Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat kiest u: Terrastegels van natuursteen of keramiek?

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst07-10-2019

Het terras, ook wel het gezelligste plekje in uw tuin! Het is een plek om te ontspannen met familie of vrienden en te genieten van de zon of een barbecue. Gadero helpt u graag bij het aanleggen van deze plek! Als bestrating voor het terras zijn terrastegels een klassieker. Deze tegels zijn beschikbaar in allerlei materialen en afmetingen, zodat u de geschikte tegel vindt. In deze blog geven wij u een overzicht van natuursteen terrastegels en keramische terrastegels.

beige kermische terrastegel

Wilt u alles weten over terrastegels uit natuursteen en keramiek, zodat u de beste keuze kunt maken? Lees dan verder!

Keramische terrastegels 

Keramische terrastegels zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en zijn op heel veel decoratieve manieren af te werken. Doordat keramische terrastegels een glad oppervlak hebben, hechten algen en mossen zich niet makkelijk. Zo blijven de tegels langer mooi, maar deze gladheid zorgt met regenweer voor een nadeel. Terrastegels uit keramiek hebben als voordeel dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Deze kwaliteitstegels zijn namelijk nauwelijks poreus, wat betekent dat het vuil niet makkelijk in de tegels trekt. Dit maakt een schoonmaakbeurt aanzienlijk makkelijker. Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen.

Uw keuze hierin is een kwestie van smaak en een paar praktische afwegingen, om zo min mogelijk slijpwerk te hebben. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende diktes: bij Gadero zijn dit diktes van 1 centimeter voor het verlijmen op beton, 2 en 3 centimeter voor het leggen op tegeldragers of in een gestabiliseerd zandbed. Daarnaast zijn er tegels met een 4 centimeter dikte met een betonnen onderlaag, voor het eenvoudig aanleggen in een normaal zandbed. De ondergrond van uw oppervlak de doorslaggevende factor voor de keuze van uw tegel. Lees voor meer informatie over keramische tegels het blog: ‘Waarom Keramische tegels?’.

keramische trendy tegels

Stijlvolle terrastegels uit natuursteen

Terrastegels uit natuursteen geven een stijlvolle afwerking aan uw tuin, daarnaast zijn ook deze tegels makkelijk te onderhouden. U hoeft alleen een aantal keer per jaar het oppervlak schoon te vegen met een bezem om zo algvorming te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen terrastegels. Met name tegels uit graniet, leisteen en basalt zijn populair. De tegels worden gezaagd uit grote blokken steen en hierdoor is iedere tegel uniek, wat zorgt voor een levendig karakter in uw tuin.

Tegels uit natuursteen hebben als nadeel dat ze meestal redelijk duur zijn, deze prijs is uiteraard afhankelijk van de soort natuursteen. Doordat het een natuurproduct betreft, kunnen kleine oneffenheden en kleurverschillen voorkomen. Sommige vinden dat dit de natuurlijke charme van de tegels beklemtoont, terwijl anderen dit als een nadeel beschouwen. Bij Gadero bestelt u alleen A-keuze natuursteen van de merken Excluton, MBI en Gardenlux.

natuursteen tegels

Let op de afkomst van uw tegel

Wanneer u kiest voor natuursteen is het belangrijk te letten op het land van herkomst. Stenen zijn namelijk erg zwaar, waardoor het transport veel CO2 uitstoot en brandstof kost. Een milieuvriendelijke keuze zou natuursteen uit Nederland en de buurlanden zijn, omdat hier de energie voor het transport minimaal is. Bij keramische terrastegels is het ook belangrijk te letten op het land van herkomst, dit is namelijk Italië. Deze tegels worden daar gemaakt van gebakken klei en dit productieproces is niet erg schadelijk voor het milieu. Het voordeel van keramiek is dat het materiaal volledig recyclebaar is.

Bekijk als extra informatie de Keuzehulp video over terrastegels

Voordelen en nadelen van keramische en natuursteen tegels

Voordelen en nadelen van keramische en natuursteen tegelsmoderne keramische tegels

Tips voor het aanleggen van uw terras

Het is belangrijk van tevoren een zandbed te maken van 20 centimeter zand. Hiervoor gebruikt u een trilplaat om het zandbed goed aan te trillen. Het wordt aangeraden dit proces na enkele dagen nog een keer te herhalen. Wanneer u de ruimte heeft raden we aan het terras zo groot maken dat u alleen met hele tegels hoeft te werken en hierdoor niet hoef te slijpen. Houd 6 centimeter ruimte rondom het geheel over, voor de opsluitband die uw terras bij elkaar houdt. Het zandbed moet vlak worden gemaakt met een afreilat of een waterpas. Het is belangrijk om rekening te houden met de afwatering.

Wanneer u klaar bent met het zandbed legt u de tegels voorzichtig in het zandbed en klop deze enkele keren aan met de rubberen hamer. Begin in de hoek, hier wilt u namelijk hele tegels hebben en geen geslepen. Leg de tegels niet te strak tegen elkaar aan, wanneer de tegels aansluiten is voldoende. Wanneer de tegels liggen begint u met het wegspitten van het zand en plaats hier de betonbanden circa 2 centimeter onder uw tegelterras. Zorg dat er tussen uw tegels voegzand zit, zo heeft u het minste kans op onkruid en met voegzand heeft u minder kans op kalkuitbloei.

tegels waterpas

Voor extra tips bij het aanleggen van uw terras verwijzen wij u naar de Gadero Klustip: ‘Terrastegels leggen’ lezen. U heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om een natuurstenen of keramisch terras door een ervaren tegelzetter te laten leggen. Beide soorten terrastegels hebben namelijk een hoog gewicht.