Logo Gadero
service
Klustip

Doe het zelf houten kerstboom maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst23-04-2019

Naast onze kant en klare houten kerstbomen kopen, kunt u natuurlijk ook zelf een houten boom maken! In dit stappenplan geven we handige doe het zelf tips voor het bouwen van je eigen kerstboom van hout. In ons DIY voorbeeld maken we een zogenaamde 3d houten kerstboom van draaibare latten. Geen tijd voor doe het zelven? Bekijk ook onze prefab houten kerstbomen.

Benodigdheden:

  • Boormachine

  • Handzaag of Cirkelzaag

  • Vlinderboor of Ronde gatenboor

houten kerstboom blank
45 minuten voorbereiden
4 uur klussen
€100 - €200
Heel eenvoudig
1
Benodigde artikelen inslaan

Om deze kerstboom te maken heeft u een aantal producten nodig. Die hebben we hieronder in een handig rijtje gezet:

  • Bestel de handige DIY starterskit met hardhouten staander, speedboor enz.

  • 4x30 mm schroeven voor montage van de voetjes aan de 2e plank

  • Borgpen (geen must)

  • 5x50 mm schroeven + 3.5 mm boortje voor voorboren voor in uw staander

2
Bepaal de hoogte

Begin door te bepalen wat de hoogte gaat worden. Wilt u een volwaardige boom dan kiest u voor circa 1.60 meter. Langer adviseren we niet omdat hout behoorlijk veel gewicht heeft. Ook kunt u een tafelmodel maken van circa 1.20 meter of kleiner.

3
De ronde staander

Van rondhout kunt u het beste een staander maken voor uw houten 3d kerstboom. Let op, kies geen naaldhout bezemsteel van 3 cm dikte, deze zijn simpel weg niet sterk genoeg. Uw houten boom moet wel tegen een stootje kunnen. Voor een boom van 180 cm adviseren we de 2.5 cm diameter rondhout steel van hardhout voor te bestellen en voor het tafelmodel de 125 cm. 

Houten kerstboom maken

4
Een voet maken

Maak nu van bij voorkeur minimaal 9 cm brede latten of steigerplanken van 19-20 cm breed een voet. Zaag deze op zo'n 60 cm lengte haaks af. Maak hierin GEEN rond gat maar plaats de staander hier boven op. Even voorboren met 3.5 mm boor in uw hardhouten 28 mm stok en met een circa 5x50 mm schroef vastboren vanaf de onderkant.

Maak nu eenzelfde lat maar dan wel met een rond gat. Dit kunt u door middels een vlinderboor van dezelfde dikte als uw staander. In ons voorbeeld met een vlinderboor van 25 mm. Maak aan deze 2e lat ook vierkante voetjes en schroef deze aan de onderkant aan weerszijden van deze lat opelkaar. Schuif daarna het geheel op uw staander. Voor extra stevigheid kunt u nog een extra plank van 60 cm op uw ronde staander schuiven.

5
De boom stapelen

Wij adviseren latten van circa 9 cm breed en 1.5 a 2 cm dikte. Dit lijkt vaak het mooist. Zaag bijvoorbeeld steigerplanken in de lengte door of gebruik pallethout. Qua houtsoort kan je kiezen uit vuren, grenen, lariks of zelfs ook hardhout. Zo zijn onze 9 cm hardhouten terrasplanken glad of met groeven heel geschikt voor het zelf bouwen van een kerstboom van hout. 

kerstboom stapelen

Begin onderaan met latten van circa 80 cm breed. Wissel steeds af met korte vierkante stukjes zodat de boom niet te zwaar wordt en niet te veel "takken" krijgt. Afhankelijk van de door u gewenste hoogte maakt u de lange latten steeds iets korter, zie onderstaande bouwtekening. Tot dat u bovenaan bent beland, daar eindigt u met enkele vierkantjes. U kunt ook eerst al uw latten in het midden zagen en de boom gaan stapelen. Vervolgens streept u met de potlood af, hoeveel u de latten nog moet inkorten. Of maak een tekening met een geheel zaagplan.

kerstboom hardhouten vlonderplanken klustip

Ook kunt u de latten eerst verven. Kies uit 1 kleur of maak er een gemixte "sloophout" kerstboom van in bijvoorbeeld wit, grijs, blank en zwart tinten hout van. Ook kunt u van halfronde latten een houten kerstboom voor binnen of buiten maken. Kijk voor inspiratie onze kant en klare bomen, zie rechts in beeld op deze pagina. 

Bij onze hardhouten staanders van 160 cm heeft u 20 strekkende meter aan latten nodig. Op bovenstaande foto's gebruikte we terrasplanken van 9 cm breed met groeven.

6
Afwerking van de bovenkant

U kunt aan de bovenkant desgewenst een metalen borgpen of borgclip maken zodat de latten niet van de boom kunnen vallen. In dat geval wel even voorboren.

7
De houten kerstboom versieren

Het versieren van uw houten kerstboom kan beginnen. Denk aan slingers, led verlichtingssnoeren en andere decoraties. U kunt met krammetjes ook haakjes onder de latten maken waar u kerstballen aan kunt hangen.

kerstboom van rondhout

Geen tijd of toch te ingewikkeld? U kunt ook een kant en klare houten kerstboom kopen bij Gadero. Wij bezorgen binnen enkele werkdagen in heel Benelux. 

8
Bouwtekening

Hieronder nog even de bouwtekening die u erbij kunt houden terwijl u alle bovenstaande stappen uitvoert. 

schets 3d boom

9
XL houten kerstboom

U wilt iets bijzonders voor kerst bij uw winkel of bedrijf? U kunt met een rond gefreesde paal van 12 cm, stevige vlaggenmast paal of een stalen buis ook een XL houten kerstboom maken. Maak dan met een gatenboor gaten van ruim 12 cm en stapel steigerplanken op uw paal. Kies uit grijs, antraciet of lariks steigerplanken. Deze soorten mixen geeft ook een leuk effect.

Zorg ervoor dat de paal 150 cm in de grond zit en met snelcement is aangevuld. Immers, er komt behoorlijk veel gewicht op uw ronde paal te staan. Onderstaand voorbeeld is 4,5 meter hoog en onderaan 250 cm breed. Heeft u vragen over onderstaand voorbeeld, neem dan contact met ons op.

groepsfoto kerst

Houten kerstboom versieren? Volg ons op Pinterest voor meer inspiratie!

Doe het zelf video - Houten kerstboom maken

Aan de slag met uw eigen houten kerstboom? In aflevering 39 van Gadero TV leggen wij u uit hoe u uw eigen 3D houten kerstboom maakt. U kunt natuurlijk ook het onderstaande stappenplan volgen!