Logo Gadero
service
Blog

Een kleurrijke tuin met klimplanten!

Gadero logo
Geschreven doorAnja

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Ze nemen weinig ruimte in beslag en groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken aan. Zo geven deze planten extra kleur en variëteit aan je tuin. De klimplanten zijn er in verschillende soorten, voor ieder wat wils. Van geur gevende, groenblijvende tot bloeiende, en nog veel meer! Hartstikke leuk, maar hoe plant je een klimplant eigenlijk?  

Planten sfeerfoto

Hoe plant je een klimplant?

Voordat je aan de slag kan gaan met een klimplant planten, moet je eerst even kijken welk soort klimplant je hebt. Zo zijn er klimplanten die zichzelf hechten aan een muur of schutting en andere klimplanten hebben eerst nog ondersteuning nodig voordat ze zelf kunnen gaan klimmen. Deze planten noemen we leiplanten. Leiplanten hebben geen hechtmateriaal van zichzelf en hebben dus een rek, gaas of een boog nodig om in de goede richting geleid te worden. Je kan met leiplanten dus zelf de richting bepalen.

Klimplanten daarentegen hebben wel hechtingsmateriaal om zich aan een muur, schutting te hechten. Zo heb je klimplanten die zich hechten door middel van hechtwortels. Nou, hoe moet je dit nou voorstellen? De worteltjes van de plant hechten zich vast aan bijvoorbeelde de muren, bomen en pergola’s. Dit zie je bijvoorbeeld bij deze Passiflora caerulea

blog klimplanten

Wanneer plant je nou een klimplant?

Naast de verschillende soorten klimplanten heb je ook nog het verschil tussen klimplanten die uit de pot gekweekt zijn en klimplanten die uit volle grond gekweekt zijn zoals bijvoorbeeld klimrozen.

Het grootste verschil tussen deze twee soorten zijn dat potgekweekte klimplanten het hele jaar aangeplant kunnen worden en klimplanten met blote wortels kun je het beste tussen oktober en maart aanplanten. 

Nog een paar tips waar je aan kunt denken: 

  • Denk aan welk soort klimplant je wilt. Staat de klimplant in de schaduw of in de zon?

  • Plant een klimplant niet direct tegen een muur of een schutting. Houd een afstand aan van minimaal 30 cm. 

  • Probeer de gewenste klimplant vorm er zo vroeg mogelijk in te krijgen. 

Nog meer tuininspiratie nodig? 

Gerelateerde blogs van Gadero