Logo Gadero
service
Gadero TV

#218 Tuintrap maken met flauwe trapbalken

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst05-06-2021

In deze nieuwe aflevering van Gadero TV legt Ronny u uit hoe u met flauwe trapbalken een mooie tuintrap kunt maken voor uw tuin. Ideaal voor verschillende vlonder niveaus of om het hoogteverschil in uw tuin op te kunnen vangen.

Flauwe trapbalk met brede aantrede - geïmpregneerd met 3 treden

Ronny maakt in deze video gebruik van extra brede flauwe trapbalken met 3 treden. De balken zijn van geïmpregneerd hout en kant-en-klaar. De trapbalk heeft een breedte van 4.2 cm, een lengte van 117 cm en een hoogte van 39 cm. Door impregnatie is de trap erg duurzaam en kunt u lang genieten van uw trapbalken.

Het verschil tussen steile en flauwe trapbalken

Bij Gadero verkopen we steile - en flauwe trapbalken. De flauwe trapbalken zijn verkrijgbaar met 3, 4 en 5 treden, terwijl de steile trapbalken verkrijgbaar zijn met 2, 3, 4, 5, 6 en 7 treden. Tussen beide trapbalken zitten echter wel wat verschillen.

Flauwe trapbalken

Deze extra brede flauwe trapbalken hebben een bredere aantrede dan de steile trapbalken, dit zorgt voor een hoger loopcomfort dan een steile trap. De aantrede van deze trapwangen is 39 cm, wat handig is voor 2 brede vlonderplanken van 19/20 cm breed. De optrede van de trap, ook wel het hoogteverschil tussen 2 traptreden, is 13 cm. 

Steile trapbalken

De steile trapbalken zijn smaller dan de flauwe trapbalken, maar daardoor niet minder in gebruik. De trapwangen zijn voorzien van 2, 3, 4, 5 of 7 treden. De trap is 51 cm hoog en heeft een breedte 75 cm. De aantrede van deze trap is 25 cm en de optrede is 17 cm. U kunt voor deze trapbalken het best 2 vlonderplanken van 14.5 cm per trede.

Montage van de trap

In de video heeft u kunnen zien hoe Ronny precies de traptreden heeft gemonteerd. We hebben hier nog een kort overzicht gemaakt van de verschillende stappen:

 • Begin met het plaatsen van de trapwangen (keuze uit 2 tot 7 traptreden). Plaats deze circa 40 cm uit elkaar. 

 • Schroef de trapbalken vast per trede (wanneer u een trap van 120 cm maakt), maakt u een trap met 2 trapwangen? Kies dan voor een trapbalk aan de boven - en onderkant. Zo heeft u uiteindelijk een mooiere afwerking. Gebruik hiervoor balken van 9.5 cm breedte. Deze kunt u vastschroeven met RVS 5x100 mm schroeven

 • Controleer of de trapconstructie volledig waterpas is voordat u verder gaat. Zo is de stevigheid van de trap gegarandeerd.

 • Maak met de grondboor gaten voor het plaatsen van de piketpalen. Gebruik hiervoor 6x6 cm piketpalen met een lengte van een meter. Bij 3 treden plaatst u de palen boven en onder. Heeft u 5 of meer treden? Plaats dan 3 piketpalen per trapwang. 

 • Wanneer de piketpalen in de grond zitten kunt u het worteldoek aan leggen. Zo voorkomt u dat er onkruid groeit onder de trap. Snij het worteldoek open op de piketpalen, zodat u deze hier doorheen kunt plaatsen.

  Tip!

  Leg stenen op het worteldoek, zodat het niet verschuift wanneer u de trap terug plaatst. 

 • Plaats de trapconstructie over het worteldoek heen en controleer of deze waterpas staat. Wanneer dit zo is, kunt u de slotbouten plaatsen voor de verankering van de trapwangen aan de piketpalen. Gebruik hiervoor M8 x 120 mm slotbouten en monteer ze met de gladde kop aan de buitenkant voor het mooiste resultaat, gebruik voor de montage een ijzer - of vlinderboor. 

 • Monteer de vlonderplanken aan de traptreden. Zorg ervoor dat u telkens 1 cm tussenruimte aanhoudt, zodat het hout nog wat kan werken. Voor deze flauwe trapbalk kunt u kiezen voor 19/20 cm brede vlonderplanken. Hiervan passen er precies twee op 1 trede. Schroef de vlonderplanken vast met 5x60 of 5x80 mm RVS Torx schroeven.

Materialen en benodigdheden

In onderstaand overzicht staat beschreven welke materialen en benodigdheden u nodig heeft voor het plaatsen van deze tuintrap.

Benodigdheden

 • Waterpas

 • Centimeterband

 • Ijzeren hamer

 • IJzer - of vlinderboor

 • Stanleymes

 • Steeksleutel

 • Grondboor

 • Accuboormachine

 • Paalhamer

Tuintrap van hardhout

Heeft u liever hardhout in plaats van geïmpregneerd naaldhout? Dat kan ook! Wij hebben ook verschillende hardhouten vlonderplanken die gebruikt kunnen worden. Zorg er dan wel voor dat u uw trapwangen eerst donker verft met beits, voordat u de planken plaatst. Anders ziet u het geïmpregneerde hout er nog doorheen.

Wil u liever een steile trap? Of een flauwe trap met meerdere traptreden? Bekijk dan ons assortiment trapbalken!