Logo Gadero
service
Blog

Het verschil tussen Ipé en Cumaru hout

Gadero logo
Geschreven doorMaaike
Geplaatst31-03-2023

Ipé hout en Cumaru hout, beide houtsoorten zijn geschikt voor een duurzame vlonder en hebben een uitstekende kwaliteit. Maar wat is het verschil tussen deze twee houtsoorten? Wij snappen dat u deze vraag graag beantwoord krijgt in de zoektocht naar een vlonder.

In dit blog vertellen we u meer over de verschillen tussen deze twee houtsoorten.

Cumaru

Wat is Ipé hout?

Ipé hout wordt gezien als de meest duurzame houtsoort ter wereld. Het is geen verrassing dat deze houtsoort uit Zuid-Amerika een duurzaamheidsklasse 1 heeft en met gemak 30 tot 40 jaar meegaat.

De kleur van het hout is wat afwisselend: van groenachtig bruin tot aan licht- en roodbruin. Als het hout op een gegeven moment vergrijst, verandert de kleur naar egaal lichtgrijs en blijft de nerf goed zichtbaar. Om de vergrijzing uit te stellen raden wij aan om het te behandelen met hardhoutolie.

Het hout is geschikt om te gebruiken als vlonder, voor gevelbekledingschuttingen en voor meubels. Ipé neemt weinig vuil en vocht op en wordt daardoor niet snel glad. In de herfst adviseren wij uw Ipé vlonder regelmatig te vegen, zodat het vuil en vocht geen kans hebben om in de vlonder te trekken.

hardhouten steiger aan het water

Wat is Cumaru hout?

Ook Cumaru hout komt uit Zuid-Amerika en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1. Cumaru gaat gemiddeld zo’n 25 tot 35 jaar mee en wordt gezien als een harde, sterke en duurzame houtsoort. Qua kwaliteit, prijs, stabiliteit en duurzaamheid is Cumaru te vergelijken met Bankirai en Ipé hout. Het wordt niet voor niets het broertje van Ipé genoemd.

Cumaru hout is qua kleurstructuur minder druk dan Ipé. Het hout heeft een mooie vlamstructuur en varieert van een gele tot roodbruine kleur. De vergrijzing staat bekend om de mooie egale grijze kleur. Oliën is niet per se nodig, maar helpt wel om de vergrijzing uit te stellen. Ook is het aan te raden het hout in de herfst vrij te houden van blad en vuil.

Het hout is geschikt om te gebruiken als vlonder, gevel, damwand, tuinbank of buitentafel. Doordat het hout weinig vocht opneemt en onderhoudsarm is, is het perfect voor gebruik in de tuin. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor een clipsysteem. 

Cumaru hardhout vlonder

Clipsysteem

Een clipsysteem is een blinde bevestiging waardoor vlonderplanken tegen elkaar aan worden vastgezet. Hierdoor heeft u geen zichtbare schroefkoppen in uw vlonder, dit zorgt voor een prachtig strak terras. Bovendien is het ook nog eens een milieuverantwoord systeem. Doordat er bij enkele schroefsystemen geen schroefgaten in de houten planken komen, is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om uw terrasplanken te hergebruiken.

Prijsverschil

Beide houtsoorten zijn hoog van prijs. De prijs van Ipé ligt nog wat hoger dan die van Cumaru. Dit komt omdat Ipé bekend staat als de meest duurzame houtsoort ter wereld. Cumaru bevindt zich op veel vlakken, zoals kleur en prijs, tussen Ipé en Bankirai hout in.

Er zijn maar weinig verschillen tussen Ipé en Cumaru. Met beide houtsoorten beleeft u jarenlang plezier. Ipé hout staat dus bekend als de meest duurzame houtsoort ter wereld en dat is ook terug te zien in de prijs. Daarnaast wordt het hout niet snel glad. Daarintegen is Cumaru minder prijzig en alsnog duurzaam. De kleur van Cumaru is wat rustiger en minder afwisselend dan dat van Ipé hout. Beide soorten staan bekend om de sterkte, stabiliteit en duurzaamheid.

Ontdek ons assortiment Ipé en Cumaru hout. Bezoek ook onze showroom of vraag een proefmonster via de productpagina’s aan.

Vlonder Ip