Logo Gadero
service
Blog

Houtprijzen dalen iets

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

De prijzen van hout stijgen niet meer, maar dalen iets. Gelukkig maar! In dit artikel lichten we de ontwikkeling en verwachting van de hout prijzen op de wereldmarkt toe van dit moment (oktober 2021). Wij hopen uiteraard dat de prijzen van hout blijven dalen. 

houtprijzen
askola-terragrijs-karibu-sfeer 1

We zien normaal gesproken aan het einde van de zomer een prijsdaling van het hout. Vaak zien wij in het voorjaar weer stijgende prijzen. Dit is ook wat we voor de komende maanden verwachten. Wie in de winter van 2021/2022 bestelt, kan dus nu profiteren.

Naaldhout

De coronacrisis heeft wel een stevige impact gehad op de gehele productiecapaciteit van houtproducten en bouwmateriaal in het algemeen. Maar er is sprake van een lichte daling voor blank, geïmpregneerd of thermisch vuren en grenen hout (Europees hout). Ook de prijs van Red Class Wood hout daalt iets mee. Het Lariks Douglas hout van Europese zagerijen blijft nog steeds erg schaars en de prijzen hiervan zijn dan ook niet gedaald. Ook wij hopen uiteraard dat de algemene houtprijs daalt.

Producenten en zagerijen van blokhutten hebben het zeer druk gehad, maar de achterstanden zijn grotendeels ingehaald. Prefab blokhutten van Scandinavisch vuren hout dalen daardoor ook iets qua de prijs. Tijdens de herfstperiode is het altijd een gunstig moment om vuren, grenen of Red Class tuinhout te kopen, dan zijn er meer producten van hout beschikbaar.

Gadero-TV-236-6 1000px

Voor prefab hout artikelen zoals blokhutten en prefab overkappingen adviseren we: bestel op tijd. Voor deze producten gelden hoge kosten vanwege de arbeidsintensiteit en logistieke problemen die zich voorgedaan hebben. Dat was de afgelopen tijd bij veel fabrikanten van houtproducten aan de hand.

Hardhout en composiet

Voor hardhout zoals Bankirai uit verre landen (tropisch hardhout) geldt dat de zeer hoge containerprijzen nog steeds zorgen voor prijsstijgingen. Deze logistieke problemen zien wij voor de kerstperiode niet veranderen. De verwachting is dat de containerprijzen iets dalen na kerst, maar dit blijft de grote vraag. Betreffende composiet merken zoals Felixwood Fundeck, die produceren in Azië, is er geconstateerd dat er sprake blijft van stijgende houtprijzen. Dit heeft verschillende oorzaken. Voor producenten van Megawood en Easydeck uit Duitsland is het moeilijk om aan goedkope grondstoffen te komen en zij zien de algemene prijzen stijgen. Voor deze producten geldt ook een langere levertijd vanwege het lange transport.

Fun-Deck-vlonderplanken-grijsbruin-23x138mm-dakterras

Binnenvloeren

De verwachting voor onze binnenvloeren is dat er geen prijsstijgingen komen van pvc en laminaat. De afgelopen maanden zijn er hiervan geen prijsstijgingen meer geweest. De verwachting van de beschikbaarheid van de merken Quickstep en Floer is goed.

Ontwikkelingen blokhutten schaarste

Circa 10% van de vuren blokhut modellen zijn uitverkocht. Voor deze uitverkochte modellen geldt een levertijd van 2 tot 4 weken (onbehandeld) . Het blijft lastig aan te geven wanneer bepaalde modellen vanuit Oost-Europa en de Baltische staten geïmporteerd worden in Nederland. De hoofdoorzaak is dat veel processen in die landen nog niet of nauwelijks zijn geautomatiseerd.

askola-terragrijs-karibu-sfeer 1

Lariks Douglas schaarste blijft

De lage beschikbaarheid van Lariks Douglas zal komend jaar nog steeds een probleem zijn. Lariks Douglas is ongekend populair voor allerlei toepassingen, van overkappingen in de tuin tot het maken van pallets voor D-keuze. Met Red Class wood hebben wij een goed alternatief in ons glad geschaafd assortiment. 

Sierbestrating schaarste en prijzen

Langzaam komen de populaire terrastegels weer op voorraad. Veel trendy tuintegels van MBI, Tuinvisie en Excluton waren afgelopen 4 maanden uitverkocht. Voor luxe keramische tegels en luxe betontegels adviseren we ook voor komende jaar: bestel in het eerste kwartaal van 2022, zodat u zeker bent van (snelle) levering. De prijzen van bestrating en betonproducten zijn afgelopen jaar net iets minder hard gestegen dan de houtprijzen. We verwachten voor 2022 een kleine prijsstijging. 

GeoCeramica-Fiordi-Sand01

Staal en groen

In het groen, zoals onze kant-en-klaar hagen, zien we nog steeds veel schaarste. Bepaalde soorten, zoals de Euonymus, zijn op dit moment niet leverbaar. Bij producten van staal is de prijs tot slot ook nog steeds aan de hoge kant, hier verwachten we geen dalingen komende tijd. 

Wie wil besparen adviseren we nu te kopen nu de prijzen lager zijn dan afgelopen voorjaar.