Logo Gadero
service
Blog

Uw tuin betaalbaar inrichten? Met deze budget tips!

Gadero logo
Geschreven doorFemke
Geplaatst13-06-2022

In de afgelopen tijd is de prijs van hout aanzienlijk gestegen, maar met een beetje creativiteit kunt u nog steeds betaalbaar uw tuin inrichten. In dit blog hebben wij meerdere budget tips voor uw tuin op een rijtje gezet.

tuin inrichting

Vlonder

Vlonderplanken in vrijwel alle houtsoorten zijn in prijs verhoogd, maar er is een trucje. Planken in korte lengtes zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan planken van langere lengtes. Als u, net als bij parket, de korte planken van 120, 150 en 180 centimeter laat verspringen, ontstaat er een mooi patroon in uw vlonder. De prijzen van deze ‘shorts’ liggen gemiddeld wel 10-30% lager bij hardhouten vlonderplanken. Bij naaldhout zoals Lariks Douglas vlonderplanken en Grenen vlonderplanken is dit niet het geval. Wij raden overigens niet aan om bij naaldhout dunner als 28mm te gaan, omdat dit al snel zorgt voor problemen. Bij hardhout kunt u wel voor 21mm dikte kiezen in plaats van 25 of 28mm. Ook het besparen op de fundering wordt niet aangeraden, plaats funderingsbalken om de 40cm voor een stevige fundering. Zorg overigens ook voor goede ventilatie onder uw vlonder.

Vlonder van padoek terrasplanken

Overkapping

Maak bij het bouwen van een overkapping gebruik van Red Class Wood in plaats van Lariks Douglas hout. Vooral in het glad geschaafde segment scheelt dit aanzienlijk in prijs. Daarnaast kunt u de zijkanten van uw overkappingen open laten, dit zorgt voor meer licht en het gebruik van minder materiaal. Als u toch liever een overkapping heeft met wanden, bekleed dan de wanden alleen aan de buitenkant met bijvoorbeeld Zweeds rabat of Deens rabat. Het dubbel bekleden van uw overkapping zorgt natuurlijk voor een mooie uitstraling, maar dan heeft u ook twee keer zoveel materiaal nodig. Bij besparingen aan het dak kunt u denken aan het plaatsen van balken om de 50cm. Ook het maken van een onderhoudsarm groendak door middel van klimplanten is kostenbesparend. Over het algemeen kost het aanschaffen van een houten dak meer dan een groendak. Met een groendak draagt u ook bij aan de biodiversiteit, bijen en vlinders zijn er dol op. Een stevige constructie is het belangrijkste, dus bespaar niet op het aantal palen of schoren. Maak bij het plaatsen van een grote overkapping geen gebruik van smalle palen, denk hierbij aan palen van 12x12cm.

Schutting

Door de prijs van het hout adviseren wij om de hoeveelheid hout in uw schutting te beperken. Bestel duurzame palen van Nobifix, Azobe hardhout of geimpregneerd grenen, als u zoekt naar de goedkopere opties. Plaats tussen deze palen stalen trellis schermen van 180x180cm. Deze trellis schermen kunt u laten begroeien met klimplanten wat zorgt voor privacy. Kies bijvoorbeeld uit eetbare klim druiven, blauwe regen of groenblijvende soorten zoals clematis armandii, toscaanse jasmijn of hedera (let op deze woekert). Bij Gadero kunt u ook kant en klare hagen kopen, dit zijn volledig begroeide trellisschermen, echter zijn deze ook stevig aan de prijs en veelal uitverkocht. Tot slot kunt u ook een combinatie maken, een zichtdeel van uw schutting dichtmaken met een trellisscherm of losse planken schutting en de rest van de palen met trellis en beplanting. De beplanting zorgt er ook nog eens voor meer groen in uw tuin, fijn voor de biodiversiteit. Met de eetbare druiven of kiwi’s kunt u ook nog eens fruit eten uit eigen tuin.

stalen trellis in houten lijst

Blokhut

Het besparen op een blokhut gaat eigenlijk niet. Het kiezen van een kleinere blokhut kan een optie zijn, maar niet als u veel spullen moet opslaan. Het bezuinigen op de wanddikte van uw blokhut wordt niet aangeraden, want dit zorgt alleen maar voor moeilijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een kortere levensduur, meer werking van het hout en hierdoor meer moeite met het sluiten van deuren.

Sierbestrating

Kies voor MBI GeoProArte tegels, dit zijn betontegels met de voordelen van keramische tegels en met een lagere prijs. MBI GeoProArte tegels zorgen voor een luxe uitstraling, weinig onderhoud, zijn duurzaam en stevig. Qua kwaliteit en uitstraling komen deze tegels het dichtste in de buurt van keramisch. Ook kan je er aan denken om je terras net iets kleiner te maken en dan uw borders of (moes)tuin te vergroten.

GeoProArte Flowers 60x60x4 cm Dark Flower

Borderranden

Overweeg eens een borderrand van onze wilgentenen (max 20cm hoog) of cortenstaal. Door middel van deze producten maakt u moeiteloos ronde vormen en dat scheelt weer in aantallen ten opzichte van stenen stapelblokken. Doordat deze stapelblokken 15x15cm dik zijn, nemen ze ook nog eens heel veel ruimte in beslag.