten gebruik van thermisch gemodificeerd hout van dichtbij. Dit is verduurzaamd hout uit Europa. Hierdoor minimaliseert u uw ecologische voetafdruk. Het hout hoeft een minder grote afstand afleggen en in Europa wordt er bij boskap volop hergeplant. Bekijk ons assortiment vlonderplanken Europees Hardhout voor alternatieven voor tropische hardhoutsoorten.

Milieuvriendelijk behandeld hout met een lange levensduur, wat niet eerst de halve aardbol over getransporteerd is. Perfect toch? Wat dacht u bijvoorbeeld van onze thermisch gemodificeerd essen vlonderplanken of gevelbekleding. Thermisch gemodificeerd hout heeft nog veel meer voordelen. U ontdekt ze allemaal in onze blog over de 5 redenen om voor thermisch gemodificeerd hout te kiezen.

Daarnaast komt groen niet alleen in de figuurlijke zin terug, ook vrij letterlijk zien we meer groen in de tuin. Een urban jungle misstaat komend jaar niet in de gemiddelde stadstuin. Wat u daarvoor nodig heeft? Veel groen natuurlijk! Maak uw eigen groene tuin met onze kant-en-klare borderpakketten of groene heggen. Bovendien maakt u het geheel pas echt af met een groen dak op uw overkapping of schuur. Daar doet u de insecten in de buurt ook nog een plezier mee. Meer weten over de voordelen van een groen dak? Lees dan ook onze blog over de 10 voordelen van een groen dak.

U kunt ook uw bestaande schutting combineren met een stalen trellis met klimplanten. Kies voor langzaam groeiende klimplanten voor weinig onderhoud. Wilt u graag dat het stalen trellis scherm snel volgroeid met planten? Kies dan voor snelgroeiers. Trends hierin zijn Clematis, Toscaanse Jasmijn en Euonymus.

Is een groene heg iets te veel onderhoud voor u? Dan kiest u voor een schutting van kokos of bamboe. Deze erfafscheidingen zijn gemaakt van hernieuwbaar materiaal. Dit betekent simpel gezegd dat het materiaal makkelijk opnieuw te maken is, zonder dat hier veel van de bronnen van de aarde worden aangeboord. Zo is een schutting van Kokowall gemaakt van kokosvezel van kokosnoten, en bestaat Bamboowall uit bamboe. Beide materialen die erg snel groeien en daardoor zeer milieuvriendelijk te gebruiken zijn.

Verder kunt u voor schuttingpalen in plaats van het tropische hardhoutsoort Azobe duurzame Nobifix gebruiken. Nobifix is een behandeling om hout te verduurzamen. Het hout wordt behandelt in Nederland. Om deze reden wordt Nobifix ook wel Europees hardhout genoemd. Bekijk ons assortiment Nobifix Tuinhout.

Langer buiten zitten

2. Zelfvoorzienend leven

Eigenlijk is dit in het verlengde van de bovenstaande trend. Tijdens de pandemie (en ook al daarvoor) zijn veel mensen gaan beseffen dat het anders moet en kiezen ze ervoor om bewuster te leven. Voor een deel betekent dat zelfvoorzienend leven. Dit kunt u heel rigoureus aanpakken, door bijvoorbeeld in een tiny house te gaan wonen. Zo heeft u minder spullen en is het makkelijker om het allemaal zelf te doen. Meer weten over de voordelen van een tiny house?

U kunt ook met een iets minder grote stap beginnen, door bijvoorbeeld een moestuinbak in uw tuin te zetten. Hiermee verbouwt u eenvoudig uw eigen groente. Zo bent u minder afhankelijk van wat er in de supermarkt verkrijgbaar is. Bij Gadero vindt u zowel kant-en-klare moestuinbakken als tuinhout om zelf aan de slag te gaan. Een echt spectaculaire oplossing is een groene wand. Misschien niet geschikt voor alle groente, maar het ziet er wel erg mooi uit in uw tuin. Ontdek in onze blog alles wat u moet weten over het aanleggen van een moestuin.

Wilt u het maximale uit het kweekseizoen halen? Dit kunt u dit mogelijk maken door

een tuinkas in uw tuin te plaatsen. Een tuinkas is ideaal voor het verbouwen van groenten zoals tomaten, komkommers en aubergines. In onze blog “Hoe werkt een kweekkas?” leggen we uit hoe een kas werkt. Als u een tuinkas voor het einde van januari plaats, bent u nog op tijd voor het zaaiseizoen. Op deze manier kunt u direct genieten van uw kas. U kunt ook een zitje maken in uw tuinkas om naar de sterren te kijken of van de zon te genieten.

