Logo Gadero
service
Gadero TV

#93 Werken Op IJs: steigerpaal vervangen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst25-01-2019

Vindt u de winterperiode geen handige tijd om in de tuin te klussen? Wij wel! Met een ijslaag is het perfect om een houten steiger op het water te bouwen, beschoeiing te maken of een boothuis te timmeren. In aflevering 93 van Gadero TV laat Henk Jan u zien hoe u een steigerpaal makkelijk plaatst in het water. 

Wilt u binnen 48 uur aan de slag? Test dan eerst welke paallengte u nodig heeft of bestel overlengte. Met met ons 48 uurs assortiment die wij binnen 2 werkdagen bij u bezorgen, ongeacht waar u woont in Nederland of Vlaanderen, kunt u snel aan de slag op het ijs.

Palen in het water

Voor een lichte aanlegsteiger achter uw woning adviseren we minimale paaldikte van 8x8 cm en bij voorkeur 10x10 cm Azobe. Beide maten kunnen wij binnen 48 uur leveren. Voor zwaardere steigers aan het water adviseren we onze 12x12 cm Azobe palen te gebruiken. Maak zoals in de video te zien is een gat in het ijs. Gebruik de grondboor voor een paalgat indien mogelijk. Pak daarna een paalhamer om de paal in de bodem te slaan. Zaag indien nodig een stuk van de top af.

Steiger bouwen op het ijs

Balken voor fundering

Voor liggers gebruiken de meeste klanten onze 5x15 cm Azobe balken. Deze duurzame, fijnbezaagde liggers monteert u met slotbouten aan uw steigerpalen. Bij een 10 cm dikte paal en een 5x15 balk heeft u m10x160 mm slotbout nodig. Even voorboren met een 11 mm boor. De slotbouten en 11 mm boor leveren wij ook binnen 48 uur bij u op het erf. Eventueel kunt u ook 5x10 en 5x20 cm Azobe hardhouten liggers bestellen binnen ons spoed assortiment. Hanteer een onderlinge balkafstand van bij voorkeur maximaal 40 cm. Eventueel kunt u ook glad geschaafde 45x70 mm, 44x88 en 44x145 mm hardhouten balken gebruiken. Deze zijn qua houtsoort wel minder duurzaam dan Azobe.

Planken voor steiger

Wij adviseren nooit planken met groeven of ribbels, deze worden onterecht antislip genoemd. Hier gaat vuil aan hechten. Want vuil maakt glad, water niet. Kies daarom bij voorkeur voor glad geschaafde vlonderplanken of brugdekdelen van minimaal 28 mm dikte. Deze zijn effen aan de bovenkant en spoelen daardoor vanzelf al sneller schoon. Veeg deze planken regelmatig in de herfst en winter. Kiest u voor planken met groeven zorg dan voor een harde bezem, zodat u de groeven goed schoon kan houden. De volgende Bankirai en Ipé vlonderplanken zijn binnen 48 uur te leveren, overige Azobe en Bankirai brugdekdelen binnen gemiddeld 7-8 werkdagen:

  • Bankirai 28x145 en 28x190 mm (overige maten geldt een levertijd van 7-8 werkdagen)

  • Ipe brugdekdelen 30x120 en 30x150 mm dik

Schroef planken van uw aanlegsteiger vast met onze Wovar 5x60 mm RVS 410 vlonderschroeven voor diktes van 30 en 35 mm dikte. Voor 40 en 45 mm dikte adviseren we 5x70 mm RVS 410 terrasschroeven. Zie pagina vlonderschroeven.

Klustips steiger/vlonder bouwen

Voor handige tips voor het bouwen van een vlonder aan het water bekijk onze montagetips steiger bouwen en overige pagina's over vlonders bouwen.

Werken op ijs steigerpaal plaatsen

Heeft u ook een handige tip voor klussen of het ijs? Laat het ons dan weten!