Logo Gadero
service
Gadero TV

#80 Vlonder aanleggen met brugdekdelen - brug bouwen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04-10-2018

Deze brugdekplanken worden vaak gebruikt voor bruggen. Maar u kunt er ook een vlonder mee maken. Onder brugdekdelen verstaan wij extra dikke dekdelen voor professioneel gebruik op bruggen, openbare terrassen en andere zware toepassingen. Let op, planken met groeven worden ten onrechte wel antislip genoemd. Juist in de groeven kan vuil beter hechten en meer algvorming optreden. Regelmatig stevig vegen met water is ons advies bij zowel vlak geschaafd (aanbevolen) als met groeven.

Bankirai en Ipé planken

Hoewel Bankirai nog steeds de populairste keuze voor een vlonder is, ontdekken ook steeds meer mensen Ipé. Bankirai is ook heel geschikt voor een terras, maar Ipé is in kwaliteit wel een stapje hoger. Zo heeft het duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat een vlonder van Ipé wel 25 tot 30 jaar kan blijven liggen. Bij goede ventilatie en onderhoud is langer zelf mogelijk. Daarnaast is deze houtsoort zeer stabiel, waardoor u maar weinig tussenruimte aan hoeft te houden bij het leggen van een vlonder.

Monteren brugdekdeel

Bij het monteren van een gladgeschaafde variant is het belangrijk om voor te boren. Bij het gebruik van Ipé planken boor je voor op 1/3 en 2/3 van de plank. Voor het boren gebruik je de Wovar schroeven RVS 5 x 60 millimeter. Naast een vlonder kan je ook hele gave tafelbladen maken van deze brugdekdelen!

Benodigde materialen brugdekdelen vlonder:

  • Brugdekdeel Ipé hardhout 30 x 150 mm

  • Onderbalken hardhout 4,5 x .7 cm

  • Hardhout boortje 

  • Verzinkboortje voor terrasplanken vlak geschaafd 4 mm

  • Twee boormachines voor voorboren en schroeven

  • Wovar schroeven RVS 5 x 60 mm

  • Hardhout olie