Een andere manier om te kunnen eten van uw eigen tuin is door uw pergola te bekleden met een kiwiplant. Dit is een klimplant die bloeit laat in het voorjaar en voorziet u medio augustus van kiwi vruchten. U kunt hierover meer lezen in onze blog “Pergola laten begroeien met klimplanten”.

Duurzaamheid staat centraal

3. Vakantiegevoel in de tuin

Ook volgend jaar blijft het de vraag of we ‘gewoon’ op vakantie kunnen gaan. Geen zin in de onzekerheid? Dan haalt u dat vakantiegevoel toch gewoon naar uw eigen tuin! Bent u ook zo’n fan van de wellness mogelijkheden tijdens uw vakantie? Dat kan ook gewoon in uw eigen tuin, met bijvoorbeeld een sauna of hottub. Of wat dacht u van allebei? Zo kunt u heerlijk ontspannen achter uw huis en komt u helemaal tot rust tijdens uw vakantie, zonder de deur uit te gaan.

Heeft u het nodig om echt even de deur uit te gaan? Dan kunt u ook gewoon een mancave of ultieme chill ruimte in de achtertuin maken met behulp van een blokhut of tuinhuis. Zeker met het vele thuiswerken is het wel fijn om even niet in huis te zitten. Voor het echte vakantiegevoel kiest u voor een pipowagen, dan kunt u net doen of u ergens op een camping in Zuid-Frankrijk zit (als het weer het toelaat).

Een steeds terugkomende trend zijn de organische vormen die wij terugzien in vlonders, bestrating en borders van cortenstaal. Door bijvoorbeeld uw vlonder een ronde vorm te geven krijgt uw terras een natuurlijke en speelse uitstraling. Vooral als het gaat om een vlonder in bosrijke omgeving. Hierdoor krijgt u het gevoel van een vakantiehuisje in de veluwe. Dit soort vlonders kunt u van elke houtsoorten maken, maar maak een bewuste keuze en gaan voor Europees hardhout. Terrasplanken van thermische gemodificeerd Essen is een mogelijk optie.

Sauna hottub

4. Langer buiten zitten

Aangezien we meer thuis zitten, willen we aankomend jaar ook meer van ons huis en onze tuin genieten. Een onderdeel daarvan is dat we langer buiten willen kunnen zitten. Met een aluminium overkapping is die wens makkelijk te realiseren. U verlengt niet alleen uw woonkamer naar de tuin, zo’n overkapping maakt het mogelijk om zelfs in de winter ‘buiten’ te zitten. En aluminium overkappingen zijn er in alle vormen en maten, dus er is er zeker eentje die bij uw tuin past! We hebben speciaal een blog geschreven om u wegwijs te maken in de wereld van aluminium veranda’s.

Gaat u liever voor rustiek? Dan plaatst u een overkapping in uw tuin. Hierdoor zit u beschut tegen de regen en de wind en kunt u dus langer buiten zitten. Bovendien zijn er ook genoeg overkappingen waar u bijvoorbeeld een glazen wand aan toe kunt voegen, zodat u er helemaal lekker warm bij zit. Daglicht is een sfeermaker. U kunt voor meer daglicht in uw overkapping creëren door een lichtkoepel aan uw overkapping toe te voegen. Bovendien maakt u uw tuin gezellig door verlichting toe te voegen.

Als u langer buiten zit, zelfs als het al donker geworden is, dan mag gezellige tuinverlichting niet ontbreken. Voeg bijvoorbeeld lampjes toe aan uw vlonder, hang lampjes aan uw schutting of versier uw overkapping met van die fijne hotjars.

Bent u van plan om een looppad of terras in uw tuin te maken? Binnenkort bij Gadero kunt u gebruiken maken van GeoProArte tegels. Dit soort tegels zijn een ideaal alternatief voor keramische tegels. GeoProArte tegels zijn de enige betonnen tegels met de voordelen van keramiek. Hierdoor krijgt uw terras een luxe uitstraling, kent weinig onderhoud, duurzaam en bovendien zeer stevig. Dit komt door de 5-voudige beschermlaag die de tegels beschermt tegen alle weersomstandigheden, vuil en vloeistoffen. De GeoProArte tegels zijn terrastegels van beton, maar lijken qua kwaliteit en uitstraling het meest op keramische tegels.

Zelfvoorziend leven met een tiny house

Bij Gadero vindt u alles om met de tuintrends van 2022 mee te gaan. Wist u dat we ook een aantal magazines hebben om u te inspireren voor het komende jaar? Genoeg dus om vast bij weg te dromen en uw grote tuinverbouwing te plannen!