Logo Gadero
service
Gadero TV

#105 Unieke vlonder van scheepsdekprofiel

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst17-04-2019

Scheepsdekprofiel! Ooit van gehoord? Het is namelijk iets bijzonders. Helemaal als u niet een volledig gladde vlonder wil biedt het scheepsdekprofiel de uitkomst. Een hoogwaardige hardhoutsoort met fijne groefjes voor een bijzonder vlonderterras.

Wat is scheepsdekprofiel?

U heeft vast wel eens goed gekeken naar de vlonder van een boot. Veel smalle latjes naast elkaar geven de boot een prachtige luxe uitstraling. De unieke scheepsdekplanken van bijvoorbeeld bankirai of bamboe hout geven hetzelfde effect en zijn daarom erg populair als vlonder.

Scheepsdek

Zoals u ziet op de foto hierboven hebben de scheepsdekplanken die gebruikt zijn in deze aflevering vier groeven aan de ene zijde en drie groeven aan de andere kant. In Gadero TV #105 is er gebruik gemaakt van de kant met drie groeven. Hier is voor gekozen omdat deze zijde eenvoudiger te monteren is omdat de schroeven exact in de twee buitenste groeven gemonteerd kunnen worden. 

Voordelen scheepsdekprofiel

  • Geen diepe groeven, dus goed te onderhouden

  • Planken van korte lengte voor een aantrekkelijke prijs

  • Unieke vlonder van duurzaam hout

  • Eenvoudig te monteren

Scheepsdek

Nadelen bankirai scheepsdekprofiel

  • Dit scheepsdekprofiel is aantrekkelijk in prijs omdat deze enkel in korte lengtes verkrijgbaar is. Dit vergt echter wel meer montagewerk.

  • Planken met groeven hebben meer onderhoud nodig om algen tegen te gaan. Regelmatig vegen is belangrijk.

Ook verkrijgbaar in andere houtsoorten

Een scheepsdek plank is niet een specifieke houtsoort, maar een profielsoort. Dat betekent dat u niet alleen de keuze heeft uit bankirai scheepsdekprofielen. In de video laat Henk Jan ook een voorbeeld zien van een prachtige donkere bamboe vlonder (zie foto hieronder). Daarnaast zijn scheepsdekplanken ook verkrijgbaar in vuren, geïmpregneerd hout en zelfs als composiet! 

Scheepsdek

Bent u op zoek naar meer klusvideo's over het bouwen van een vlonder? Bekijk aflevering #36 van Gadero TV!

Gadero Tip: bij het leggen van deze scheepsdekprofielen adviseren wij om 1 centimeter tussenruimte aan te houden zodat het hout voldoende kan werken.

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van scheepsdekprofielen:

Showroom Gadero Breukelen Wilt u het bankirai scheepsdekprofiel van dichtbij bekijken? Dat kan bij onze showroom in Breukelen. Maar: uitsluitend bezoek op afspraak.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.