Logo Gadero
service
Blog

Ayous behandelen met beits of olie

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst08-01-2021

Wanneer u ervoor kiest om ayous hout te bestellen bij Gadero, dan is dit normaal gesproken thermisch gemodificeerd. Dit betekent dat het hout al een voorbehandeling heeft gehad. Dit zorgt er voor dat het zeer duurzaam hout is, dat goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld gevelbekleding. Toch adviseren wij altijd, zeker bij gevelbekleding, om het hout zelf ook nog te behandelen. Op deze pagina leest u waarom en hoe u dat doet. Want Ayous hout, dat houdt u natuurlijk het liefste zo lang mogelijk mooi. Lees snel verder!

Ayous gevelbekleding wand

Vergrijzing Ayous hout

Net als alle andere houtsoorten gaat Ayous na verloop van tijd vergrijzen. Maar waarom eigenlijk? Dit komt doordat het hout aangetast wordt door de zon. Het hout kan niet goed tegen UV-stralen en dit zorgt er voor dat het gaat verkleuren. Dit kan in sommige gevallen erg snel gaan.

Frake gevelbekleding vergrijsd

Sommige mensen vinden vergrijsd hout juist erg mooi en wachten dit proces dan ook graag af. Echter, bij gevelbekleding geldt vaak, dat er meer zon op de ene plek komt, dan op een andere. Hierdoor ontstaat onregelmatige vergrijzing. Dit zorgt voor grote kleurverschillen. Dit vinden veel mensen er niet mooi uit zien. Deze problemen spelen vooral bij gevels met veel schaduw, overkappingen, overschot etc. Ook bij Ayous is dit het geval. Vergrijzing kunt u voorkomen door te beitsen of te oliën. Maar wat kunt u nou het beste gebruiken? Dat hangt af van wat u er mee wilt doen.

De kleur van Ayous behouden

Het zou natuurlijk goed kunnen dat u voor Ayous kiest, omdat u de kleur juist zo mooi vindt. Dan wilt u waarschijnlijk koste wat kost deze kleur zo lang mogelijk behouden! Om vergrijzing te voorkomen kunt u het beste een olie gebruiken. Een olie behoudt de natuurlijke uitstraling maar brengt tegelijk pigment aan. Dit pigment beschermt het hout tegen vergrijzen. Hoe meer pigment in de olie, des te langer en sterker de bescherming. Wij hebben met veel verschillende producten getest, maar er is een duidelijke winnaar voor de beste olie. Dat is Woca Exterior oil in een kleur naar keuze.

Beitz Naturel Teak Onbehandeld

De mooiste kleuren vinden wij Naturel en Teak, de resultaten liggen enorm dicht bij elkaar qua kleur. Omdat teak meer pigment heeft, is de bescherming ook sterker. Daarom adviseren wij altijd het gebruik van de kleur Teak. Op de onderstaande foto is duidelijk te zien dat het hout iets donkerder wordt van de olie. Dit trekt na enkele weken al weer wat bij. Na ongeveer 2 jaren is de olie uitgewerkt en dient u een nieuw laagje aan te brengen. Woca Exterioir oil is makkelijk om te gebruiken en zorgt na bescherming tegen vergrijzing ook voor bescherming tegen vocht. Hierdoor trekt water niet meer in het hout en zorgt het niet meer voor problemen van binnen uit. Hierdoor beschermt de olie tegen schimmel, houtrot, vlekken en algen.

Berging ayous zwarte schutting

Voorvergrijzen

Naast kleurbehoud, kunt u ook kiezen voor vergrijzing. Zoals gezegd kunt u hiervoor het natuurlijke proces afwachten, echter heeft dit als groot nadeel dat het vaak niet regelmatig gebeurt en er kleurverschillen ontstaan. Om toch een mooi, egaal grijze gevel te krijgen adviseren wij het gebruik van Woodstain VV - Equal Weathering. Bij thermisch Ayous is het dan belangrijk om eerst het hout een tijdje (ongeveer 2 maanden) onbehandeld uit te laten zweten. Vervolgens kunt u het hout behandelen met de Woodstain VV Equal Weathering. Dit geeft gelijk een prachtige, grijze kleur!

teknos drywood woodstain vv equal weathering

Een andere kleur geven

Wilt u het hout in een andere kleur schilderen? De Woca Exterior oil is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan zwart, antraciet of bankirai. Wij adviseren altijd als eerste om te kijken of de kleur die u zoekt hier tussen zit.

Wat u absoluut niet moet doen

Ayous is niet een houtsoort die u zomaar kan behandelen met een willekeurige beits. Wij kennen veel verhalen en voorbeelden van mensen die beits van verschillende willekeurige merken hebben gebruikt op het hout. Wanneer u een andere beits of olie gebruikt dan wij hebben geadviseerd, is de kans groot dat het er weer af komt vallen óf dat er lelijke vlekken ontstaan. Dit is ontzettend moeilijk om weer op te lossen! Neem dus geen risico en gebruik altijd een artikel waarbij expliciet wordt vermeld dat het geschikt is voor thermisch gemodificeerd hout. Wat u ook zeker niet mag doen, is het gebruiken van een beits of lak die een afgesloten laag over het hout creëert. Dit zorgt namelijk voor hele grote problemen om thermisch Ayous. Houd het dus simpel en gebruik de Woca exterioir oil of laat het hout eerst twee maanden zweten en gebruik daarna de Woodstain VV van Teknos drywood.