18 jun

Vlonderplank van de toekomst

Hoe ziet de vlonderplank van de toekomst er uit? Dat is de vraag die Gadero beantwoordt in dit artikel.

Soort materiaal

Wij denken dat het betere kunststof composiet en de betere houtsoorten overblijven voor het maken van een terras. Houtsoorten als Midden-Europees Lariks Douglas zijn eigenlijk niet geschikt voor (bijna) contact met de grond in de buitenlucht van Nederland.

Binnen het segment naaldhout blijft keteldruk geïmpregneerd grenen, Noord-Europees vuren en Siberisch Lariks (niet te verwarren met bovenstaande) bestaan. Binnen het segment hardhout zullen we de betere hardhoutsoorten zoals Ipé, Bankirai, Mukulungu en Garapa blijven tegenkomen. Wel worden deze soorten steeds schaarser en zullen de prijzen stijgen. De hardhoutsoort Keruing zien we ook als dekdeel nu al bijna niet meer. Het werkt te veel en neemt veel vocht op, waardoor het veel alg aantrekt.

Niet meer boren in vlonderplanken

Monteren met clips is bij composiet al de standaard. Dit zijn onzichtbare bevestingsclips in de naad, wat schroeven overbodig maakt. Met hardhout zien we dit in Nederland nog weinig. Terwijl het monteren sneller gaat en bovenal het hout goed te hergebruiken is. Immers, het hout bevat geen boorgaatjes meer. En schroeven die na 20 jaar lastig te verwijderen zijn behoren tot de verleden tijd.

Na bijvoorbeeld 10 of 15 jaar kunnen de vlonderplanken dus heel eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. Uit een vlonderplank van 21x145 mm kan prima een schuttingplank 16x140 mm geschaafd worden. Een prachtige manier van hergebruiken en veel beter dan naar de vuilstort rijden. Wel is een juiste montage een must, dus zorg ervoor dat de hardhouten planken goed ventileren door 20 cm lucht onder uw vlonder aan te houden. Zo kunnen deze regelmatig droog waaien.

Trends binnen composiet

Composiet vlonderplanken hebben in Nederland niet altijd een goede naam. Dit komt omdat er veel Chinese planken op de markt zijn die niet altijd van even goede kwaliteit zijn. Is Composiet (WPC) goed voor het milieu? Niet echt. Composiet is lastig te recyclen. Ook het productieproces is een chemisch proces. Bovendien komen dergelijke terrasdekdelen vaak uit China. Dus qua transport helemaal naar Europa ook niet heel milieuvriendelijk. Hout is zo gek nog niet.

Binnen het composiet is coëxtrusie (ookwel capped WPC genoemd) de trend. Dit is een toplaagje volledig van plastic, zodat aanslag geen vat krijgt en verkleuring nagenoeg niet plaatsvindt. Maar coëxtrusie is nog niet heel lang in Nederland, niemand weet hoe het product zich over 10 jaar houdt. Wij adviseren de Duitse composiet merken, zoals Megawood, Easydeck en Terrafina. Deze zijn iets duurder, maar wel door en door getest. Bovendien zorgen ze voor weinig vervuiling door transport en verkopen wij ze met 10 jaar fabrieksgarantie. Het bijzondere Resysta composiet, gemaakt van het restproduct rijstvlieshulzen, neemt ook toe. Deze planken, eveneens gefabriceerd in Duitsland, met de looks van hout zijn oersterk, blijven stroef en nemen geen vuil op.