Logo Gadero
service
Blog

Unieke schutting van beschoeiing en groen

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst28-05-2021

Schuttingen van composiet of prachtige houten tuinschermen zijn natuurlijk mooi. Maar voor wie wat anders wil is een mix van beschoeiing en groen een prachtig alternatief. Met damwandprofielen maakt u zeker een unieke schutting!

Damwand Beschoeiing Groen Azobe

Lees in onze blog meer over het maken van een bijzondere tuinafscheiding van beschoeiing en groen.

Wat is een beschoeiing?

Beschoeiing is een houten wand, damwand of grondkering dat veel gebruikt wordt als verhoogde border of als walkant van een sloot of vijver. Deze wand zorgt ervoor dat de grond niet wegzakt en beschermt de waterkant tegen invloeden die de stabiliteit van de oever in gevaar brengen. Beschoeiing wordt niet alleen als oeverwand gebruikt. Ook de bouwsector maakt gebruik van deze keerwanden om droog te kunnen werken. Heeft u een tuin met veel hoogteverschillen? Dan is een beschoeiing ook prima geschikt om deze hoogteverschillen te overbruggen.

beschoeiing grondkering hardhout

Schutting van keerwanden

Naast de functie om oevers te beschermen zijn de damwandprofielen ook te gebruiken als unieke tuinafscheiding. De beschoeiing is mooi om te combineren met groen, zoals heesters of andere prachtige tuinplanten. Let er wel op dat als u voor heesters kiest, niet elke heester even goed bestand is tegen droogte. Met deze prachtige groene combinatie krijgt u zeker het gevoel dat u aan het water woont. Deze combinatie met beschoeiing zorgt voor een fijne afscherming van uw tuin waar u zeker niet op uitgekeken raakt.

Monteren van de beschoeiing

Maak een prachtige houten beschoeiing met damwandprofielen en 5 x 15 cm Azobe balken. Zo creeërt u een unieke 80 cm hoge en 80 cm brede schutting. Voor het monteren van uw groene tuinafscheiding start u eerst met het plaatsen van de palen. Zorg ervoor dat de palen voor ⅔ onder de grond zitten. Wanneer u de palen hebt geplaatst start dan met het monteren van de damwandprofielen, planken, steen- of beschoeiing schotten. Wanneer de beschoeiing staat, plaats dan de prachtige heesters of ander groen naar wens.

Lees voor meer informatie onze handige klustips voor het maken van beschoeiing. Of bekijk aflevering 113 van Gadero TV voor een uitgebreide beschrijving van het plaatsen van beschoeiing.

play video

Onderhouden van de keerwand

Wanneer u kiest voor de juiste houtsoort als damwandprofielen, dan kunt u met gemak 20-25 jaar genieten van een unieke tuinafscheiding. Ons advies is om regelmatig het hout te checken of deze nog goed is en er geen beschadigingen in de beschoeiing zit.

Heeft u al zin om een unieke schutting te maken van een beschoeiing met groen? Bekijk ons gehele aanbod aan beschoeiingshout. Wilt u graag meer weten over de meest gestelde vragen over beschoeiing of het meest geschikte hout? Lees dan beide blogs!